21 Μαρ 2015

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΖ: Εμφανίστηκε αυτόκλητος… πρόεδρος

Πήγε στον υπουργό υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π.Λαφαζάνη και αυτοσυστάθηκε ως ο πρόεδρος της Ζάχαρης

 Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Από τη μια βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι περιμένουν να αποζημιωθούν το υπόλοιπο της περσινής σοδειάς και παίρνουν μόνο… υποσχέσεις, ενώ από την άλλη, η διοίκηση της Βιομηχανίας εμφανίζει δύο… προέδρους.
Η λέξη «μπάχαλο» είναι λοιπόν ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, την ώρα που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι τευτλοπαραγωγοί, πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν στην σπορά της νέας σοδειάς, με τις περσινές τιμές στα τιμολόγια και ενώ βρίσκεται στον… αέρα το θέμα με τα μεταφορικά, όπου κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι από το χωράφι έως και το εργοστάσιο, το κόστος μεταφοράς θα το καλύψει η ΕΒΖ. Αρκεί να αρχίσει να δουλεύει έστω και ένα εργοστάσιο…

Αυτόκλητος… πρόεδρος

Προ ημερών, έλαβε χώρα σύσκεψη υπό τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με θέμα τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου.
Στη σύσκεψη εμφανίστηκε μπροστά στον Λαφαζάνη κάποιος… πρόεδρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί, ο… πρόεδρος μπήκε μπροστά από τον Π. Λαζαφάνη και του είπε: «Γεια σας, είμαι ο πρόεδρος της Ζάχαρης…».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του ανθρώπου που επικαλέστηκε ότι είναι πρόεδρος της ΕΒΖ μπροστά στον υπουργό, δεν είναι ο νέος πρόεδρος που ορίστηκε, δηλαδή ο Δημήτρης Γιαννακίδης. Το όνομα του «αυτόκλητου» προέδρου τα γνωρίζουμε, αλλά δεν τα αναφέρουμε για ευνόητους λόγους, με την υποσημείωση ότι δεν καταφέρουμε να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες, παρά μόνο τα χαρακτηριστικά του…
Αξίζει να αναφέρουμε ότι εδώ και μερικές ημέρες, έγινε γνωστό ότι ο διευθυντής εργοστασίου των Σερρών, Δημήτρης Γιαννακίδης, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της Βιομηχανίας και μετά από λίγο μάθαμε (…) ότι θα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, καθώς ο προηγούμενος επικεφαλής, Λάμπρος Χαραλάμπους υπέβαλλε την παραίτησή του.
Μάλιστα, εκδόθηκε σχετικό δελτίο Τύπου, που υπάρχει στο επίσημο σάιτ της ΕΒΖ (http://ebz.smartin.gr/) με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2015 και αναφέρει:
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα:
α) Ο κ. Λάμπρος Χαραλάμπους, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος –  εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του την 16/03/2015 έκανε αποδεκτή.
β) Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την ως άνω συνεδρίασή του εξέλεξε ως νέο μέλος του τον κ. Δημήτριο Γιαννακίδη.
Κατόπιν τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:
α. Εκτελεστικά Μέλη
Γιαννακίδης Δημήτριος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
Μελέτης Γεώργιος, Μέλος
Δημητρίου Δημήτριος, Μέλος
β. Μη Εκτελεστικά Μέλη
Φεφές Μιχαήλ, Μέλος
γ. Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη
Κολιάτσας Σπυρίδων, Αντιπρόεδρος
Μόκου Ελένη, Μέλος
Η εκλογή του νέου μέλους του Δ.Σ θα τεθεί προς επικύρωση στην κρίση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

Εγγύηση 8 χιλιάδες τόνοι από την ΕΒΖ για εκταμίευση 9,5 εκ. ευρώ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τευτλοπαραγωγοί είναι έτοιμοι να κινηθούν νομικά κατά της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, γιατί εδώ και δύο μήνες περιμένουν να εξοφληθούν από την περσινή παραγωγή.
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πήραν τα μισά λεφτά και υπολείπεται ένα ποσό που φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν πληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα κινηθούν νομικά, γιατί η διαβεβαίωση που πήραν ήταν ότι θα εξοφληθούν την Παρασκευή 6 Μαρτίου, μετά την άλλη Παρασκευή και εν τέλει χθες, κάτι που όμως δεν έγινε…
Η ΕΒΖ από την πλευρά της, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες και μετά από αίτημα του Π. Λαφαζάνη, προσπαθεί να εκταμιεύσει η Τράπεζα Πειραιώς ένα ποσό που θα φτάνει τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσει τους τευτλοπαραγωγούς και να καλύψει κι άλλες… τρύπες.
Για να εκταμιευτούν τα λεφτά, η Τράπεζα Πειραιώς ζητάει εγγυήσεις, οπότε η διοίκηση της ΕΒΖ προτίθεται να βάλει ως εγγύηση 8 χιλιάδες τόνους ζάχαρης και κάποιες επιταγές μεγάλων πελατών…
Αν πάντως οι τευτλοπαραγωγοί δεν εξοφληθούν την περσινή σοδειά, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα προχωρήσουν στη σπορά της νέας σοδειάς…
Αν δεν προχωρήσουν οι τευτλοπαραγωγοί στη σπορά της νέας σοδειάς, η ΕΒΖ κινδυνεύει να μείνει χωρίς πρώτη ύλη και τότε θα έχουμε Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χωρίς… ζάχαρη!
Όπως πρώτοι γράψαμε από αυτό εδώ το σάιτ, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε το πρωί της περασμένης Πέμπτης με την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε, ότι την Πέμπτη αναμένονταν να συναφθεί το δάνειο των 8,5 εκατ. ευρώ, που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, για την εξόφληση του εναπομείναντος 45% των οφειλομένων για την εσοδεία του 2014, ώστε στο επόμενο διάστημα να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών.
Εξάλλου, το θέμα της σύναψης της δανειακής σύμβασης, αποτελεί αντικείμενων χειρισμών σε συνάντηση που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με συμμετοχή του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ ΑΕ, Δημήτρη Γιαννακίδη και του οικονομικού διευθυντή Χαράλαμπου Ράλλη, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, Χριστόδουλο Αντωνιάδη, ενώ φημολογείται ότι μετέχει και ο κ. Λαφαζάνης.
 Μαρία Σπυροπούλου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη