23 Μαρ 2015

Επίθεση Τζιτζικώστα στην κυβέρνηση για νέο ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό Νόμο

Καμπανάκι από τον Περιφερειάρχη για τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης

Την πρώτη τεκμηριωμένη πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Η επίθεση – κριτική Τζιτζικώστα αφορούσε στην καθυστέρηση έναρξης του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) και στην ανυπαρξία Αναπτυξιακού Νόμου.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη, με ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο γρήγορης εκκίνησης, για να έρθουν άμεσα νέοι ευρωπαϊκοί πόροι. Είναι προτεραιότητα το νέο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει άμεσα. 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ήδη στη γραμμή εκκίνησης, για να αγωνιστεί και να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας. Εμείς δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας στην τύχη του. Τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε πάντα, στο ακέραιο», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης όμως άφησε αιχμές για την απώλεια του πρώτου χρόνου υλοποίησης του ΣΕΣ 2014-2020 απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση και για πρώτη φορά… χτύπησε το καμπανάκι και στη νέα κυβέρνηση:
«Ήδη, οι πολύ αργοί ρυθμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το 2014. Ήδη επίσης, με τη νέα κυβέρνηση χάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αυτό λοιπόν, που βλέπω είναι ότι δεν θα έχουμε ανοιχτές προσκλήσεις, δεν θα ξεκινήσουν δηλαδή οι διαδικασίες, πριν τον Οκτώβριο του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεται και το 2015. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Η ενεργοποίηση του ΣΕΣ 2014 – 2020 είναι η πιο άμεση εθνική προτεραιότητα». 
Η κριτική του κ. Τζιτζικώστα όμως δεν έμεινε εκεί.
Αναφέρθηκε στη «δεύτερη εθνική προτεραιότητα», τον Αναπτυξιακό Νόμο. «Η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτό Αναπτυξιακό Νόμο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα, θέλει κάποιος να κάνει μία επένδυση, δεν υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί. Το γεγονός λοιπόν, ότι δεν υπάρχει ακόμα ανοιχτός Αναπτυξιακός Νόμος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επίσης – και αυτό πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα – στον Αναπτυξιακό Νόμο που υπήρχε, στο πλαίσιο του οποίου είχαν υλοποιηθεί επενδύσεις, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί τα κονδύλια των ενισχύσεων. Ζητήσαμε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και μας έχει κατανεμηθεί μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτές οι ολιγωρίες και οι καθυστερήσεις έχουν συνέπειες για την οικονομία μας. Την τοπική και την εθνική οικονομία μας. Γι’ αυτό και αναφέρομαι σε αυτά τα ζητήματα ως εθνικές προτεραιότητες, γιατί το ΣΕΣ 2014 – 2020, ο Αναπτυξιακός Νόμος, μαζί με μία αμοιβαία επωφελή λύση με την Ευρώπη, είναι οι βάσεις για να απελευθερωθούν κονδύλια, για να κινηθεί και πάλι η οικονομία και η αγορά», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
 Ερωτηθείς για τα κονδύλια που πρόκειται να πάρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα προγραμματική περίοδο, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι υπολογίζονται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ είπε πως ο κίνδυνος δεν είναι να χαθούν αυτά τα χρήματα, αλλά ότι τελειώνει το ΕΣΠΑ κι αν δεν αρχίσει το ΣΕΣ, τότε η αγορά θα στεγνώσει από χρήμα, οι επενδύσεις δε θα υπάρχουν και η ανεργία δε θα μπορέσει να μειωθεί, με επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη