18 Φεβ 2015

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 233 ψήφους ο Προκόπης Παυλόπουλος

Με 233 ψήφους ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. 
Υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, τον οποίο πρότειναν οι ΚΟ του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Όπως προαναφέρθηκε, την υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου στήριξαν 233 βουλευτές, ενώ υπέρ του κ. Ν. Αλιβιζάτου ψήφισαν
30 βουλευτές.

«Παρών» δήλωσαν 32 βουλευτές, εκφράζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία τους για την επιλογή των προσώπων.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναμένεται να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Διαφοροποιήσεις και απουσίες

Η πρώτη διαφοροποίηση ήρθε από το μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με γραπτή δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τη διαδικασία, επειδή δεν επιθυμεί να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Απόντες από τη διαδικασία ήταν άλλοι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι κκ. Σάββας Αναστασιάδης και Αλέκος Κοντός, οι οποίοι βρίσκονταν στο εξωτερικό. Οι δύο βουλευτές δήλωσαν, με επιστολή τους, ότι θα ψήφιζαν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παυλόπουλου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης απουσίαζε για λόγους υγείας, αλλά δεν απέστειλε επιστολή.

«Εκπληξη» αποτέλεσε και η απουσία της Ιωάννας Γαϊτάνη, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν απέστειλε επιστολή.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη