Πρώτο νομοσχέδιο - «γέφυρα» για την «επόμενη μέρα», τα ανείσπρακτα μνημονιακά χαράτσια
Ανεξάρτητα από το «παιχνίδι των λέξεων» της κυβέρνησης, και η νέα συμφωνία που παζαρεύει με ΕΕ - ΔΝΤ θα περιέχει παλιές και νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις
Με αντιλαϊκή παρακαταθήκη τους ανείσπρακτους φόρους και τα βαριά «μνημονιακά» χαράτσια που στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι
έτοιμη, μέσα στη βδομάδα, να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση τμηματικής δήθεν «διευκόλυνσης», για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά επί της ουσίας για να πληρώσουν, μπορούν - δεν μπορούν, τα αβάσταχτα χαράτσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα ισχύει και για μεγαλοοφειλέτες με «φέσια» στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προχωρούν στην «κοστολόγηση» των κάθε είδους εξαγγελιών και των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης που θα εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας, στη μέγγενη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το αντιλαϊκό σκηνικό
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), αύριο, Δευτέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει και η συνεργασία σε επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων (συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας), όπως στη διαδικασία αξιολόγησης. Από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε τους «διαχωρισμούς» ανάμεσα στα «τεχνικά» και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας. Σήμερα έχουμε τα «τεχνικά κλιμάκια» και τους «επίσημους θεσμούς» (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), με τους οποίους η σημερινή κυβέρνηση διαβουλεύεται. Αυτή τη φορά οι συναντήσεις των «τεχνικών κλιμακίων» γίνονται στις Βρυξέλλες αντί για τις επιτόπιες επισκέψεις στην Αθήνα. «Από σεβασμό» προς την Ελλάδα, η «τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον ρόλο τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας ή να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα, και επανέλαβε ότι η μόνη επιλογή είναι η επέκταση του προγράμματος.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι «αξιολογήσεις» και η «εποπτεία» θα συνεχιστούν ακόμη και μετά την κατάληξη της όποιας πρόσκαιρης συμφωνίας, στο πλαίσιο των συμβιβασμών. Το μήνυμα αυτό απέστειλε, προχτές, Παρασκευή, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι, όπως είπε, παραμένουν ασαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις στο τελευταίο δίμηνο.Στο σχέδιο κοινής ανακοίνωσης, που τελικά δεν υπογράφτηκε στο Γιούρογκρουπ της περασμένης βδομάδας, αναφέρεται: «Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να ερευνήσουν τιςδυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης», σύμφωνα με τους «Financial Times». Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, τόνισε πως η διατύπωση «παράταση του μνημονίου ήταν αυτή που οδήγησε σε ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος». Και βέβαια έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση έκανε «γαργάρα» άλλες διατυπώσεις που περιλαμβάνονται, όπως, συγκεκριμένα, ότι «οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους»...
Οι κυβερνητικές προτάσεις
Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να διαμορφώσει ψευτοδιλήμματα ανάμεσα στο γεγονός ότι η «συμφωνία - γέφυρα» που ζητά η πλευρά της συγκυβέρνησης και η «παράταση» που επιδιώκουν ορισμένες από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δε διαφέρουν.
Παράλληλα, οι προτάσεις της συγκυβέρνησης ξεδιπλώνονται σε 2 άξονες και συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό και στο δημοσιονομικό. Στην πραγματικότητα, τα νέα ζητήματα που βάζει στο αντιλαϊκό τραπέζι η νέα πρόταση της συγκυβέρνησης, σε σχέση με το τρέχον μνημόνιο, συνοψίζονται μόλις σε δύο (ένα από κάθε άξονα) και συγκεκριμένα:
Χρηματοδότηση: «Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ("κόκκινα δάνεια")», όπως αναφέρεται σε προχτεσινό «άτυπο» ενημερωτικό σημείωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός για την ολοκληρωτική απαλλαγή των τραπεζικών ομίλων από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να «επανεκκινήσει» η καπιταλιστική οικονομία. Να σημειωθεί ότι τα 11 δισ. ευρώ από τα αναξιοποίητα, για το κεφάλαιο, αποθεματικά του ΤΧΣ αποτελούν υπάρχοντα δάνεια της τρόικας, δηλαδή κρατικό χρέος, με τα οποία η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλάξει τους τραπεζίτες από τα δάνεια που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Να σημειωθεί ότι μεταφορά τους σε «κρατικό φορέα διαχείρισης» δεν πρόκειται να σημάνει την απαλλαγή των λαϊκών στρωμάτων από βάρη και άλλες αξιώσεις. Και βέβαια το επίδικο ζήτημα δεν είναι τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά αυτά των ισχυρών επιχειρήσεων από επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας.
Τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα χρηματοδότησης (ύψος έντοκων γραμματίων κ.ά.) δεν αφορούν αυτό καθαυτό το μνημόνιο και, βέβαια, δεν έχουν σχέση με το «δίλημμα» της παράτασης ή όχι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια».
«Δημοσιονομικός εξορθολογισμός»: «Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχθεί να υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά», τονίζει η συγκυβέρνηση. Ως πρόσθετο αντιλαϊκό ατού στα παζάρια με την τρόικα, η συγκυβέρνηση ανεβάζει το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών και μάλιστα υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. Αρχίζοντας να «ανοίγουν τα χαρτιά», γίνεται καταρχήν λόγος για «κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμούς συχνοτήτων, φορολογικό κ.λπ.».
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
1. Σε ισχύ θα παραμείνει ο πυρήνας των μνημονιακών μέτρων, συγκεκριμένα τα 2/3 από αυτά. Το υπόλοιπο 1/3 θα αντικατασταθεί από άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, «διαρθρωτικού χαρακτήρα». Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει έναν κορμό με 10 «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», οι οποίες, για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές. Τα νέα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, με στόχο να τεθούν υπό την αιγίδα του. Με αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναμένει να αποκομίσει πρόσθετα ατού στα παζάρια της, πρώτα και κύρια με την πλευρά της ΕΕ. Σχεδόν δεδομένη θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες η «στήριξη» από την πλευρά του ΔΝΤ, με την οποία υπάρχει «κοινή γλώσσα» συνεννόησης.
2. Το κυβερνητικό σχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στους εταίρους μέχρι τις 25 Φλεβάρη και θα κινείται σε 4 άξονες: Μεταρρυθμίσεις, «ανθρωπιστική κρίση», επενδύσεις και κρατικό χρέος. Οι συζητήσεις για τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μπορούν να ξεκινήσουν από το Μάρτη και αφού προηγουμένως «κλειδώσει» το χρονοδιάγραμμα της παράτασης.
3. Διατήρηση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, με μείωση του στόχου, από 4,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στα επίπεδα του 1,5%, αν και από ό,τι φαίνεται το ζήτημα είναι συζητήσιμο από την κυβέρνηση για μεγαλύτερο ποσοστό.
4. «Ελάφρυνση» του κρατικού χρέους μέσω ενός συνδυασμού από ανταλλαγές ομολόγων (swaps). Στόχος είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου (μέχρι τη λήξη του προγράμματος - γέφυρα).
5. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως αν υπάρξει «θετική» έκβαση στο θέμα του χρέους και στηριχθεί η επενδυτική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε θα χρειαστούν λιγότερα ή ακόμα και μηδενικά κονδύλια για το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης που θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτέμβρη 2015.
Στη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προτείνει να αντληθεί ρευστότητα από επιπλέον εκδόσεις έντοκων γραμματίων μέχρι 8 δισ. ευρώ (επιπλέον του σημερινού ανώτατου ορίου που είναι στα 15 δισ. ευρώ), από την επιστροφή κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και από ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, κυρίως από τις δόσεις της πλευράς του ΔΝΤ. Παράλληλα, προσβλέπει στη συνέχιση της στήριξης των τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.
Κόντρες και συμβιβασμοί
«Είμαστε μακριά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ αλλά και αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό συμβιβασμό», δήλωσε, από την πλευρά του, προχτές, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Τώρα καταπιανόμαστε με την ουσία των διαφορών ανάμεσα στις απόψεις του Γιούρογκρουπ και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την «παράταση του προγράμματος».Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε «πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας
χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα».«Οι Ελληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες», πρόσθεσε, επαναφέροντας έμμεσα το ζήτημα της επίτευξης των αντιλαϊκών στόχων του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο μεταξύ, ενεργός παραμένει η εμπλοκή των ΗΠΑ στα αντιλαϊκά παζάρια που διεξάγονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας δέχθηκε προχτές τηλεφώνημα από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την «ικανοποίηση» των ΗΠΑ για τις «τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις» μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Τζακ Λιου «τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και τη σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός Λιου κάλεσε όλες τις πλευρές να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός».
Αντίστοιχα, περαιτέρω συμβιβασμούς από την Ευρωζώνη ζήτησε η σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Κ. Ατκισον. Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων αλλά και «εξίσου σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μεγάλη άνοδος της ανεργίας».
Εξάλλου, το ενδιαφέρον του για την εξέλιξη των συζητήσεων και την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη εξέφρασε στον Αλ. Τσίπρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, κατά τη συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
rizospastis.gr
Ανεξάρτητα από το «παιχνίδι των λέξεων» της κυβέρνησης, και η νέα συμφωνία που παζαρεύει με ΕΕ - ΔΝΤ θα περιέχει παλιές και νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις
Με αντιλαϊκή παρακαταθήκη τους ανείσπρακτους φόρους και τα βαριά «μνημονιακά» χαράτσια που στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι
έτοιμη, μέσα στη βδομάδα, να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση τμηματικής δήθεν «διευκόλυνσης», για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά επί της ουσίας για να πληρώσουν, μπορούν - δεν μπορούν, τα αβάσταχτα χαράτσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα ισχύει και για μεγαλοοφειλέτες με «φέσια» στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προχωρούν στην «κοστολόγηση» των κάθε είδους εξαγγελιών και των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης που θα εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας, στη μέγγενη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το αντιλαϊκό σκηνικό
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), αύριο, Δευτέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει και η συνεργασία σε επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων (συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας), όπως στη διαδικασία αξιολόγησης. Από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε τους «διαχωρισμούς» ανάμεσα στα «τεχνικά» και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας. Σήμερα έχουμε τα «τεχνικά κλιμάκια» και τους «επίσημους θεσμούς» (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), με τους οποίους η σημερινή κυβέρνηση διαβουλεύεται. Αυτή τη φορά οι συναντήσεις των «τεχνικών κλιμακίων» γίνονται στις Βρυξέλλες αντί για τις επιτόπιες επισκέψεις στην Αθήνα. «Από σεβασμό» προς την Ελλάδα, η «τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον ρόλο τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας ή να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα, και επανέλαβε ότι η μόνη επιλογή είναι η επέκταση του προγράμματος.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι «αξιολογήσεις» και η «εποπτεία» θα συνεχιστούν ακόμη και μετά την κατάληξη της όποιας πρόσκαιρης συμφωνίας, στο πλαίσιο των συμβιβασμών. Το μήνυμα αυτό απέστειλε, προχτές, Παρασκευή, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι, όπως είπε, παραμένουν ασαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις στο τελευταίο δίμηνο.Στο σχέδιο κοινής ανακοίνωσης, που τελικά δεν υπογράφτηκε στο Γιούρογκρουπ της περασμένης βδομάδας, αναφέρεται: «Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να ερευνήσουν τιςδυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης», σύμφωνα με τους «Financial Times». Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, τόνισε πως η διατύπωση «παράταση του μνημονίου ήταν αυτή που οδήγησε σε ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος». Και βέβαια έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση έκανε «γαργάρα» άλλες διατυπώσεις που περιλαμβάνονται, όπως, συγκεκριμένα, ότι «οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους»...
Οι κυβερνητικές προτάσεις
Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να διαμορφώσει ψευτοδιλήμματα ανάμεσα στο γεγονός ότι η «συμφωνία - γέφυρα» που ζητά η πλευρά της συγκυβέρνησης και η «παράταση» που επιδιώκουν ορισμένες από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δε διαφέρουν.
Παράλληλα, οι προτάσεις της συγκυβέρνησης ξεδιπλώνονται σε 2 άξονες και συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό και στο δημοσιονομικό. Στην πραγματικότητα, τα νέα ζητήματα που βάζει στο αντιλαϊκό τραπέζι η νέα πρόταση της συγκυβέρνησης, σε σχέση με το τρέχον μνημόνιο, συνοψίζονται μόλις σε δύο (ένα από κάθε άξονα) και συγκεκριμένα:
Χρηματοδότηση: «Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ("κόκκινα δάνεια")», όπως αναφέρεται σε προχτεσινό «άτυπο» ενημερωτικό σημείωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός για την ολοκληρωτική απαλλαγή των τραπεζικών ομίλων από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να «επανεκκινήσει» η καπιταλιστική οικονομία. Να σημειωθεί ότι τα 11 δισ. ευρώ από τα αναξιοποίητα, για το κεφάλαιο, αποθεματικά του ΤΧΣ αποτελούν υπάρχοντα δάνεια της τρόικας, δηλαδή κρατικό χρέος, με τα οποία η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλάξει τους τραπεζίτες από τα δάνεια που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Να σημειωθεί ότι μεταφορά τους σε «κρατικό φορέα διαχείρισης» δεν πρόκειται να σημάνει την απαλλαγή των λαϊκών στρωμάτων από βάρη και άλλες αξιώσεις. Και βέβαια το επίδικο ζήτημα δεν είναι τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά αυτά των ισχυρών επιχειρήσεων από επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας.
Τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα χρηματοδότησης (ύψος έντοκων γραμματίων κ.ά.) δεν αφορούν αυτό καθαυτό το μνημόνιο και, βέβαια, δεν έχουν σχέση με το «δίλημμα» της παράτασης ή όχι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια».
«Δημοσιονομικός εξορθολογισμός»: «Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχθεί να υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά», τονίζει η συγκυβέρνηση. Ως πρόσθετο αντιλαϊκό ατού στα παζάρια με την τρόικα, η συγκυβέρνηση ανεβάζει το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών και μάλιστα υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. Αρχίζοντας να «ανοίγουν τα χαρτιά», γίνεται καταρχήν λόγος για «κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμούς συχνοτήτων, φορολογικό κ.λπ.».
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
1. Σε ισχύ θα παραμείνει ο πυρήνας των μνημονιακών μέτρων, συγκεκριμένα τα 2/3 από αυτά. Το υπόλοιπο 1/3 θα αντικατασταθεί από άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, «διαρθρωτικού χαρακτήρα». Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει έναν κορμό με 10 «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», οι οποίες, για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές. Τα νέα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, με στόχο να τεθούν υπό την αιγίδα του. Με αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναμένει να αποκομίσει πρόσθετα ατού στα παζάρια της, πρώτα και κύρια με την πλευρά της ΕΕ. Σχεδόν δεδομένη θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες η «στήριξη» από την πλευρά του ΔΝΤ, με την οποία υπάρχει «κοινή γλώσσα» συνεννόησης.
2. Το κυβερνητικό σχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στους εταίρους μέχρι τις 25 Φλεβάρη και θα κινείται σε 4 άξονες: Μεταρρυθμίσεις, «ανθρωπιστική κρίση», επενδύσεις και κρατικό χρέος. Οι συζητήσεις για τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μπορούν να ξεκινήσουν από το Μάρτη και αφού προηγουμένως «κλειδώσει» το χρονοδιάγραμμα της παράτασης.
3. Διατήρηση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, με μείωση του στόχου, από 4,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στα επίπεδα του 1,5%, αν και από ό,τι φαίνεται το ζήτημα είναι συζητήσιμο από την κυβέρνηση για μεγαλύτερο ποσοστό.
4. «Ελάφρυνση» του κρατικού χρέους μέσω ενός συνδυασμού από ανταλλαγές ομολόγων (swaps). Στόχος είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου (μέχρι τη λήξη του προγράμματος - γέφυρα).
5. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως αν υπάρξει «θετική» έκβαση στο θέμα του χρέους και στηριχθεί η επενδυτική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε θα χρειαστούν λιγότερα ή ακόμα και μηδενικά κονδύλια για το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης που θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτέμβρη 2015.
Στη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προτείνει να αντληθεί ρευστότητα από επιπλέον εκδόσεις έντοκων γραμματίων μέχρι 8 δισ. ευρώ (επιπλέον του σημερινού ανώτατου ορίου που είναι στα 15 δισ. ευρώ), από την επιστροφή κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και από ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, κυρίως από τις δόσεις της πλευράς του ΔΝΤ. Παράλληλα, προσβλέπει στη συνέχιση της στήριξης των τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.
Κόντρες και συμβιβασμοί
«Είμαστε μακριά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ αλλά και αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό συμβιβασμό», δήλωσε, από την πλευρά του, προχτές, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Τώρα καταπιανόμαστε με την ουσία των διαφορών ανάμεσα στις απόψεις του Γιούρογκρουπ και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την «παράταση του προγράμματος».Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε «πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας
χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα».«Οι Ελληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες», πρόσθεσε, επαναφέροντας έμμεσα το ζήτημα της επίτευξης των αντιλαϊκών στόχων του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο μεταξύ, ενεργός παραμένει η εμπλοκή των ΗΠΑ στα αντιλαϊκά παζάρια που διεξάγονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας δέχθηκε προχτές τηλεφώνημα από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την «ικανοποίηση» των ΗΠΑ για τις «τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις» μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Τζακ Λιου «τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και τη σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός Λιου κάλεσε όλες τις πλευρές να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός».
Αντίστοιχα, περαιτέρω συμβιβασμούς από την Ευρωζώνη ζήτησε η σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Κ. Ατκισον. Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων αλλά και «εξίσου σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μεγάλη άνοδος της ανεργίας».
Εξάλλου, το ενδιαφέρον του για την εξέλιξη των συζητήσεων και την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη εξέφρασε στον Αλ. Τσίπρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, κατά τη συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
rizospastis.gr