5 Μαρ 2015

Δεν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

 Προβληματισμός στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και όργιο φημολογίας στη Βουλή
Έντονο προβληματισμό στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην καταθέσει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ παρά το γεγονός ότι η Πέμπτη είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως η ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Όλα δείχνουν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου θα καθυστερήσει για κάποιες ημέρες παρά το γεγονός
πως οι διατάξεις είναι έτοιμες, με τα αίτια της καθυστέρησης να εντοπίζονται σε οικονομικής φύσεως λόγους. Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης κατάθεσης του νομοσχεδίου είναι ότι δεν επαρκούν οι οικονομικοί πόροι που διαθέτει ο οργανισμός με τις φήμες να λένε ότι ακόμα και η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους δεν αρκεί για να καλύψει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που απολύθηκαν από την ΕΡΤ όταν έπεσε το «μαύρο».

Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές ως αιτία για το μπλοκάρισμα του νομοσχεδίου προβάλλεται διάταξη του νομοσχεδίου περί συμψηφισμού αλλά και των χρημάτων που έπρεπε να πάρουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει πως οι άνεργοι που θα επιστρέψουν στην ΕΡΤ θα λάβουν το σύνολο των χρημάτων από μισθούς που θα δικαιούνταν αν εργάζονταν κανονικά από την ημέρα που έπεσε «μαύρο» στην ΕΡΤ μέχρι σήμερα, σε βάθος τριετίας και με την προϋπόθεση η νέα ΕΡΤ να είναι πλεονασματική.

Το σενάριο αυτό ωστόσο φαίνεται πως προκάλεσε ενστάσεις στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς συγκεκριμένοι Υπουργοί εκφράζουν ανηυσχία πως μια τέτοια εξέλιξη «αποζημιώσεων» θα ανοίξει την όρεξη για ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους απολυμένους (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Στο γενικότερο όργιο φημολογίας που επικρατεί αυτή την ώρα ακούγεται έντονα πως το νομοσχέδιο έχει μπλοκάρει λόγων των απειλών από την πλευρά της ΝΕΡΙΤ να προσφύγουν με αγωγές κατά της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο «παγώσουν» οι επαναπροσλήψεις στην νέα ΕΡΤ όσων προσλήφθηκαν στη ΝΕΡΙΤ και εκκρεμεί εις βάρος τους εισαγγελική έρευνα.

 .parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη