6 Νοε 2014

Πετάει-πετάει ο γάιδαρος; Και πώς;

Παλιό το γνωμικό! – Όλοι αναρωτιούνται αν πετάει ο γάιδαρος - Κανένας δεν ρωτάει πώς! - Τώρα, πώς το θυμήθηκα το γνωμικό; - Να, επειδή διαπίστωσα κάποιες περίεργες χρεώσεις σε αεροπορικό ταξίδι του Γιάννη Μπουτάρη – Κι επειδή με χαρακτήρισε άσχετο χωριάτη, ούτε που τολμώ πλέον να εκφέρω προσωπική γνώμη για business, first class και οικονομική θέση - Καλώ εσάς να κρίνετε, παραθέτοντας τα στοιχεία – Και καλώ εκείνον να δώσει εξηγήσεις – Μπορείς, κύριε Μπουτάρη;

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Στις αρχές του 2014, είχα επιμεληθεί ενός άρθρου με τον τίτλο «Μπουτάρης, ο μόνος που συνεχίζει να χρεώνει Πρώτη Θέση», στηλιτεύοντας την υπαρκτή και τεκμηριωμένη διαφοροποίηση σε χρεώσεις αεροπορικών εισιτηρίων του κ. Μπουτάρη σε σχέση με άλλους αιρετούς και μη, ταξιδευτές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η διαφορά τιμής έδειχνε διαφορετική αντίληψη ταξιδίου. Εκείνος, ταξίδευε business class, έγραφα στο σώμα του άρθρου.

Έλαβα έμμεση «απάντηση» από τον κοσμοπολίτη δήμαρχο, σύμφωνα με την οποία, κατά τους γκρούπις του, ήταν περίφημη, και με έβαζε στη θέση μου. Την οικονομική, να υποθέσω... Διότι ο Γιάννης Μπουτάρης με την απροσχημάτιστη ευγένεια που ο κάθε πολίτης διακρίνει καθαρά, πλέον, είπε: «Είσαι χωριάτης και δεν ξέρεις να ξεχωρίζεις τη μπίζνες από την πρώτη θέση». Χαρακτήρισε λοιπόν χωριάτη τον αρθρογράφο (δηλαδή εμένα), βεβαιώνοντας πως δεν γνωρίζει ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη business class και την πρώτη θέση. Προφανώς, εμείς οι φτωχοί χωριάτες κατέχουμε μόνο από ΚΤΕΛ, ή, έστω, από οικονομική θέση, την μόνη θέση για μας.

Υποθέτω ότι θα συμφωνήσει, ότι ο χωριάτης είναι κατά τις δημώδεις περιγραφές, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος και επίμονος. Και δύσκολα εκπαιδεύεται. Και από απορίες, άλλο τίποτε! Επιπλέον, φρονώ ότι παρέλκει η καταγραφή του προσωπικού γενεαλογικού μου δέντρου. Δεν γνωρίζω αν ανταποκρίνομαι στον χαρακτηρισμό του χωριάτη, αλλά, το δίχως άλλο ανταποκρίνομαι στα κοινολεκτούμενα χαρακτηριστικά του.

Προς τούτο, τον καλώ να εκπολιτίσει τους βαρβάρους και να μας ενημερώσει (τους δημότες) για το ερχόμενο, φίνο ταξιδάκι στην Αυστραλία.

Διότι οσονούπω, μια ωραία παρέα από την πόλη μας θα πάει να βρει τα ‘αδερφάκια’ στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα, ο εκ Νέβεσκας κοσμοπολίτης και οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Σπύρος Πέγκας, Στάθης Παντελίδης και Μιχάλης Κωνσταντινίδης θα ταξιδέψουν από 20 έως 30 Νοεμβρίου 2014 στην Αυστραλία που γλυκά-γλυκά υποδέχεται το καλοκαίρι της. Θα πάει και ο Ειδικός Σύμβουλος του Μπουτάρη, Λεωνίδας Μακρής. Κι αυτό επειδή ο Δήμος Μελβούρνης πρόκειται να γιορτάσει την 30η επέτειο από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, Μελβούρνης - Θεσσαλονίκης. Κι έτσι, η συντροφιά θα πάει στη Μελβούρνη (20-24 Νοεμβρίου) και μετά θα πάει για άλλο ένα πενθημεράκι στο Σίδνεϋ, άγνωστο γιατί, με δεδομένο ότι αυτό το καϋμένο δεν γιορτάζει τίποτε με κανέναν. Η παρέα θα μεταβεί εκεί αεροπορικά, όπου και θα συμμετέχουν σε συνεντεύξεις τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σε συναντήσεις για να συζητήσουν θέματα που αφορούν πολιτιστικές και τουριστικές προοπτικές και θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και θα επισκεφθούν το Εβραϊκό Μουσείο Ολοκαυτώματος όπου θα λάβει χώρα ομιλία του Δημάρχου με αναφορά στον εβραϊσμό της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να παραθέσω τμήμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία αναφέρεται και το κόστος της ωραίας βόλτας. Είναι 24.831,65 € για τους αιρετούς + 4.178,33 € για τον σύμβουλο, σύνολο  29.009,98 ακριβοθώρητα ευρουδάκια. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα και η απορία μας (ημών των χωριατόπουλων). Προφανώς στον Δήμο Θεσσαλονίκης, λεφτά υπάρχουν. Το ερώτημα σχετίζεται καταρχάς με τις χρεώσεις των αεροπορικών εισιτηρίων. Για δείτε:



Το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα χρειαστεί να δαπανήσει 3.938 ευρώ για τα εισιτήρια του κοσμοπολίτη, ο οποίος θα διανυκτερεύσει σε τετράστερο ξενοδοχείο. Περίεργο! Διότι οι λοιποί, όπως θα δείτε, θα κοστίσουν στον δημότη, από 2.058 ευρώ για εισιτήρια και (πλην Αβραμόπουλου) από 1.520 ευρώ για διανυκτερεύσεις σε ταπεινότερο ξενοδοχείο μόλις τριών αστέρων.  





Κι επειδή, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω (ως χαρακτηρισθείς χωριάτης, για τον εκ της αυτοκρατορικού μεγαλείου Νέβεσκας ορμώμενο Πρίγκηπα) τον καλώ να μας εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια οικονομική διαφορά των σχεδόν 2.000 ευρώ!

Στάσου μια στιγμή να του θυμίσω και την υπ.αριθ. 10870/ΦΕΚ Β 3002/26.11.2013 Απόφαση Προέδρου Βουλής όπου αναφέρεται ότι «Έχοντας υπόψη: τη διττή ανάγκη τόσο για την εξοικονόμηση δαπανών, όσο και για την ανταπόκριση της Βουλής των Ελλήνων στις υποχρεώσεις της διεθνούς κοινοβουλευτικής διπλωματίας... Όλες οι αεροπορικές μετακινήσεις Βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής στην αλλοδαπή, συμπεριλαμβανομένων των διηπειρωτικών και υπερατλαντικών ταξιδίων αυτών, θα παρέχονται σε οικονομική θέση».

Δηλαδή επειδή η πατρίδα έχει ζόρια, πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες. Κι έτσι, οι εκλεκτοί του Έθνους, χάσανε τα ιπτάμενα μπερεκέτια. Κι αν τα χάσανε υπουργοί και βουλευτές, ε, δεν μπορεί να τα ζητάνε οι δήμαρχοι, σωστά;

Γι’αυτό ρωτώ, βρε Δήμαρχε!

Μήπως τυχόν από λάθος χρεώνεις, μόνος εσύ, διπλά λεφτά για το εισιτήριό σου;

Διότι τι να σκεφτώ! Ότι μπορεί και να επιθυμείς να ταξιδεύεις με τρόπο που απαγορεύεται ακόμη και σε Υπουργούς και βουλευτές; Και να ζητάς να πληρώνει ο κονομημένος δημότης Θεσσαλονίκης και όχι εσύ, από την (αρκούντως βαθιά) τσεπούλα σου, όπως μια χαρά μπορείς, άμα θέλεις να απλώνεις λίγο περισσότερο τα ποδαράκια σου; Μπα, δεν μπορώ να το πω αυτό!

Αλλά πάλι, τώρα που το ξανασκέφτομαι, μήπως τελικά, καλά τα έγραφα, πριν μήνες, και πράγματι είσαι ο μόνος δήμαρχος στην Ελλάδα που χρεώνει business class;

Διότι εσύ χρεώνεις 3.939 ευρώ.
Όλοι οι άλλοι, 2.058 ευρώ.
Απλό μοιάζει.

Οπότε, για να μην κάνω κανένα λάθος, βοήθησέ με να καταλάβω, ο άσχετος χωρικός, σε παρακαλώ...

Κι άμα ξέρεις πώς πετάει ο γάιδαρος, μου λες!




Μπουτάρης και χωριάτες που δεν γνωρίζουν τίποτε από ταξίδια: http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/boutaris-eisai-xoriatis-kai-den-xereis-na-xexorizeis-ti-biznes-apo-tin-proti-thesi
Υπ.αριθ. 10870/ΦΕΚ Β 3002/26.11.2013 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ: http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/ap%2010870.htm
Πρώτο Θέμα, 31.10.2013, Κομμένη εφεξής η business class για τα αεροπορικά ταξίδια των βουλευτών:
«Διαύγεια», 3.11.2014, Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσαλονίκης για ταξίδι στην Αυστραλία:
«Διαύγεια», 3.11.2014, Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Θεσαλονίκης για ταξίδι στην Αυστραλία Ειδικού Συμβούλυο Μπουτάρη, κ. Λωνίδα Μακρή:
taxalia, Μπουτάρης, ο μόνος που συνεχίζει να χρεώνει Πρώτη Θέση:
taxalia, Δεν καταλαβαίνω πώς το διπλάσιο είναι ίδιο με το μισό, κ. Μπουτάρη - Μου εξηγείτε;


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη