4 Μαρ 2015

ΣΟΚ από ΔΕΝΔΙΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει την Ελλάδα σε πόλο έλξης λαθρομεταναστών!

"Με την ακολουθούμενη πολιτική θα γίνουμε πόλος έλξης όλων των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη" επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κ. Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παρεχώρησε το πρωί με αφορμή το σάλο που προκάλεσε η διαρροή εσωτερικού εγγράφου της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με το οποίο δόθηκε εντολή απελευθέρωσης όλων των παράνομων μεταναστών από τα κέντρα κράτησης!


Στη συνέντευξή του πάντως, ο κ. Δένδιας δεν αφήνει μόνο αιχμές εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για λάθη που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν ενώ απάντησε με σκληρό ύφος στις δηλώσεις περί ανθρωπισμού μόνο από πρόσωπα της Αριστεράς, που αποδίδονται στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουπούλου. 

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Δένδιας η οποία ήδη συζητείται και ίσως αποτελεί πρόκριμα και για την παρέμβασή του στην αυριανή, κρίσιμη Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας: 

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση και είναι κατανοητό να υπάρχουν δυσαρμονίες και αρρυθμίες στην αρχή. Όμως το Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα διαφορετικής τάξεως το οποίο χρειάστηκε η χώρα πολύ καιρό ώστε να το βάλει σε μια σειρά. Είναι κρίμα αν επιτραπεί η κατάρρευση αυτής της μεγάλης προσπάθειας που έγινε. 

Έγινε σοβαρή προσπάθεια χειρισμού των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα -οι οποίες είναι ιστορικά οι μεγαλύτερες που έχουν παρατηρηθεί, διότι στην πραγματικότητα δεν είναι ροές προς την Ελλάδα αλλά προς την Ευρώπη- από τον Ιούνιο του 2012. Είναι πολύ καθαρή ακόμα στη μνήμη των συμπολιτών μας η άθλια κατάσταση, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα κέντρα πολλών ελληνικών πόλεων όπως στην Πάτρα, την  Ηγουμενίτσα και άλλων. 

Από τότε η κυβέρνηση της οποίας είχα την τιμή να είμαι υπουργός Δημοσίας Τάξεως έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εφαρμόσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα,  που ήταν εγκεκριμένο από την Ε.Ε. με την μορφή “Action Plan”,  χειρισμού αυτών των μεταναστευτικών ροών. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε:
1. Φρούρηση των συνόρων τόσο με συνοριοφύλακες, όσο και με εξελιγμένα συστήματα καμερών.
2. Κέντρα προώθησης υποδοχής όπου όποιος για όποιον  έμπαινε παράνομα στην Ελλάδα ακολουθούσε  η ταυτοποίηση των στοιχείων του (για να εξηγήσω, υπάρχει ένα μείζον θέμα τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή). Κάθε παρανόμως εισερχόμενος εξεταζόταν το αίτημα ασύλου του. Σε αυτά τα χρόνια φτιάξαμε την πιο σύγχρονη υπηρεσία ασύλου στην Ευρώπη.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Όπου οι συνθήκες στην υπηρεσία Ασύλου ήταν απαράδεκτες για μια ευρωπαϊκή χώρα…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ήταν απαράδεκτες μέχρι τότε όντως και η Ελλάδα είχε αντιμετωπίσει επανειλημμένως την απειλή παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είχε επανειλημμένως καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι έτσι.

Την πρώτη φορά που πήγα σε συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες αντιμετώπισα μια εντονότατα επικριτική κατάσταση από συναδέλφους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η  Ελλάδα δημιούργησε σε αυτά τα χρόνια το πιο σύγχρονο πρόγραμμα επιστροφών στην Ευρώπη. Επέστρεψαν στις χώρες από τις οποίες προέρχονταν, κατά το διάστημα που ήμουν υπουργός, πάνω από 50.000 μετανάστες. Αυτό, λοιπόν, το συνολικό σύστημα διαχείρισης ξηλώνεται σήμερα με πρόχειρο τρόπο. 

Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να το επανεξετάσει και πριν κάνει οτιδήποτε -αν θεωρεί πως πρέπει κάτι να αλλάξει, διότι είναι βέβαιο πως χωρούν πάντοτε βελτιώσεις και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα είναι τέλεια- ας έρθει να παρουσιάσει στη Βουλή ένα νέο συνολικό πλάνο χειρισμού.

Αυτό που γίνεται ή που φαίνεται να γίνεται αυτήν την στιγμή, είναι μια άτακτη παρέμβαση η οποία απλώς θα επιστρέψει την Ελλάδα εκεί που βρισκόταν, τον Ιούνιο του 2012.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τίθενται όμως θέματα όπως της παρέλευσης του εξαμήνου ή 18μήνου ως προς την κράτηση αυτών των ανθρώπων. Στο μεταξύ, κωλυσιεργεί και η διαδικασία επιστροφής προς την πατρίδα τους;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως και υπάρχουν εμπόδια προς την επιστροφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτά τα εμπόδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από τη διπλωματία και μέσα από την προσπάθεια. Εν πάση περιπτώσει, αν έχουμε εμπόδια για ορισμένους, δεν σημαίνει ότι δεν θα αναζητήσουμε λύση. Θα σας πω χαρακτηριστικά πως πήγα στο Μπαγκλαντές και συναντήθηκα με την πρωθυπουργό της χώρας για να διευκολύνω τις επιστροφές! 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, αλλά ετέθησαν θέματα διαβίωσης των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, σε συνθήκες χωρίς θέρμανση, χωρίς ψύξη το καλοκαίρι… 

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπορώ να σας πω τι συνέβαινε ως τον Ιούνιο του 2014 που ήμουν υπουργός διότι μετά δεν μπορώ να πω τι συνέβαινε. Υπήρχε επιτροπή συνεχούς παρακολούθησης, συνεχής έλεγχος για τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και επανειλημμένες επισκέψεις Ευρωπαίων και αξιωματούχων από άλλα κράτη για να ελεγχθούν οι συνθήκες στην Αμυγδαλέζα. Δεν είναι εύκολο να είναι άψογες οι συνθήκες, μάλιστα όταν είναι κατ’ ουσίαν συνθήκες κράτησης ανθρώπων σε ένα Κέντρο.

Όμως η Αμυγδαλέζα φτιάχτηκε επί των ημερών μας και ήταν ένα καινούργιο Κέντρο. Είχε όλες τις παραμέτρους ώστε να μπορεί κάποιος να διαβιώσει με αξιοπρέπεια. Διέθετε πολύ καλύτερες συνθήκες απ’ αυτές που αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι είχαν στην Αθήνα όταν γίνονταν θύματα των εμπόρων ναρκωτικών κι αναγκάζονταν οι ίδιοι,  για να επιβιώσουν, να καταφεύγουν σε κλοπές. 

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συνέβη στην Αμυγδαλέζα από τον Ιούνιο του 2014 και μετά, αλλά αν δεχθούμε ότι είχε δημιουργηθεί πρόβλημα, μπορούσε κι αυτό να διορθωθεί κάλλιστα. Όταν το μέρος ενός μηχανισμού αντιμετωπίζει πρόβλημα για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να ξηλωθεί όλος ο μηχανισμός, χωρίς μάλιστα να προτείνεται ένας άλλος, εναλλακτικός, μηχανισμός;

Με την ακολουθούμενη πολιτική θα γίνουμε πόλος έλξης όλων των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό το καταλαβαίνουμε κ. Δένδια αλλά ταυτοχρόνως έχουμε να κάνουμε με ασκούντες πολιτική, των οποίων η θεώρηση είναι εντελώς διαφορετική από τη δική σας. Ακούω με θαυμασμό τον κ. Πανούση, ο οποίος λέει ότι επειδή δεν συμφωνεί με την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι προς Ελλάδα που είναι χώρα εισαγωγής παράνομων μεταναστών, είναι διατεθειμένος –λέει ο κ. υπουργός- να πάει κόντρα, να έρθει σε ρήξη και να βγούμε ακόμα κι από την Σένγκεν προκειμένου να κάνει κοινωνούς του Μεταναστευτικού προβλήματος και τους λοιπούς Ευρωπαίους. 

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι μια τέτοια απόφαση είναι τόσο σοβαρή κι έχει τόσες παραμέτρους…

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω ότι πήρε αυτήν την απόφαση ο κ. Πανούσης αλλά την εκθέτει ως ματιά μαζί με τον ανθρωπισμό που επιδεικνύει η κ. Χριστοδουλοπούλου. Είναι στοιχεία που δεν επιδεικνύατε εσείς και οφείλουμε να τα δούμε… 

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Με όλον τον σεβασμό προς τον κ. Πανούση, τον οποίο γνωρίζω καλά, εκτιμώ και σέβομαι, αλλά και την έτερη κ. Υπουργό,  την οποία δεν γνωρίζω, πρέπει να σας πω ότι ουδείς έχει το μονοπώλιο της καρδιάς. Όλοι οι καλής προθέσεως άνθρωποι δεν έχουν πάει στην Αριστερά και οι κακής προθέσεως, σκληροί άνθρωποι, στη Δεξιά ή στην Κεντροδεξιά.

Έχουμε κι εμείς καρδιά, νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας είτε έρχονται από άλλες χώρες κι έχουν προβλήματα, είτε μένουν στα κέντρα των πόλεων μας και πληρώνουν φόρους κι έχουν τη συνταγματική απαίτηση απέναντι στο ελληνικό Κράτος να προστατεύει τη ζωή, την ελευθερία, την περιουσία και τις συνθήκες της ζωής τους. Αυτό που στο Σύνταγμα και στους Κώδικες ονομάζεται δικαίωμα ανάπτυξης προσωπικότητας. 

Αυτό που βρήκα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2012, δεν νομίζω ότι ήταν εκπλήρωση της συνταγματικής υποχρέωσης του ελληνικού Κράτους προς τον Έλληνα πολίτη. Είχε ανατρέψει τελείως τον τρόπο ζωής και πρέπει να θυμηθούμε ότι ο άθλιος τρόπος διαχείρισης του Μεταναστευτικού ως τον Ιούνιο του 2012 ήταν η κύρια αιτία που εξέθρεψε το «αυγό του φιδιού», δηλαδή την επανεμφάνιση του νεοναζισμού στην Ελλάδα.

Όλα αυτά πρέπει να ισοσταθμιστούν.

Εάν η παρούσα κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το Μεταναστευτικό και τον τρόπο χειρισμού του, είναι απολύτως σεβαστό. Να έρθει στη Βουλή προτείνοντας ένα συγκεκριμένο σύστημα και να ακούσει τις απόψεις μας. Ο κ. Πανούσης είναι Καθηγητής, ακούει κι είναι σοβαρός άνθρωπος. Εάν λοιπόν τότε η κυβέρνηση κρίνει και θέλει με τη δική της πλειοψηφία, έχοντας επίγνωση των συνθηκών και των ευθυνών που αναλαμβάνει απέναντι στην κοινωνία, ας αλλάξει το Μεταναστευτικό.

Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, όμως, είναι το χειρότερο δυνατό. Ξηλώνεται κάτι χωρίς να μπαίνει απολύτως τίποτα στη θέση του.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ενδεχομένως ο κ. Νίτσας, μπαίνω τώρα σε «αχαρτογράφητα ύδατα» για μένα, μήπως βιάστηκε; Βλέπω πολιτικά το θέμα. Μήπως η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει το σύστημα αλλά βιάστηκε ο κ. Νίτσας; Το λέω διότι παρατηρείται αναταραχή από χθες βράδυ… 

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε αξιωματικός θα έφθανε σε σημείο πολιτικού, πραγματικά, χειρισμού (διότι αυτή είναι αλλαγή πολιτικής) χωρίς να είχε τουλάχιστον εντολή προϊσταμένου,  αν όχι γραπτή, έστω εντολή προϊσταμένου. Κατά το διάστημα που υπηρέτησα στο υπουργείο, δεν είδα να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Επιφυλάσσομαι, δεν το  γνωρίζω, αλλά αυτό διορθώνεται. Εάν είναι ατόπημα ενός αξιωματικού, η πολιτική ηγεσία να αποκαταστήσει την τάξη και να δηλώσει στους Έλληνες πολίτες ότι ακολουθεί απολύτως το “Action Plan” που έχει υποβάλλει η χώρα στην Ε.Ε., που αποτελεί την ελληνική πολιτική για το Μεταναστευτικό και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών. 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Υπάρχει κι άλλο ένα ζήτημα επί της πολιτικής τάξεως και της εφαρμοσμένης πολιτικής. Σήμερα θα πρέπει να ανακληθεί η εντολή Νίτσα και να έρθει μια νέα εντολή που θα λέει «άμα πιάσω τον παράνομο μετανάστη, τον λαθραίως εισερχόμενο στην Ελλάδα, πρέπει να τον μεταφέρω σε Κέντρο Κράτησης». Θα τον πάω ή όχι; 

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι δυνατόν όποιος μπαίνει παράνομα σε μια χώρα να μην οδηγηθεί σε Κέντρο πρώτης υποδοχής;

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα επιμείνω στο ερώτημα: Ο συνοριοφύλακας σήμερα τι κάνει; Τον πηγαίνει στο τμήμα, τον αφήνει ή αφού γίνει ταυτοποίηση τον αφήνει ελεύθερο; 

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω τι πρέπει να κάνει, το τι κάνει δεν το γνωρίζω. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να τον μεταφέρει σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής ώστε να ταυτοποιηθεί και να γνωρίζουμε ποιος μπήκε στην πατρίδα μας.
Το να αφήνει κάποιος έναν παράνομο εισελθόντα μετανάστη στη χώρα μας ελεύθερο προκαλεί ένα μείζον πρόβλημα κρατικής ασφάλειας και ανθρωπιστικής κρίσης στα κέντρα των πόλεων είναι απαράδεκτο. 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχετε υπογράψει «Δουβλίνο ΙΙΙ» ή όχι; Ή μήπως υπήρξε αίρεση με αστερίσκο.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Στο «Δουβλίνο ΙΙΙ» η Ελλάδα είχε διαφωνήσει. Οι χώρες συμφώνησαν μέχρι και το «Δουβλίνο ΙΙ», αλλά μετά η χώρα μας υπέβαλε αστερίσκο όπως λέγεται και μπορείτε να το δείτε στα πρακτικά της Επιτροπής. Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, δεν συμφώνησε.

Ας εξηγήσουμε τι είναι το «Δουβλίνο» για να συνεννοηθούμε: Δεν αφορά σε όλο το Μεταναστευτικό αλλά αυτούς που ζητούν άσυλο. Λέει ότι υπεύθυνη για να εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα ασύλου είναι εκείνη στην οποία θα εισέλθει ο μετανάστης, δηλαδή η Ελλάδα όταν μπαίνουν στη χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο συγκροτήσαμε τη νέα υπηρεσία Ασύλου που θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει τον αυξημένο αριθμό αιτημάτων ασύλου με τρόπο που θα είναι σύμφωνος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Όμως στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Μεταναστευτικού δεν είναι από εκείνους που ζητούν άσυλο αλλά από εκείνους που έρχονται εδώ διερχόμενοι ώστε να ζητήσουν άσυλο αλλού.

Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι θα επελύετο το «Δουβλίνο», δεν θα έλυνε τα προβλήματα από το Μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Υπάρχει υπεραπλούστευση στο θέμα.

Η πλειοψηφία όσων μπαίνουν παράνομα δεν αιτούνται ασύλου στην Ελλάδα αλλά προτιμούν να πάνε στη Γερμανία ή τη Σουηδία διότι εκεί οι κοινωνικές παροχές είναι μεγαλύτερες. Κατά συνέπεια, η χώρα φορτώνεται ένα μεγάλο αριθμό «μεταναστών – τράνζιτ» που δεν προτίθενται να υποβάλλουν αίτημα ασύλου εδώ.


Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν επελύετο το «Δουβλίνο» αύριο το πρωί, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είχαμε ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικασία μεταξύ των χωρών του Νότου ώστε να συγκροτήσουμε ένα «μέτωπο».

Αν θυμάστε, είχαμε πάει με τον κ. Σαμαρά στη Μάλτα, στη Ρώμη, στη Λευκωσία. Είχαμε δημιουργήσει μια συμμαχία χωρών για το «Δουβλίνο» αλλά δεν αρκεί αυτό. Είναι θέμα αλλά δεν είναι το κύριο θέμα.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη