28 Μαρ 2015

Θέλει δουλειά πολύ...

Απομένει ακόμη πολλή δουλειά, το πρώτο συμπέρασμα από την πλευρά των δανειστών. Πιέσεις για κοστολογημένα μέτρα άμεσης απόδοσης. Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν σήμερα πηγές από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, η συζήτηση χαρακτηριζόταν εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν φαινόταν να γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, καθώς οι δανειστές επιμένουν να ζητούν κοστολογημένα μέτρα άμεσης απόδοσης. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%. Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα. Το απόγευμα (19:00) της Κυριακής συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το κυβερνητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη