31 Δεκ 2014

ΕΝΟΤΗΤΑ

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τους όπου Γης Έλληνες, με αφορμή την έλευση του 2015, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εκφράζει στεναχώρια για τις δοκιμασίες που υπέστη ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας και το 2014, αλλά και ανησυχία καθώς βρισκόμαστε τώρα, επισημαίνει, μπροστά σε μία κρίσιμη χρονιά.
Ο κ. Παπούλιας τονίζει ότι θα ήθελε αυτό το τελευταίο του μήνυμα ως Πρόεδρος να συνέπιπτε με «μια στιγμή δικαιολογημένης συλλογικής αισιοδοξίας», που να σηματοδοτούσε το τέλος μιας δύσκολης περιόδου όπου, ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας «κυριολεκτικά εξοντώθηκε». «Είμαστε όμως ακόμη σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, επειδή υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση», υπογραμμίζει στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του. «Πολλά θα γίνουν που μας αφορούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν ειδικά για το ελληνικό ζήτημα. Η παρουσία της χώρας μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή, με λαϊκή αποδοχή και ευρύτατη διακομματική υποστήριξη.
 Οφείλουμε, όμως, να τη διαφυλάξουμε», συμπληρώνει, σε μία επισήμανση στην οποία πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι, στον δρόμο προς εκλογές που ήδη διανύει η Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θέτει μία παράμετρο που ήδη βρίσκεται στον πυρήνα του προεκλογικού λόγου. «Αυτό που τώρα αναζητείται είναι μια νέα ισορροπία στη σχέση μας με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές και μια πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τη νέα γενιά», συνεχίζει στο μήνυμα του ο κ. Παπούλιας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα με έμφαση ότι «είναι καιρός να σταματήσει το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών και η μεμψιμοιρία», και ότι «πρέπει να επικεντρωθεί όλων η ενέργεια στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και ρεαλιστικό, οραματικό και κοινωνικά δίκαιο». Για να γίνουν όλα αυτά, ο Κάρολος Παπούλιας, πιστεύει πως πρέπει οι πολιτικοί πρώτοι, αλλά και οι πολίτες επίσης, να ομονοήσουν. «Η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας, η πολιτική συναίνεση και συνεννόηση στα μεγάλα θέματα είναι αναγκαία συνθήκη για να γίνουν βήματα μπροστά. Ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο θα ισχυροποιήσει την ελληνική επιχειρηματολογία και τη διαπραγματευτική μας θέση. Την κρίσιμη αυτή περίοδο για τον τόπο, το εθνικό συμφέρον πρέπει να υπερισχύσει του κομματικού». Και επειδή ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα, όχι μόνο τώρα που η χώρα εισήλθε στην ένταση της προεκλογικής εκστρατείας, είχε ανέκαθεν χαρακτήρα συγκρουσιακό, χωρίς επιχειρήματα και πολύ φορτισμένο, συμπεριλαμβάνει στο ύστατο μήνυμά του και την ακόλουθη, προς πάντες, έκκληση: «Χρειάζεται να μη χάνουμε το μέτρο.
 Στο δημόσιο διάλογο, στην πολιτική αντιπαράθεση, στην καθημερινή μας ζωή, στην ατομική συμπεριφορά μας. Να σεβόμαστε τη διαφωνία, να ακούμε τον συνομιλητή μας, να μην κραυγάζουμε, να μην φανατιζόμαστε. Να αναλύουμε με ορθολογισμό την κατάσταση, να αναζητούμε λύσεις και να τις προετοιμάζουμε. Να μην εξαντλούμαστε σε διχασμούς και συγκρούσεις». Και συμπληρώνει: “Ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αυτό πρέπει να το συνδέουμε διαρκώς με τη ζώσα ελληνική πραγματικότητα, γιατί η επίκληση του παρελθόντος δεν αρκεί για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον”. Ο Κάρολος Παπούλιας, 85 ετών, εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2005. Εξελέγη δύο φορές, και εξάντλησε τις δύο 5ετίες που του επιτρέπει το Σύνταγμα. Άρχισε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εκφράζοντας βαθιά οδύνη για την ναυτική τραγωδία στην Αδριατική. Συλλυπήθηκε τις οικογένειες των νεκρών, και συνεχάρη όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιχείρηση της διάσωσης. Έκλεισε τον τελευταίο του προεδρικό λόγο στέλνοντας τις προσωπικές του ευχές σε όλους τους συμπολίτες που δυσκολεύονται, λέγοντας ότι «η ανακούφισή τους είναι η μεγάλη προτεραιότητα». «Θέλω να απευθυνθώ σε όσους σήμερα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί εργάζονται στα νοσοκομεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στα πλοία, οπουδήποτε, και στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού που νοσταλγούν την πατρίδα. Εύχομαι σε όλους σας Καλή Χρονιά».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη