1 Μαρ 2015

ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σκοτεινιάζει σιγά-σιγά ο ουρανός πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα πρώτα σύννεφα για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και είναι άκρως…απειλητικά. 
Τα πρώτα κρούσματα παραφωνιών – κακοφωνιών είναι παρόντα και η εικόνα Βαβέλ που εμφανίζει η κυβέρνηση σε
διάφορα πεδία, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον σταρ υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη δημιουργεί τα πρώτα κρούσματα εσωστρέφειας.

Την ίδια στιγμή κορυφαίοι υπουργοί και πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται το ενδεχόμενο να χαθεί πολύ γρήγορα η κοινωνική δυναμική που καταγράφηκε μετά τις εκλογές με αποτέλεσμα να τη στηρίζει περίπου 80% στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι εμφανής και στο πρωθυπουργικό επιτελείο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται να μην κυριαρχήσει αυτή τη εικόνα, αλλά εάν αποκρυπτογραφήσει κανείς την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Παρασκευής θα δει πίσω από τις γραμμές την αγωνία.

«Πρέπει άμεσα να ενοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί το κυβερνητικό σχήμα, ενώ ο συντονισμός της κυβέρνησης είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας της» λέει ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και επισημαίνει ότι ο μήνας του μέλιτος τελείωσε και πλέον ουδείς έχει δικαίωμα να σπαταλήσει το εκλογικό και κοινωνικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε τόσο στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου όσο και μετά.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν κινήσεις άμεσα την επόμενη εβδομάδα, τόσο από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ώστε να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση όλων των κυβερνητικών στελεχών και να εκπέμπεται ενιαίος πολιτικός λόγος, αλλά το κυριότερο να προωθηθεί άμεσα το κυβερνητικό έργο.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει να άμεσα να κινείται ως αντιπολιτευτικό κόμμα και να αφήσουν τα κυβερνητικά στελέχη τις καθημερινές εμφανίσεις στα ΜΜΕ (σ.σ. το είπε και ο Πρωθυπουργός) και να αφοσιωθούν κυριολεκτικά στο κυβερνητικό έργο τους, διότι όπως αναφέρουν και οι πιο έμπειροι, τα προειδοποιητικά σήματα από την κοινωνία αυξάνονται ανησυχητικά και όπως κέρδισε την κοινωνία, μπορεί άνετα να την χάσει.

Επ’ αυτού θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς και οι διαδικασίες ώστε να εκδοθούν και τα ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες των μελών της κυβέρνησης που ακόμα αναμένουν να επισημοποιηθεί και τυπικά το πεδίο δράσης τους, ώστε να αρχίσει να γίνεται και πιο ουσιαστική παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Το ζήτημα των αρμοδιοτήτων και συναρμοδιοτήτων των μελών της κυβέρνησης θα είναι ένα στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου που πρέπει άμεσα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, να αποτρέψει επικαλύψεις και εσωτερικές κυβερνητικές συγκρούσεις.

Αυτό όμως που τονίζεται σε όλους τους τόνους είναι ότι η κυβέρνηση πλέον, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, πρέπει να επικεντρωθεί στην επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας και το μεγάλο στοίχημά της θα είναι η αντιμετώπιση των λεγόμενων προβλημάτων της καθημερινότητας. Ήδη, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο τα πρώτα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πάνω όμως από την κυβέρνηση θα είναι το…φάντασμα των εταίρων που είναι και θα είναι άκρως επιθετικοί, θα ζητούν να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί, θα επιμένουν στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και δεν θα είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν βοήθεια χωρίς να λάβουν εγγυήσεις πιστής εφαρμογής του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

Το κρίσιμο όμως πέρα απ’ όλα είναι το πρόβλημα της ρευστότητας και το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής ασφυξίας, καθώς η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως τι διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει λάβει πολύ έγκαιρα μηνύματα από τη Φρανκφούρτη ότι η Κεντρική Τράπεζα θα σφίξει και άλλο την τανάλια της ρευστότητας, εάν καταλάβει πως στην Ελλάδα τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας.




Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος-http://newpost.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη