4 Νοε 2014

O εγνωσμένα αφερέγγυος και καιροσκόπος κ. Καπόν

Έτσι περιγράφει τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη μήνυση του σε βάρος του, ο ειδικός εκκαθαριστής της Proton Bank. 

Σήμερα, αυτός που βάζει τάξη στα οικονομικά μιας πόλης, χρωστά περισσότερα από 14.500.847 ευρώ. Και όπως σημειώνει ο εκκαθαριστής: «κανένα εκ των ως άνω ποσών δεν έχει ανακτηθεί και ούτε καν υπάρχει προοπτική για την ικανοποίησή μας»

Η καρέκλα της εξουσίας δεν έχει μέλι αλλά βενζινόκολλα...



«Δεν συμφωνούσαν όλοι», κ. Καπόν

Του Απόστολου Λυκεσά

«Δεν συμφωνούσαν όλοι», κ. Καπόν. Στη μήνυση του ο ειδικός εκκαθαριστής της Proton Bank, αφού χαρακτηρίζει «εγνωσμένα αφερέγγυο και καιροσκόπο» τον Χασδάι Καπόν, περιγράφει ολόκληρη τη διαδικασία εκταμίευσης των δανείων από το τότε μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας προς τον... εαυτό του, επισημαίνοντας τις καταγεγραμμένες αντιρρήσεις ορισμένων εκ των στελεχών του ιδρύματος.

Κόλαφος για τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην στέλεχος της Proton Bank, Χασδάι Καπόν, είναι το δεύτερο μέρος της μηνυτήριας αναφοράς του ειδικού εκκαθαριστή της τράπεζας, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», και με την οποία αιτείται την ποινική δίωξή του από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, αφού τον θεωρεί «εγνωσμένα αφερέγγυο και καιροσκόπο».

Όχι μόνο ξεχρεώνει δάνεια που έχει πάρει από την τράπεζα με άλλο δάνειο -και μάλιστα πολλαπλάσιο των χρεών του- της ίδιας τράπεζας, αλλά η έγκριση λαμβάνεται, ενόσω στελέχη της τράπεζας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εγγράφως προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταστροφή.

Καθίσταται φανερό ότι τίποτα δεν ήταν ικανό να σταματήσει τον κ. Καπόν και τους φίλους του της εκτελεστικής επιτροπής που ενέκριναν το νέο δάνειο.

Ποιοι είπαν «όχι»

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του ειδικού εκκαθαριστή της Proton Bank (το πρώτο μέρος δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.»), ο κ. Καπόν «κατόπιν πειθούς/ φορτικότητας/ παραινέσεων... επέτυχε να ξοφλήσει τα παλαιά του δάνεια (8 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ) ακόμα και τους διαδραμόντες τόκους με πιστώσεις και ποτέ με δικά του διαθέσιμα» και επιπλέον παίρνει δάνειο 13.234.000 ευρώ.

Μόνο που δεν συμφωνούσαν όλοι: Το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας Δέσποινα Λιαρμακοπούλου (συνεδρίαση της 29/06/2011) και η διευθύντρια Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων, Μαρίνα Γιάνναρου (χωρίς δικαίωμα ψήφου), έχουν τελείως διαφορετική άποψη. Η κ. Λιαρμακοπούλου, στο πρακτικό που συντάσσεται, αναφέρει κατά λέξη και με χειρόγραφη σημείωση «δεν συμφωνώ», ενώ η κ. Γιάνναρου υπογραμμίζει: «Όμιλος Χ. Καπόν: Αύξηση πιστωτικού κινδύνου χωρίς ανάλογη αύξηση των εξασφαλίσεων - Χαμηλός δείκτης ρευστότητας της Τράπεζας».

Αυτά όμως είναι προφανώς λεπτομέρειες για τα άλλα τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής (Αντώνιος Αθανάσογλου, Δημήτριος Σαραμαντής, Ιωάννης Κόντης και Αθανάσιος Τσοτσορός). Διότι τι να την κάνουν την άποψη των στελεχών της τράπεζας, αφού ήδη είχαν παρακάμψει -σαν μην υπήρχε- τη γραπτή εντολή (01/07/2011, αλλά και νωρίτερα) της Τράπεζας της Ελλάδος να ακολουθήσουν «πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης-μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου».

Οπότε, εφάπαξ και αυθημερόν, αντλούνται τα 13,2 εκατ. ευρώ από τον κ. Καπόν με περίοδο χάριτος 8 χρόνια και ημερομηνία τελικής εξόφλησης τη ιοη Ιουλίου του 2023».


Με μια κίνηση

Ο εκκαθαριστής σημειώνει, μάλιστα, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, «το ανοίκειο της λήψης των εξασφαλίσεων της Proton...», ενώ αφήνει ανοιχτό και το θέμα του δανείου που έλαβε ο στενός συνεργάτης του κ. Καπόν, Ηλίας Τσοτάκος, «ο οποίος δανειοδοτήθηκε παράνομα και αλόγιστα από την τράπεζα», αλλά ο οποίος έλαβε δάνειο και από την Τράπεζα Πειραιώς, «...η οποία έλαβε επαρκέστατες εξασφαλίσεις...».

Εξάλλου, η ελεγκτική εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων «KPMG σύμβουλοι Α.Ε.» είχε αποτιμήσει την εταιρεία «Resolutions Α.Ε.» των Καπόν-Τσοτάκου σε 17-18 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως «ότι όλα τα έργα που είχε αναλάβει η εταιρεία θα χρηματοδοτούνταν με τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 80%-90% και ότι θα αυξανόταν το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 8 εκατομμύρια...».

Έτσι, την ίδια μέρα που ο κ. Καπόν παίρνει το δάνειο των 13,2 εκατ. ευρώ, ξεχρεώνει με μια απλή κίνηση στους λογαριασμούς του τα προηγούμενα δάνεια (8 εκατ.) και τα υπόλοιπα τα εκταμιεύει.

Αλλά και η «πορεία» των υπόλοιπων αφήνει τον εκκαθαριστή... άφωνο.

Ποσό 1.013.548 ευρώ πιστώνεται στον λογαριασμό της Βίβιαν Μπενμαγιόρ, συγγενούς του κ. Καπόν, η οποία με το ποσό αυτό ξεχρεώνει δάνειο που είχε επίσης πάρει παλαιότερα από την Proton. 

Ποσό 3.674.611 ευρώ πιστώνεται στον λογαριασμό της εταιρείας CIARA FINANCE CO. δικών του συμφερόντων, εξοφλώντας ισόποση υποχρέωση της εταιρείας έναντι της Proton. Και ποσό 500.000 ευρώ παρέμεινε δεσμευμένο ως ενέχυρο. 

Ο εκκαθαριστής σημειώνει πως «κανένα εκ των ως άνω ποσών δεν έχει ανακτηθεί και ούτε καν υπάρχει προοπτική για την ικανοποίησή μας»!

Εν γνώσει τους

Η κατάληξη της μηνυτήριας αναφοράς είναι κόλαφος αφού, όπως σημειώνεται, οι εγκαλούμενοι τα γνώριζαν μεν όλα, ωστόσο « ρύθμισαν παράνομα τις οφειλές πιστούχου εγνωσμένα αφερέγγυου και καιροσκόπου» και επιπλέον «κατά παράβαση κάθε επιταγής περί σώφρονος τραπεζικής πρακτικής και διαχείρισης παρέλειψαν με πρόθεση να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της τράπεζας... επιφέροντας ανεπανόρθωτη ζημιά στα διαθέσιμά μας».

Από τον Απρίλιο του 2012 ο εκκαθαριστής ενημερώνει εγγράφως και συνεχώς τον κ. Καπόν, ζητεί επανεξέταση των εξασφαλίσεων και λαμβάνει «ευχολόγια και υπερφιλόδοξες προσδοκίες για επίτευξη κερδών στο απώτατο μέλλον... επιβεβαιώνοντας την αδυναμία παροχής οιασδήποτε εξασφάλισης», οπότε αρχίζει η διαδικασία των κατασχέσεων ενός διαμερίσματος και του τμήματος ενός οικοπέδου ιδιοκτησίας του κ. Καπόν. 

Το δάνειο είναι πλέον κανονικό χρέος και έχει φτάσει στο ποσό των 14.500.847 ευρώ και ζητείται από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών η ποινική δίωξη του αντιδημάρχου ως ηθικού αυτουργού σε τετελεσμένη απιστία σε κακουργηματικό βαθμό.΄




Ο Μπουτάρης στηρίζει ακόμα...

Εν μέσω αδυναμίας της δημοτικής ομάδας, την απόλυτη κάλυψή του στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χασδάι Καπόν προσέφερε, παρά τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα έβαλε στη συνάντηση της δημοτικής ομάδας ο ίδιας ο κ. Καπόν που -παρά τις αιτιάσεις αρκετών άλλων συμβούλων της «Πρωτοβουλίας»- βρέθηκε για άλλη μια φορά υπό την ομπρέλα προστασίας του δημάρχου, ο οποίας ξεκαθάρισε ότι «τα γνώριζα όλα αυτά από καιρό και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Χασδάι».

Όμως, ο πρώην αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση «υπάρχει θέμα ηθικής τάξης», ο προκάτοχos του κ. Καπόν στην αντιδημαρχία Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης, ζήτησε εξηγήσεις και ο εντεταλμένος σύμβουλος κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, Νίκος Φωτίου, ρώτησε επιμόνως, αν όντως ο κ. Καπόν πήρε αυτά τα δάνεια, για τα οποία ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη.


Άλλο στέλεχος της «Πρωτοβουλίας» ζήτησε να τεθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, για «να βγει ψήφισμα κάλυψης» του αντιδημάρχου Οικονομικών. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου (και πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας), Παναγιώτης Αβραμόπουλος, που έδειξε να συμμερίζεται τις ενστάσεις των προηγουμένων, τόνισε με νόημα ότι «την τελευταία κουβέντα, αλλά και την ευθύνη την έχει ο δήμαρχος».


Αργά το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αναφορά στην υπόθεση Καπόν έκανε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ζήτησε την παραίτηση του κ. Καπόν από τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών, ώσπου να διαλευκανθεί η υπόθεση..

Ν.Φωτ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, φύλλο 4.11.2014
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη