Η ανυπαρξία διορισμών και βολέματος σε "καρέκλες", καθώς η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε ως λάφυρο στον Βαγγέλη Βενιζέλο από τον Αντώνη Σαμαρά, συντελούν στη συνεχή φαγωμάρα στελεχών της άλλοτε κραταιάς ΝΔ.
Στο θέμα αναφέρεται με περιεκτικό άρθρο του ο ...
Βαγγέλης Πλάκας, στην εφ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
Τη στιγμή που ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ αλλά και τα βουλευτικά γραφεία μπαίνουν σε προεκλογικούς ρυθμούς, διάφορα μέτωπα ανοίγουν στον χώρο: είτε παλιά, εξαιτίας των όσων συνέβησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, είτε νέα, ενόψει του ισχυρού ενδεχομένου εθνικών εκλογών.
Τις προηγούμενες μέρες η «Μ» αποκάλυψε πως υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ των Απόστολου Τζιτζικώστα, Ανδρέα Παπαμιμίκου και Μηνά Σαμαντζίδη, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένα είδος μορατόριουμ ώστε να μην επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και της ΝΔ, μιας και δεν κατέστη δυνατή η βελτίωσή τους. Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές αποφεύγουν σχετικές δηλώσεις, μετά από εκείνες που είχαν βαθύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα που άνοιξε η επιλογή της ΝΔ να στηρίξει στις περιφερειακές εκλογές τον Γιάννη Ιωαννίδη και όχι τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης είχε δηλώσει προ μηνός πως πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό άλλον από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο γραμματέας της ΝΔ σήκωσε το γάντι και τον κατηγόρησε πως απεργάζεται σενάρια ανωμαλίας, ταυτίζοντάς τον με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας τον να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει μέλος του κόμματος.
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ – ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Οι περιφερειακές εκλογές άφησαν και τον Γιάννη Ιωαννίδη παραπονούμενο, καθώς προσάπτει στο κόμμα πως δεν τον στήριξε αρκετά. «Στήριξαν Ιωαννίδη αλλά υποστήριξαν Τζιτζικώστα», είναι μία από τις χαρακτηριστικές δημόσιες δηλώσεις του βουλευτή και υποψήφιου περιφερειάρχη. Η περιφερειακή κάλπη άφησε ακόμη πιο ψυχρή και τη σχέση του με τον νυν υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό – σχέση που είχε φτάσει σε οριακό σημείο ήδη από το 2007 και τη διαδοχή του Γ. Ορφανού από τον Γ. Ιωαννίδη στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Επίσης, στελέχη της ΝΔ θύμιζαν το «όχι» που είπε αιφνιδιαστικά ο αδελφός του ΥΜΑΘ, Κώστας Ορφανός, στην πρόταση του κ. Ιωαννίδη να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, την οποία αρχικά είχε δεχθεί.
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ – ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
Οι δημοτικές εκλογές προκάλεσαν νέους τριγμούς και στη σχέση των βουλευτών Σταύρου Καλαφάτη και Κώστα Γκιουλέκα. Μάλιστα ο πρώτος απέκλεισε από τον συνδυασμό του τους δημοτικούς συμβούλους που είχαν εκλεγεί το 2010 με τον συνδυασμό του δεύτερου. Ήδη ο Κ. Γκιουλέκας είχε παράπονα από τη ΝΔ και μάλιστα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Οι συνεργάτες μου κι εγώ δώσαμε σκληρούς αγώνες και ασκούσαμε συνεχώς κριτική στη διοίκηση Μπουτάρη. Αντίθετα, πολλά άλλα στελέχη απουσίαζαν παντελώς από την αντιπολιτευτική μάχη και σιωπούσαν επικίνδυνα. Γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς, όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν πρόκειται να βρει ούτε μία δήλωσή τους που να κριτικάρει και να αντιπολιτεύεται τη διοίκηση Μπουτάρη αυτά τα προηγούμενα χρόνια».
Μετά τις εκλογές, συνεργάτες του Σταύρου Καλαφάτη δήλωναν πως «ο χρόνος των δυόμισι μηνών ήταν λίγος για να αναδειχθούν όλες οι αρνητικές πτυχές της διοίκησης Μπουτάρη που δεν είχαν αναδειχθεί τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια». Επρόκειτο για αιχμές προς την αντιπολιτευτική τακτική Γκιουλέκα, ο οποίος απάντησε πως ο Καλαφάτης δεν ανέδειξε τις αδυναμίες της διοίκησης Μπουτάρη και πως δεν κάλεσε τον δήμαρχο να απολογηθεί για αυτές. Ο Καλαφάτης εμφανιζόταν ενοχλημένος και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος, ερωτώμενος προεκλογικά αν θα στηρίξει τον υποψήφιο της ΝΔ στον δήμο Θεσσαλονίκης, δήλωνε πως «ψηφίζω στη Βραχιά». Η κόντρα τους κρατάει χρόνια και κορυφώθηκε στις εκλογές του 2009. Παρ’ όλα αυτά, σε συνάντηση που είχαν πριν εβδομάδες σε κεντρικό καφέ της πόλης φαίνεται πως έριξαν κάποιες γέφυρες.
Και ο Θόδωρος Καράογλου όμως είχε ψυχρανθεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα από την περίοδο που ο βουλευτής της ΝΔ είχε βλέψεις για υποψηφιότητα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Στη Β’ Θεσσαλονίκης φαίνεται πως δημιουργείται αντιπαλότητα μεταξύ των δύο βουλευτών της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη και Θόδωρου Καράογλου, οι σχέσεις των οποίων είναι ψυχρές. Για όσο διάστημα ο Θόδωρος Καράογλου ήταν υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο Σάββας Αναστασιάδης δεν είχε περάσει το κατώφλι του Διοικητηρίου, κάτι που όμως έσπευσε να κάνει μόλις ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο ο Γιώργος Ορφανός. Επίσης ο Σάββας Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχλησή του, την οποία μετέφερε και στη ΝΔ, σχετικά με την εκδήλωση Καράογλου για τα 40ά γενέθλια του κόμματος.
(http://www.makthes.gr/news/politics/128857/)