21 Φεβ 2015

Η κυβίσθηση απο τη κυβέρνηση έγινε και είναι διπλή αλλά…

υπάρχουσα Δανειακή  Σύμβαση ενσωματώθηκε στο υπάρχον Μνημόνιο με αναφορά της σε αυτό και αποτελεί δικαιοπρακτικό θεμέλιό της. 
Αυτό οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση μέσω της τελευταίας πρότασής της πρός το eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης αποδέχεται έμμεσα την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου και θέτει εκτός νοήματος ένα
λογιστικό έλεγχο ή μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Με τη τελευταία πρόταση της η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως ό,τι υπάρχει, συμπεριλαμβανομένου και του Αγγλικού Δικαίου ως εφαρμοζόμενου Δικαίου στο Ενωσιακό, όταν χρειασθεί. Πρόκειται για διπλή κυβίσθηση.
Αν η κυβέρνηση, διαχώριζε το Μνημόνιο σε αυτή τη φάση απο τη Δανειακή Σύμβαση, θα ήταν σαν να διαχώριζε το πολιτικό σκέλος της απόφασης απο την οικονομική στήριξή του. Αυτό θα διευκόλυνε τους δανειστές αφού δεν θα υπήρχε πολιτικός έλεγχος. Εκτός απο αυτό, θα έθετε εκτός εφαρμογής το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που υπέγραψε ο Παπαδήμος και το οποίο σχετίζεται με την ύπαρξη Πολιτικής δηλαδή με Μνημόνιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό απο τη Γερμανία αλλά και την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί όρους του υπάρχοντος Μνημονίου, κάτι που πρότεινε και ο Δρ. B. Σόιμπλε. Στη πρότασή της η Ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το μη διαχωρισμό υπάρχοντος μνημονίου και δανειακής σύμβασης μιλώντας στο κείμενο για πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες με δείκτες και κόκκινες γραμμές, παραμέτρους που έχουν σχέση με Μνημόνιο και όχι με Δανειακή Σύμβαση. 
Η εκλογή Μνημονιακού ΠτΔ και η αίτηση για παράταση της Δανειακής σύμβασης έρριξαν τις Μάσκες. Το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πλάνεψε με ψεύτικα συνθήματα τον Ελληνικό Λαό και θα τον ρίξει στα βράχια με μια πιθανή παράταση χρόνου, την οποία δεν μπορεί συνολικά και κατά άτομο να διαχειρισθεί. Φαντάζομαι πως για ουσιαστικούς λόγους η Γερμανία θα απορρίψει και αυτή τη πρόταση, γιατί το μυστικό είναι στις λεπτομέρειες που αφορούν περισσότερο τη προστασία των δανειστών και όχι της Ευρωζώνης. Αυτή είναι και η λογική πίσω από τη θέση “χωρίς αξιολόγηση δεν δίνονται χρήματα” που εκφράστηκε απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολύ δύσκολο να γίνουν αντιληπτά  αυτά στην Ελλάδα των ολιγαρχών.

Γ. Ζουγανέλης
καθηγητής

http://zcode-gr.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη