Έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες και τις συχνές διακοπές στην υδροδότηση τους, οι κάτοικοι της πόλης του Διδυμότειχου, αλλά και των οικισμών Ψαθάδων, Πυθίου, Ρηγίου του Δήμου Διδυμότειχου, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού. Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 9 Φλεβάρη 2015, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης του Δήμου Διδυμότειχου, ανακοίνωσε
στους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών, ότι απαγορεύεται η χρήση του νερού, το οποίο είναι κατάλληλο μόνο για πότισμα, ενώ απαγορεύεται η πόση, το μαγείρεμα και το πλύσιμο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, σε δείγματα νερού, από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, φαίνεται να έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κολοβακτηρίδια. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και αφορά την ποιότητα νερού αλλά και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, οποίοι τώρα είναι αναγκασμένοι να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, αγοράζοντας εμφιαλωμένο νερό.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί η περίπτωση του ακατάλληλου νερού στην περιοχή, όπως δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με διακοπές στην υδροδότηση τους, αφού το δίκτυο της περιοχής είναι απαρχαιωμένο και προβληματικό.
Για το γεγονός της μη ύπαρξης καινούριου, σύγχρονου δικτύου ύδρευσης που να παρέχει άφθονο και υγιεινό νερό, σοβαρές ευθύνες έχει η τοπική διοίκηση που ποτέ δεν διεκδίκησε τα απαραίτητα κονδύλια για το σχεδιασμό και υλοποίησης του αναγκαίου αυτού έργου.
Κύρια ευθύνη όμως έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις που ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., αντιμετώπιζουν τους υδάτινους πόρους και το πόσιμο νερό ως εμπόρευμα, με στόχο όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά των συμφερόντων του κεφαλαίου.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, ποια άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
· Να δοθεί, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση των οικισμών και της ίδιας της πόλης του Δήμου Διδυμότειχου, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, υγιεινό πόσιμο νερό χαμηλής τιμολόγησης.
· Την χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών του Δήμου Διδυμότειχου.
Οι βουλευτές
|
Σάκης
Βαρδαλής
Ελένη
Γερασιμίδου
|