28 Νοε 2014

Αποκρατικοποίηση ή Βαρβαρότητα;

Του Θάνου Τριανταφύλλου

Ένα παλιό εγχειρίδιο συγγραφής εκθέσεων ιδεών την δεκαετία του 60 είχε ως βασικό πρότυπο εισαγωγής- ανεξαρτήτως θεματολογίας- τις εξής φράσεις: Στη ζωή υπάρχουν δύο
δρόμοι. Ο ένας είναι ο δρόμος της αρετής. Ο άλλος είναι ο δρόμος της κακίας. Πενήντα χρόνια μετά το δίλλημα της έκθεσης παραμένει ίδιο.

Είτε θα προχωρήσουμε τόλμη και αίσθηση δημοσίου συμφέροντος στις αποκρατικοποιήσεις ή θα πιεζόμαστε κάθε φορά να πάρουμε μέτρα βαρβαρότητας, όπως η μείωση των κυρίων συντάξεων.

Είτε θα βάλουμε κάτω την διαχείριση των «ασημικών» του κράτους είτε θα ρίξουμε ακόμα πιο κάτω το –ήδη χαμηλό- επίπεδο μισθών, συντάξεων και παροχών.

Το περίεργο είναι πως αυτήν την στιγμή επικρατεί μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα. Ενώ μια σειρά από βασικές αποκρατικοποιήσεις πάγωσαν ή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, η έκφραση «τα ξεπουλήσατε όλα» έχει γίνει καθημερινή ατάκα στα τηλεπαράθυρα και τις στήλες των εφημερίδων.

Εύστοχα βέβαια, ο κ. Σταθάκης, ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε από τα… φιλελεύθερα σε πρόσφατο debate στον κ. Βορίδη, σχολιάζοντας με ειρωνεία «πως αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή ούτε μια αποκρατικοποίηση να κάνει, για ποια έσοδα μας μιλά;»

Για να επιβεβαιώσουμε τον κ. Σταθάκη –ως προς το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων- ας δούμε λίγο και την γλώσσα των αριθμών:

Στα 365 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φτάνουν τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2014, έναντι (σημ. κουρεμένου από 3,56δις) στόχου 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2015. Ως Φιλόδοξος στόχος τίθεται παρ’ όλα αυτά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα για το 2014 προκύπτουν από:

• Πώληση και επαναμίσθωση επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου ( 261 εκατ. ευρώ) και
• Λοιπά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές κ.λπ.) 84 εκατ. ευρώ.

Δεν έχουν φτάσει στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις σε:

• ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ)
• Αξιοποίηση Αστέρα Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ)
• Αξιοποίηση έκτασης Αφάντου Ρόδου (42 εκατ. ευρώ)
• Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα (40 εκατ. ευρώ)
• Ψηφιακό Μέρισμα (381 εκατ. ευρώ)

Οι αποκρατικοποιήσεις ήταν πάντα ένα θέμα για το οποίο η τρόικα γκρίνιαζε και ζητούσε επιτάχυνση των διαδικασιών, ειδάλλως, ήταν προφανές πως θα αναζητούσε νέες και σίγουρες πηγές εσόδων.

Όπως οι μισθοί και οι συντάξεις

Τα θεσμικά μέτρα όπως, εργασιακά, εισφορές, ομαδικές απολύσεις και ασφαλιστικό που προβάλλονται παράλληλα μαζεύονται... εύκολα από την Τρόικα αν εμείς μπορούμε να αποδείξουμε πως έχουμε την βούληση να διαχειριστούμε την περιουσία μας.
Και ξαναλέω. Η πλάκα είναι ό,τι νομίζουμε πως τα έχουμε ξεπουλήσει όλα.

Ας κωδικοποιήσουμε τις χαμένες αποκρατικοποιήσεις:

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ. Το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική την πώληση
ΑΔΜΕ –«μικρή ΔΕΗ». Δεν υπήρχε νομικό κώλυμα, αλλά δεν προχώρησε βάσει χρονοδιαγράμματος
ΔΕΣΦΑ. Σταμάτησε στο κόκκινο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εγνατία Οδός. Δεν υπάρχει εξέλιξη από το Μάιο του 2013
ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, που χάθηκαν στην γραφειοκρατία.
Ας ελπίσουμε πως το ενδιαφέρον για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια δεν θα μείνει στα χαρτιά. Αλλιώς αντί για οποιοδήποτε αφήγημα Success Story, θα γράφουμε εκθέσεις ιδεών. Και θα πάρουμε το δρόμο της Κακίας.



Πηγή: Αποκρατικοποίηση ή Βαρβαρότητα; | newmoney.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη