"Η υλοποίησή του project “Πολιτεία Αλλατίνη” καθίσταται δυνατή μετά τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν με τον δήμο Θεσσαλονίκης, την πολεοδομία και το υπουργείο Πολιτισμού”.
Αυτό αποδίδει στο ρεπορτάζ της, για την παρουσίαση του project στις 5 Ιουνίου 2003, η εφημερίδα Καθημερινή, στους πρόεδρους της Αλλατίνη Α.Ε. Κων. Πετρόπουλο και της Θεμελιοδομής Θεοδ. Ταμπακούλη και τον αντιπρόεδρο της Ωμέγα Τράπεζας Χασδάι Καπόν."
Γράφει ο προσεκτικός παρατηρητής
Στο γκισέ της PROTON BANK, λίγο πριν τεθεί υπό εκκαθάριση, συναντήθηκαν οι εταίροι της “Πολιτείας Αλλατίνη”, του επιχειρηματικού σχήματος που θα έχτιζε το ακίνητο «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», στην οδό Λασκαράτου, στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό προκύπτει από τον κατάλογο των δανείων που δόθηκαν από την τράπεζα στους πρώτους από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο 2011 και καταγράφονται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα εκτός από τον Χασδάι Καπόν, ο οποίος την επίμαχη περίοδο του πρώτου μισού του 2011, που η τράπεζα δε μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, πήρε περίπου το υπό ποινική διερεύνηση δάνειο των 13,4 εκ. ευρώ, πελάτης της PROTON BANK ήταν και η NUTRIART, συνιδιοκτήτης -κατά 50%- του ακινήτου, στο οποίο θα χτιζόταν η “ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ”.
Η NUTRIART ανήκει στον όμιλο Δαυίδ-Λεβέντη, τον όμιλο της 3Ε και είναι από τις λίγες, αν όχι η μοναδική εταιρεία του ομίλου που έχει καταρρεύσει.
Παράλληλα, όμως, είναι και η μοναδική εταιρεία του ομίλου, η οποία είναι πελάτης της PROTON BANK, στη λίστα της οποίας το 2011 δεν υπάρχει καμία άλλη εταιρεία του ομίλου.
Σύμφωνα με το εμπιστευτικό πόρισμα της Διεύθυνσης Εποπτείας του Πιστωτικού Συστήματος, της τράπεζας της Ελλάδος, (https://www.scribd.com/ fullscreen/88466752?access_ key=key-26myuvzvrg9e37s3z7ft& allow_share=false&escape= false&show_recommendations= false&view_mode=scroll), η εταιρεία ΑΒΕΕ Ειδών Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής (NUTRIART) του ομίλου Δαυίδ, πήρε στις αρχές του 2011, δάνειο 32.677.003 ευρώ από την PROTON BANK.
Δεν ήταν, όμως, το μόνο δάνειο που η συγκεκριμένη εταιρεία είχε πάρει από τη συγκεκριμένη τράπεζα, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις της ίδιας της εταιρείας.
Ο ίδιος κ.Καπόν στις δηλώσεις του στο “Παρασκήνιο", πριν από δύο ακριβώς μήνες, είχε παραδεχθεί ότι το συγκεκριμένο δάνειο δεν εξυπηρετείται και είχε πει ότι περιμένει τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, οι οποίες κατά σύμπτωση αναμένονταν χθες.
Οικονομικοί κύκλοι θεωρούν προφανές, ότι δεν εξυπηρετείται ούτε το αντίστοιχο δάνειο που πήρε η NUTRIART.
Επισημαίνουν, πάντως, τη χρονική σύμπτωση της έγκρισης του δανείου στον κ.Καπόν, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος, που οδήγησε στο να τεθεί η PROTON BANK υπό εκκαθάριση και πέντε ημέρες πριν την εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου να κατατεθούν 100 εκ. από τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου στη συγκεκριμένη τράπεζα, παρά την έγγραφη αντίθεση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, δηλαδή του διευθυντή και του εισηγητή της αρμόδιας διεύθυνσης.
Άλλωστε επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μία επιχειρηματική κίνηση του κ.Καπόν, το “μετοχοδάνειο”, όπως είπε ο ίδιος, συμπίπτει με πολιτική απόφαση του κ.Βενιζέλου.
"Η υλοποίησή του project “Πολιτεία Αλλατίνη” καθίσταται δυνατή μετά τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν με τον δήμο Θεσσαλονίκης, την πολεοδομία και το υπουργείο Πολιτισμού”.
Αυτό αποδίδει στο ρεπορτάζ της, για την παρουσίαση του project στις 5 Ιουνίου 2003, η εφημερίδα Καθημερινή, στους πρόεδρους της Αλλατίνη Α.Ε. Κων. Πετρόπουλο και της Θεμελιοδομής Θεοδ. Ταμπακούλη και τον αντιπρόεδρο της Ωμέγα Τράπεζας Χασδάι Καπόν.
Πρόκειται για την απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3692/ΠΕ/ 8402/2003, την οποία υπογράφει ο τότε υπουργός πολιτισμού, κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος. Η εμπλοκή του ΥΠΠΟ οφειλόταν στο ότι με απόφαση που είχε λάβει όταν ασκούσε τα καθήκοντα, το 1991, η κυρία Άννα Ψαρουδα Μπενάκη, ολόκληρο το βιομηχανικό συγκρότημα, τόσο τα κτίρια όσο και το σύνολο του οικοπέδου, είχε χαρακτηριστεί «ιστορικά διατηρητέο μνημείο».
Όπως είναι γνωστό, τρία χρόνια αργότερα, η Ωμέγα εξαγοράστηκε από την Proton, η οποία έτσι έγινε ιδιοκτήτης κατά 11,2% περίπου στην εταιρείες ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ, που θα έχτιζε την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ.
Τα σχέδια για την οικιστική εκμετάλλευση του ακινήτου, ακυρώθηκαν με αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, παρά την αντίθεση παρέμβαση του Γιάννη Μπουτάρη.
Μετά από όλα αυτά, γίνεται κατανοητή η μανία που προκάλεσε στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, στον Γιάννη Μπουτάρη, τον Χασδάι Καπόν και στον στενό τους περίγυρο, η ανάδειξη από τον Χρήστο Μάτη, του ρόλου του υπό διερεύνηση αντιδημάρχου στην υπόθεση του Αλλατίνη.
Η στενή ομάδα που διοικεί την πόλη συνδέεται με συμφέροντα, γύρω από το Αλλατίνη.