18 Φεβ 2015

Θερμοκοιτίδα για νέες επιχειρήσεις δημιουργούν CERN και Τεχνόπολη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Υποστήριξη στην πράξη για νέες καινοτόμες προτάσεις και εγκατάσταση υποδομών του Cern στη Θεσσαλονίκη

Η πρόταση Τζιτζικώστα για την επόμενη πενταετία


Από τα τέλη Απριλίου ανοίγει για τους νέους Έλληνες επιστήμονες και επίδοξους επιχειρηματίες, στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, η Θερμοκοιτίδα του μεγαλύτερου πειραματικού κέντρου πυρηνικών ερευνών, του CERN, το οποίο κάνει προσβάσιμες τις τεχνολογίες και τις πατέντες του σε όσους θέλουν πάνω σε αυτές να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και να μπούνε με αυτά στην αγορά. Η επίσημη συνεργασία των δύο φορέων, της Tεχνόπολης ΑΕ και του CERN, για το Technopolis- CERN BIC, ανακοινώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε μία εκδήλωση στην οποία συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που διαβεβαίωσε ότι και η Περιφέρεια μπαίνει στο εγχείρημα και θα το ενισχύσει στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020.
Η Θερμοκοιτίδα του CERN θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Θερμοκοιτίδας της Τεχνόπολης που ήδη φιλοξενεί 15 start ups. Στο ΒΙC του CERN, θα μπορούν κάθε χρόνο να εντάσσονται πέντε επιχειρήσεις, oι οποίες θα φιλοξενούνται εκεί για διάστημα διετίας, στο οποίο η «Τεχνόπολης» θα τις χρηματοδοτεί ανάλογα με το business plan τους, θα φροντίζει να έχουν συμβουλευτική σε θέματα ενώ στο τέλος της διετίας, θα φροντίζει να έρχονται και σε επαφή με χρηματοδοτικούς φορείς ( business angels, επενδυτικά κεφάλαια). Όπως είπε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Τάσος Τζήκας, καταβάλλεται μία κοινή προσπάθεια για να αποβληθεί η «διεθνοφοβία» που υπάρχει στη χώρα μας, αφού η Θερμοκοιτίδα θα λειτουργήσει σα πλατφόρμα – γέφυρα για την αξιοποίηση των τεχνολογιών που αναπτύσσονται στο CERN, σε προϊοντικό επίπεδο.

Η Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, είναι η τέταρτη χώρα που μέσω Θερμοκοιτίδας, προσπαθεί να αξιοποιήσει τα επιτεύγματα του CERN, μετά από τις Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, ενώ ακολουθεί η Αυστρία και ετοιμάζονται Ιταλία και Φινλανδία. «Η έρευνα που πραγματοποιείται στο CERN, στις πυρηνικές τεχνολογίες μπορεί και έχει πάρα πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία, τόνισε ο κ. Νίκος Ζιώγας, σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας του CERN. H μεταφορά αυτή γίνεται μέσα από πολλές οδούς και, την τελευταία τριετία, άρχισε να γίνεται και μέσα από Θερμοκοιτίδες νέων και υπό σύσταση καινοτόμων επιχειρήσεων. Με τη σφραγίδα του CERN Τι προσφέρει όμως το CERN; «Το CERN, σε αυτό το κοινό εγχείρημα, βάζει την τεχνολογία και η Τεχνόπολης την υποστηρίζει. Το CERN, για τα σχέδια που εγκρίνονται, παρέχει 40 ώρες δωρεάν πρόσβασης σε τεχνική συμβουλευτική και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, στη Γενεύη. Επιτρέπει τη χρήση της πνευματικής του ιδιοκτησίας και επίσης, το πολύτιμο asset, που είναι η χρήση του λογότυπου του CERN. Tον Απρίλιο λοιπόν και αφού ολοκληρωθεί ένα σχέδιο δράσης, αρχίζει η πανελλαδική προβολή της Θερμοκοιτίδας, με παρουσιάσεις και workshops, ενώ θα ανεβεί στο internet η ιστοσελίδα της , μέσα από την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα αντλούν πληροφόρηση και θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους. Παρών στην εκδήλωση, μέσω τηλε- σύνδεσης, ήταν και ο αναπ. Επικεφαλής διεθνών σχέσεων του CERN Μανώλης Τσεσμελής, ο οποίος μίλησε για ένα πολύ σημαντικό βήμα που γίνεται στο εξαιρετικά πρόσφορο οικοσύστημα που προσφέρει η Θεσσαλονίκη, για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ελληνική παρουσία στο CERN ο κ. Τσεσμελής είπε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων Ελλήνων επιστημόνων που κάνουν τις μεταπτυχιακές τους έρευνες και σπουδές στο CERN. Σήμερα οι Έλληνες που κάνουν τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά τους στο CERN, είναι πάνω από 100, ενώ 28 Έλληνες ανήκουν στο προσωπικό. Επίσης, για προγράμματα του CERN εργάζονται, σε ελληνικά πανεπιστήμια, περισσότεροι από 200 μηχανικοί και φυσικοί.

Η πρόταση Τζιτζικώστα

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υποστήριξε ότι συνεργασία της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης με το CERN θα βοηθήσει την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να γίνει ένα κέντρο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Αυτός είναι και ο στόχος της Περιφέρειας η οποία μάλιστα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει υποβάλλει για το ΣΕΣ 2014- 2020, συμπεριλαμβάνει στους άξονες 1,2 και 3, προτάσεις που συνδέονται με την έρευνα και την καινοτομία, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τζιτζικώστας, καυτηρίασε την καθυστέρηση από πλευράς Ε.Ε. στην αξιολόγηση και έγκριση του περιφερειακού σχεδίου που υποβλήθηκε, είπε δε ότι στην καλύτερη περίπτωση το πρόγραμμα θα εκκινήσει το φθινόπωρο του 2015. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει απορροφήσει το 91% του ΕΣΠΑ και ήρθε πρώτη για δύο χρονιές σε η Περιφέρεια με τα υψηλότερα ποσοστά απορροφήσεων, αυτή η καθυστέρηση είναι εξαιρετικά αρνητική για την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων.
 Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας είχε και μία πρόταση την οποία κατέθεσε δημοσίως, δηλαδή ότι η Τεχνόπολης ΑΕ θα πρέπει να είναι ο μη κρατικός φορέας που θα λειτουργήσει, θεσμικά, σαν ο κρίκος που θα συνδέει την έρευνα με την επιστημοσύνη, τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και την επιχειρηματική πρακτική.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη