11 Ιαν 2015

Πρωτεύουσα κατά της τρομοκρατίας

Το Παρίσι αναμένεται να γίνει σήμερα παγκόσμια πρωτεύουσα κατά της τρομοκρατίας οργανώνοντας μεγαλειώδη και διεθνή διαδήλωση ενάντια στις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 17 ανθρώπων στη Γαλλία, θυμάτων τριών δολοφόνων τζιχαντιστών.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες, απλοί πολίτες: όλα δείχνουν να πληρούνται για να γίνει η 11η Ιανουαρίου με την «πορεία για τη δημοκρατία», μια ιστορική ημέρα. Αρχικά αποδόθηκε φόρος τιμής στα θύματα των τριών τζιχαντιστών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας: οι σκιτσογράφοι της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo σκοτώθηκαν την Τετάρτη από τους αδελφούς Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, στη συνέχεια μια νεαρή αστυνομικός που πυροβολήθηκε θανάσιμα την Πέμπτη και τέσσερις άνθρωποι που έπεσαν νεκροί μέσα σε εβραϊκό παντοπωλείο την Παρασκευή από τις σφαίρες του Αμεντί Κουλιμπαλί. Ομως, οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν σταδιακά διεθνή διπλωματική κινητοποίηση. Το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένονται στο Παρίσι για να ενώσουν τη φωνή τους με τον Φρανσουά Ολάντ από τις 16:00 ώρα Ελλάδας. Το ίδιο και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
 Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Η πορεία έχει προγραμματιστεί να γίνει ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους. Οκτώ αφρικανικοί πρόεδροι και οι σημαντικότεροι ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Άγγελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μετάσχουν επίσης.

 Διεθνής κινητοποίηση
 Σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων τους οποίους ο Φρανσουά Ολάντ, παρών σε όλα τα μέτωπα της κρίσης, αναμένεται να υποδεχθεί νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο. Δια της απουσίας του θα λάμψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αφού την Αμερική θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.
 Στη γαλλική προεδρία, χαιρετίζουν τη «σπάνια διεθνή κινητοποίηση» και την «εθνική ενότητα». Πρωτίστως όμως πρόκειται για τη "συσπείρωση του γαλλικού λαού", προσθέτουν. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop Paris Match που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα: ύστερα από τρεις τραγικές μέρες, το 97% των Γάλλων θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να επιδείξει εθνική ενότητα. Εθνική ενότητα μαζί πλέον με μια ιερή ενότητα, σχεδόν πλανητική. Οι οικογένειες των θυμάτων θα πρωτοστατούν στην πορεία. Θα ακολουθούν ο πρόεδρος Ολάντ και οι ξένοι ηγέτες, στη συνέχεια προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα θα μετάσχουν, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του οποίου η πρόεδρος Μαρίν Λε Πεν καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από τις προετοιμασίες της πορείας στο Παρίσι κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν στην περιφέρεια. Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας --700.000 συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών-- προοιωνίζουν ακόμη μεγαλύτερες στην πρωτεύουσα. «Εκατοντάδες χιλιάδες» διαδηλωτές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, "εκατομμύρια", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.
 Το ρεκόρ συμμετοχής στη χώρα παραμένει η πορεία των περίπου 1,5 εκατομμύριου πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 1998. Ο Βαλς δεσμεύτηκε για τη λήψη ισχυρών μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα είναι δρακόντεια: 2.200 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί, 10 σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί, απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων. Αυτή η τεράστια διαδήλωση πραγματοποιείται ενώ το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας Vigipirate έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και είναι στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει "συναγερμός για επίθεση" στην περιοχή του Παρισιού. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, 2.000 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες θα προστατεύουν επίσης τα ευαίσθητου χαρακτήρα σημεία στο Παρίσι και τα προάστιά του: κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης, χώρους λατρείας, θρησκευτικά σχολεία, δημόσια κτίρια, διπλωματικές αντιπροσωπείες. Η δημοσιογραφική κάλυψη αναμένεται επίσης να είναι ιδιαίτερα εκτενής, όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης που χαρακτηρίστηκε ως η γαλλική "11η Σεπτεμβρίου".
 Ωστόσο η ημέρα για την κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στην πορεία. Ο Ολάντ υποδέχεται αρχικά το πρωί τον πρωθυπουργό του, τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία, με τους οποίους θα συζητήσει για την "αποτρόπαια αντισημιτική ενέργεια", όπως είχε χαρακτηρίσει την Παρασκευή την ομηρεία σε μεγάλο εβραϊκό παντοπωλείο με τη δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων. Αργά το απόγευμα θα μεταβεί στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού, στο 9ο διαμέρισμα, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στις 13:00 όλη η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο. Μια ώρα αργότερα θα φθάσει ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση, την οποία δεν δέχθηκαν οι Βαλερί Ζισκάρ ντ 'Εστέν και Ζακ Σιράκ. Στη συνέχεια θα μεταβούν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, από τον Μισέλ Ροκάρ έως τον Αλέν Ζιπέ και τον Ζαν-Μαρκ Ερό. Στο προεδρικό μέγαρο αναμένονται επίσης διεθνείς ηγέτες και προσωπικότητες της Γαλλίας που θα μετάσχουν μαζί του στην πορεία.
 Ο υπουργός Εσωτερικών εκτός από την ευθύνη του για την ασφάλεια της πορείας, θα μετάσχει σε διεθνή συνεδρίαση για την τρομοκρατία όπου θα λάβουν μέρος 11 ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, στενός συνεργάτης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η Λετονία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Βρετανία θα εκπροσωπηθούν σε αυτή. Μετά τις εκδηλώσεις μνήμης, πένθους και περισυλλογής, θα ακολουθήσουν σίγουρα συζητήσεις, επιρρίψεις ευθυνών, αμφισβητήσεις για τα συστήματα ασφαλείας, στα οποία όπως παραδέχθηκε ο Βαλς υπήρξαν "κενά".
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη