Το μεγάλο βαθμό δυσκολίας των διαπραγματεύσεων αναγνωρίζει η κυβέρνηση στο Eurogroup το οποίο αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας μάχη. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι προμηνύεται μια ακόμη μακρά νύχτα διαβουλεύσεων και ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Πρόσθεταν, δε, πως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει κάποια τελική απόφαση. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλους μια νέα συμφωνία που θα διατηρεί με κάθε τρόπο, όμως το ριζοσπαστικό και συνεκτικό προσανατολισμό του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Μια συμφωνία που θα σημάνει το τέλος των πολιτικών λιτότητας, χωρίς «γκρίζες ζώνες».
Ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης ξεκινά στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Την ίδια ώρα στο παρά πέντε του Eurogroup νέες εκβιαστικές δηλώσεις εκτόξευσε ο Β. Σόιμπλε (βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, διαμηνύουν ότι η τρόικα έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να αποδεχθεί συνέχιση των μνημονιακών μέτρων για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις, τις μειώσεις στις συντάξεις και τα υπερβολικά πλεονάσματα, στα οποία υπάρχουν σοβαρές και , φυσικά, αναμενόμενες διαφωνίες.
Η μετάβαση από το Μνημόνιο στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αιχμή τα μέτρα νια την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ανυποχώρητος στέκεται, πάντως, ο λαός, απέναντι στην προκλητική στάση της EE και του Γιούρογκρουπ και κυρίως τη Γερμανία και τους δορυφόρους της, που απαιτούν προκλητικά συνέχιση της μνημονιακής λεηλασίας και υποταγή στις «δεσμεύσεις». Αποτελεί, δε, η στάση του αυτή ,ίσως, το ισχυρότερο διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης.
Ο λαός με σημαντική την παρουσία της νεολαίας, όπως απέδειξαν και οι μαζικότατες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και σε πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων, απαιτούν 100% κατάργηση των μνημονίων και των άκρως αντιλαϊκών μέτρων που τα συνοδεύουν, και απαλλαγή από την ταπεινωτική «ευρωκηδεμονία». Απαιτεί η κάθε λογής επιτήρηση να μην συνεχιστεί!
Ο ελληνικός λαός αλλά και οι ευρωπαϊκοί λαοί υψώνουν σημαία αντίστασης απέναντι σε κάθε προσπάθεια νέας υποταγής του λαού και του τόπου και κόντρα στις πολιτικές λιτότητας.
ΧΡΟΝΟ ΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Ολοκληρώθηκε, πάντως το μεσημέρι της Δευτέρας (16/2), η προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν στον χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο Γ.Ντάισελμπλουμ και ο Γ.Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, τόσο ο Γ. Βαρουφάκης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα ζητήσουν σήμερα από το Eurogroup να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα έως τον Ιούνιο μέσα από ένα "πρόγραμμα-γέφυρα", κατά την εφαρμογή του οποίου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα που να επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό και οι λεγόμενοι "εταίροι" δεν θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση.
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Η ημερήσια διάταξη του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες στις 16:00 ώρα Ελλάδας αναφέρει τα εξής:
«Το Eurogroup θα συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
» Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και θα εξετάσουν τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 2015.
» Επίσης, θα συζητήσουν τα σχέδια της Πορτογαλίας για την πρόωρη εξόφληση μέρους της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
» Θα συζητηθεί επίσης η πορεία του εν εξελίξει προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.
» Επιπλέον, το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015, ιδίως όσον αφορά τις συζητήσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.»
ΝΕΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΟΪΜΠΛΕ
Μετά τη σχετική επεξεργασία των αντίστοιχων κειμένων από τα δύο τεχνικά κλιμάκια (Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και τη διαπίστωση των σημείων σύγκλισης και απόκλισης, έρχεται η ώρα για τον νέο, ακόμη πιο κρίσιμο γύρο διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές, πάντως, θυμίζουν ότι ο δρόμος προς μια τελική λύση θα είναι δρόμος αντοχής και δεν πρέπει, ίσως , να περιμένουμε λύση στο Eurogroup της Δευτέρας.
Την ίδια ώρα επιφυλακτικός για την προοπτική συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup εμφανίστηκε ο Β. Σόιμπλε, ενώ προέβη σε νέους εκβιασμούς προς την ελληνική κυβέρνηση.
"Λυπάμαι για τους Έλληνες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο Β. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
Νωρίτερα, αναφερόμενος στις τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εμφανίστηκε επιφυλακτικός και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
"Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο.
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΣΟΙΜΠΛΕ: «Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΗ»
Σκληρή απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών περί «ανεύθυνης» συμπεριφοράς εκ μέρους της κυβέρνησης.
«Το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό» είπε μιλώντας στον parapolika 90,1 ο Γ. Σακελλαρίδης τονίζοντας πως «θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη».
Σε ό,τι αφορά στα περί πόκερ που ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο Γ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.
«Δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει (σσ η διαπραγμάτευση) αν δεν υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με ευρωπαίους εταίρους και αρχηγούς κρατών καθώς «το πρόβλημα δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών με στόχο να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ
Το κλίμα δυσπιστίας με το οποίο θα έλθουν αντιμέτωποι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup περιγράφουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».
Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του. «Είναι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία.
Από τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων, πάντως, δεν απουσιάζουν και αναφορές στην μεγάλη αποδοχή που χαίρει η κυβέρνηση και οι χειρισμοί της από τους Έλληνες πολίτες, αλλά και ο γεωπολιτικώς ρόλος της Ελλάδας την τρέχουσα συγκυρία.
Πάντως, ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου σε σημερινό του άρθρο «συμβουλεύει» τον Γιάνη Βαρουφάκη να αψηφήσει τις «εξαγριωμένες ματιές και τις πλάγιες απειλές» των ομολόγων του και να επιμείνει στις θέσεις του. Σύμφωνα με τον Μίνχαου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στη θέση να μην αποδεχτεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης, κάτι που αν το καταφέρει, θα σταματήσει να είναι δέσμια σε ανέφικτους στόχους, όπως η δεσμευτική απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ.
«Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει το Plan B», σημειώνει ο αρθρογράφος των Financial Times και προτείνει ως λογική επιλογή την εισαγωγή ενός «παράλληλου νομίσματος», ως κυβερνητικής έκδοσης χρέους, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.
Στην κρισιμότητα του σημερινού Eurogroup εστιάζει και σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο υπογραμμίζει πως στήριξη στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο προσφέρουν οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν στο Σύνταγμα στηρίζοντας τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης.
Το πρακτορείο φιλοξενεί στο συγκεκριμένο δημοσίευμα και δηλώσεις του Ντάνιελ Γκρός διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ο οποίος αναφέρει: «Τα διακυβεύματα είναι πολλά. Αμφιβάλλω αν απόψε θα δούμε κάθε παραπάνω από θεατρινισμούς. Η πραγματικά αναμέτρηση θα έρθει πολύ αργότερα».
Άλλο δημοσίευμα του Bloomberg εστιάζει στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο ως προς το σκέλος του ΝΑΤΟ, όσο και ως προς το σκέλος της Ρωσίας. Όπως τονίζεται, με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την κατάρρευση του κράτους της Λιβύης στα νότια και μια εκκολαπτόμενη κατάπαυση πυρός στα βόρεια να προσθέτουν τις πολυετείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τα λιμάνια της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται. Ακόμη, αναφέρεται πως η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε την Ρωσία να ανακόψει την βία στην Ουκρανία προκλήθηκε από την πολύ πιο φιλική ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Γερμανία χρωστά χρήματα στην Ελλάδα και, σύμφωνα με αρκετούς υπολογισμούς, το ποσόν αυτό ανέρχεται σχεδόν στα διπλά χρήματα από αυτά που έχει λάβει η Αθήνα από τους Ευρωπαίους "εταίρους" της, αποφαίνεται σε σημερινό της δημοσίευμα η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.
Συγκεκριμένα, επικαλούμενη στοιχεία από μελέτες γνωστών και καθ΄ όλα έγκριτων Ισπανών ιστορικών κι οικονομολόγων, η εφημερίδα δημοσιεύει, υπό τον τίτλο «Το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας ξεπερνά όσα ζητούν οι Μέρκελ και ΕΕ από την Αθήνα» έναν εκτενή απολογισμό των γεγονότων από την επιβολή από το χιτλερικό καθεστώς του αναγκαστικού δανείου, ισοδύναμου με 3 δισεκ. ευρώ, τη συνδιάσκεψη του 1953 για τη διαγραφή του 63% του συνολικού εξωτερικού χρέους της Γερμανίας, έως τη συμφωνία των «Δύο συν Τέσσερις» του 1990 για τη μη πληρωμή των επανορθωτικών υποχρεώσεων του Βερολίνου, ενόψει της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΓΓΑΣ-iskra.gr
Ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης ξεκινά στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Την ίδια ώρα στο παρά πέντε του Eurogroup νέες εκβιαστικές δηλώσεις εκτόξευσε ο Β. Σόιμπλε (βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, διαμηνύουν ότι η τρόικα έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να αποδεχθεί συνέχιση των μνημονιακών μέτρων για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις, τις μειώσεις στις συντάξεις και τα υπερβολικά πλεονάσματα, στα οποία υπάρχουν σοβαρές και , φυσικά, αναμενόμενες διαφωνίες.
Η μετάβαση από το Μνημόνιο στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αιχμή τα μέτρα νια την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ανυποχώρητος στέκεται, πάντως, ο λαός, απέναντι στην προκλητική στάση της EE και του Γιούρογκρουπ και κυρίως τη Γερμανία και τους δορυφόρους της, που απαιτούν προκλητικά συνέχιση της μνημονιακής λεηλασίας και υποταγή στις «δεσμεύσεις». Αποτελεί, δε, η στάση του αυτή ,ίσως, το ισχυρότερο διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης.
Ο λαός με σημαντική την παρουσία της νεολαίας, όπως απέδειξαν και οι μαζικότατες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και σε πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων, απαιτούν 100% κατάργηση των μνημονίων και των άκρως αντιλαϊκών μέτρων που τα συνοδεύουν, και απαλλαγή από την ταπεινωτική «ευρωκηδεμονία». Απαιτεί η κάθε λογής επιτήρηση να μην συνεχιστεί!
Ο ελληνικός λαός αλλά και οι ευρωπαϊκοί λαοί υψώνουν σημαία αντίστασης απέναντι σε κάθε προσπάθεια νέας υποταγής του λαού και του τόπου και κόντρα στις πολιτικές λιτότητας.
ΧΡΟΝΟ ΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Ολοκληρώθηκε, πάντως το μεσημέρι της Δευτέρας (16/2), η προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν στον χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο Γ.Ντάισελμπλουμ και ο Γ.Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, τόσο ο Γ. Βαρουφάκης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα ζητήσουν σήμερα από το Eurogroup να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα έως τον Ιούνιο μέσα από ένα "πρόγραμμα-γέφυρα", κατά την εφαρμογή του οποίου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα που να επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό και οι λεγόμενοι "εταίροι" δεν θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση.
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Η ημερήσια διάταξη του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες στις 16:00 ώρα Ελλάδας αναφέρει τα εξής:
«Το Eurogroup θα συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
» Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και θα εξετάσουν τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 2015.
» Επίσης, θα συζητήσουν τα σχέδια της Πορτογαλίας για την πρόωρη εξόφληση μέρους της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
» Θα συζητηθεί επίσης η πορεία του εν εξελίξει προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.
» Επιπλέον, το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015, ιδίως όσον αφορά τις συζητήσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.»
ΝΕΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΟΪΜΠΛΕ
Μετά τη σχετική επεξεργασία των αντίστοιχων κειμένων από τα δύο τεχνικά κλιμάκια (Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και τη διαπίστωση των σημείων σύγκλισης και απόκλισης, έρχεται η ώρα για τον νέο, ακόμη πιο κρίσιμο γύρο διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές, πάντως, θυμίζουν ότι ο δρόμος προς μια τελική λύση θα είναι δρόμος αντοχής και δεν πρέπει, ίσως , να περιμένουμε λύση στο Eurogroup της Δευτέρας.
Την ίδια ώρα επιφυλακτικός για την προοπτική συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup εμφανίστηκε ο Β. Σόιμπλε, ενώ προέβη σε νέους εκβιασμούς προς την ελληνική κυβέρνηση.
"Λυπάμαι για τους Έλληνες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο Β. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
Νωρίτερα, αναφερόμενος στις τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εμφανίστηκε επιφυλακτικός και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
"Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο.
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΣΟΙΜΠΛΕ: «Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΗ»
Σκληρή απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών περί «ανεύθυνης» συμπεριφοράς εκ μέρους της κυβέρνησης.
«Το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό» είπε μιλώντας στον parapolika 90,1 ο Γ. Σακελλαρίδης τονίζοντας πως «θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη».
Σε ό,τι αφορά στα περί πόκερ που ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο Γ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.
«Δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει (σσ η διαπραγμάτευση) αν δεν υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με ευρωπαίους εταίρους και αρχηγούς κρατών καθώς «το πρόβλημα δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών με στόχο να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ
Το κλίμα δυσπιστίας με το οποίο θα έλθουν αντιμέτωποι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup περιγράφουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».
Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του. «Είναι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία.
Από τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων, πάντως, δεν απουσιάζουν και αναφορές στην μεγάλη αποδοχή που χαίρει η κυβέρνηση και οι χειρισμοί της από τους Έλληνες πολίτες, αλλά και ο γεωπολιτικώς ρόλος της Ελλάδας την τρέχουσα συγκυρία.
Πάντως, ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου σε σημερινό του άρθρο «συμβουλεύει» τον Γιάνη Βαρουφάκη να αψηφήσει τις «εξαγριωμένες ματιές και τις πλάγιες απειλές» των ομολόγων του και να επιμείνει στις θέσεις του. Σύμφωνα με τον Μίνχαου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στη θέση να μην αποδεχτεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης, κάτι που αν το καταφέρει, θα σταματήσει να είναι δέσμια σε ανέφικτους στόχους, όπως η δεσμευτική απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ.
«Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει το Plan B», σημειώνει ο αρθρογράφος των Financial Times και προτείνει ως λογική επιλογή την εισαγωγή ενός «παράλληλου νομίσματος», ως κυβερνητικής έκδοσης χρέους, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.
Στην κρισιμότητα του σημερινού Eurogroup εστιάζει και σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο υπογραμμίζει πως στήριξη στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο προσφέρουν οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν στο Σύνταγμα στηρίζοντας τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης.
Το πρακτορείο φιλοξενεί στο συγκεκριμένο δημοσίευμα και δηλώσεις του Ντάνιελ Γκρός διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ο οποίος αναφέρει: «Τα διακυβεύματα είναι πολλά. Αμφιβάλλω αν απόψε θα δούμε κάθε παραπάνω από θεατρινισμούς. Η πραγματικά αναμέτρηση θα έρθει πολύ αργότερα».
Άλλο δημοσίευμα του Bloomberg εστιάζει στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο ως προς το σκέλος του ΝΑΤΟ, όσο και ως προς το σκέλος της Ρωσίας. Όπως τονίζεται, με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την κατάρρευση του κράτους της Λιβύης στα νότια και μια εκκολαπτόμενη κατάπαυση πυρός στα βόρεια να προσθέτουν τις πολυετείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τα λιμάνια της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται. Ακόμη, αναφέρεται πως η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε την Ρωσία να ανακόψει την βία στην Ουκρανία προκλήθηκε από την πολύ πιο φιλική ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Γερμανία χρωστά χρήματα στην Ελλάδα και, σύμφωνα με αρκετούς υπολογισμούς, το ποσόν αυτό ανέρχεται σχεδόν στα διπλά χρήματα από αυτά που έχει λάβει η Αθήνα από τους Ευρωπαίους "εταίρους" της, αποφαίνεται σε σημερινό της δημοσίευμα η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.
Συγκεκριμένα, επικαλούμενη στοιχεία από μελέτες γνωστών και καθ΄ όλα έγκριτων Ισπανών ιστορικών κι οικονομολόγων, η εφημερίδα δημοσιεύει, υπό τον τίτλο «Το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας ξεπερνά όσα ζητούν οι Μέρκελ και ΕΕ από την Αθήνα» έναν εκτενή απολογισμό των γεγονότων από την επιβολή από το χιτλερικό καθεστώς του αναγκαστικού δανείου, ισοδύναμου με 3 δισεκ. ευρώ, τη συνδιάσκεψη του 1953 για τη διαγραφή του 63% του συνολικού εξωτερικού χρέους της Γερμανίας, έως τη συμφωνία των «Δύο συν Τέσσερις» του 1990 για τη μη πληρωμή των επανορθωτικών υποχρεώσεων του Βερολίνου, ενόψει της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΓΓΑΣ-iskra.gr