15 Νοε 2014

Πρεμιέρα: Συνέβη και του χρόνου

Μια υψηλής αισθητικής παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 

της Κατερίνας Νικολάου

Το Συνέβη και του Χρόνου του Άλαν Έικμπορν είναι ένα έργο τόσο τραγικό που καταντά κωμικό. Παρουσιάζει την πορεία τριών ζευγαριών τρεις διαδοχικές παραμονές Χριστουγέννων. 

Έχετε σκεφτεί ποτέ τη βία που ασκείται μέσα σε ένα ζευγάρι εκατέρωθεν και δεν καταγγέλλεται ποτέ; Τη βία που δεν αφήνει τόσο σημάδια στο κορμί, όσο αφήνει σημάδια στην ψυχή. Πόσο κοντά και πόσο μακρυά βρίσκεται το έτερόν μας ήμισυ; 
Πόση βία όμως κρύβεται και μέσα στις κοινωνικές σχέσεις; 

Η παράσταση αυτή θα σας κάνει να γελάσετε μέχρι δακρύων αλλά και να αναφωνήσετε "ίου" (είναι επιφώνημα νεολογισμός που χρησιμοποιείται όταν κάτι σε κάνει να αισθάνεσαι αμήχανα, άβολα, άφωνος και ενοχλημένος, το χρησιμοποιώ επειδή το άκουσα από θεατές). 

Πάμε τώρα να σχολιάσουμε τα στοιχεία της παράστασης.

Γ. Παρασκευόπουλος: Ο φακός του taxalia 
τον συνέλαβε με τον γιο του λίγο πριν ξεκινή-
σει η παράσταση. Οι συντελεστές φορούσαν 
κόκκινα παπιγιόν.
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος είναι ένας σκηνοθέτης που ακροβατεί ανάμεσα στον ωμό ρεαλισμό και τον υπερρεαλισμό. Έχει αποδώσει πολύ επιτυχημένα το αγγλικό χιούμορ του συγγραφέα αν και η παράσταση απευθύνεται σε θεατές εξοικιωμένους με αυτό το είδος θεατρικού λόγου. 

Η γενικότερη αισθητική της παράστασης είναι πολύ υψηλή. Αν η μουσική σας φανεί παράταιρη η περίεργη, να ξέρετε πως αυτός είναι ο σκοπός της, το κλίμα που θέλει να δημιουργήσει. Ο Κοσμάς Εφραιμίδης έχει πιάσει το πνεύμα του συγγραφέα και του σκηνοθέτη.

Τα κοστούμια και τα σκηνικά της Σοφίας Παπαδοπούλου αποδίδουν ένα κλίμα ανθρώπινου κουκλοθέατρου, μια ακόμα ηθελημένη ειρωνική ματιά στον Αμερικάνικο Όνειρο, στο οποίο ο συγγραφέας βγάζει τη γλώσσα. Οι κουζίνες είναι χορηγία της ΙΚΕΑ (μη βιαστείτε, στην Ελλάδα ανήκει στον ελληνικότατο όμιλο Fourlis) και αποτελούν ζωντανό κομμάτι του έργου. 

 Οι ερμηνείες (με σειρά εμφάνισης)

Η Λουκία Βασιλείου πραγματικά λάμπει ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές του ρόλου της. Σύζυγος ενός αριβίστα τύπου ο οποίος δεν διστάζει να ποδοπατήσει οτιδήποτε θα βρεθεί στο δρόμο του, ακόμα και την ίδια. Καταπληκτική είναι και η φωνή και η κίνησή της σε όλη την παράσταση.

Ο Γιώργος Βουρδάμης - Μαυρογέννης καταφέρνει να εμφανίζεται όσο αντιπαθητικός πρέπει στο ρόλο του κομπλεξικού κοντού που αναφέραμε πιο πάνω.




Η Γιολάντα Μπαλαούρα με τον αέρα της "παλιοσειράς" είναι τραγικά κωμική προσπαθώντας να... αυτοκτονήσει. Μεγάλης γκάμας ηθοποιός, περνά από το κωμικό στο τραγικό με άνεση αιλουροειδούς.


Η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου με αέρα σταρ υποδύεται μια νευρωτική, αλκοολική σύζυγο ενός πανίβλακα τραπεζίτη. Στην πρώτη πράξη ήταν ελαφρώς υπερβολική αλλά όταν "ζεστάθηκε" από την δεύτερη πράξη κι έπειτα ήταν πολύ καλή στο ρόλο της. Στην εφιαλτική τελευταία σκηνή δίνει μαθήματα θεατρικής  παντομίμας με τον απελπισμένο της χορό στον ρυθμό των νεόπλουτων Χοπκραφτ. 

Ο Χρίστος Στυλιανού χαρίζει γέλιο μέχρι δακρύων στην πρώτη και κυρίως στην δεύτερη πράξη. Στην τρίτη πράξη φάνηκε να χάνει λίγο το "νεύρο" του, αλλά σε γενικές γραμμές η ερμηνεία του ως τραπεζίτη που δεν "νιώθει" είναι καταπληκτική με αποκορύφωμα το ηλεκτροσόκ της δεύτερης πράξης. 


Ο Κωνσταντίνος Χατζησάββας υποδύεται έναν ερωτιάρη αρχιτέκτονα που "εκτελεί" ό,τι κινείται φτάνοντας τη σύζυγό του στην ψυχική κατάρρευση. Στα δύσκολα όμως την ζητά στο πλευρό του σε ρόλο που πιο πολύ θυμίζει μητέρα παρά σύζυγο. 

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση εδώ 

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό εισιτήριο 15 €
Εκπτωτικό (Φοιτητές,  Άτομα άνω των 65)10 €
Λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη, Πέμπτη) 10 €
Εξώστης 12 €

Δείτε το πρόγραμμα των παραστάσεων του ΚΘΒΕ εδώ



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη