23 Μαρ 2015

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕ:«Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο όνομα συμφερόντων ‘‘δικών μας’’ Περιφερειαρχών»

Δήλωση-καταγγελία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για την ψήφιση άρθρου υπέρ των Περιφερειών στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής 
«Η ψήφιση του άρθρου, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις

‘‘Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν δράσεις και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού’’, η οποία έγινε υπό το …φως της απολύτου νυκτός, αφού εισήχθη και ψηφίσθηκε την τελευταία στιγμή και σε πλήρη άγνοια της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αποτελεί έμπρακτο βήμα που στοχεύει συνειδητά στην υποβάθμιση του ρόλου της Τ.Α. Είναι μια πράξη που ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα στην περαιτέρω αφαίμαξη και εξασθένιση του ρόλου των δήμων υπέρ άλλων φορέων. Και μάλιστα ήρθε με σκανδαλώδη φωτογραφικό τρόπο ώστε να πριμοδοτήσει ‘‘αρεστούς’’ προς την κυβέρνηση και ‘‘δικούς μας’’ Περιφερειάρχες, ενισχύοντας απροκάλυπτα και αντιδημοκρατικά το πελατειακό κράτος, αυτό που όλοι οι σημερινοί κυβερνώντες κατήγγειλαν και αποκήρυσσαν μετά βδελυγμίας όσο ήταν στην αντιπολίτευση».

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και επί χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της π.ΚΕΔΚΕ και της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, σε δήλωσή του με αφορμή την αιφνιδιαστική εισαγωγή και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας ως ακροτελεύτιου άρθρου (45) στο νόμο 4320/2015, που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών Οργάνων και λοιπές διατάξεις».

Όπως καταγγέλλει, «η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία συνιστά βαρύτατο πλήγμα κατά της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων και πολιτικών σχεδίων της κυβέρνησης κατά των δήμων, όσο κι αν επιχειρείται δια της ‘‘δημιουργικής ασάφειας’’ να αμβλυνθούν οι αρνητικότατες εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την ψήφιση της τροπολογίας». Ταυτόχρονα, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που με βάση τις αρχές της ‘‘εγγύτητας’’ και της ‘‘επικουρικότητας’’ έχει θεσμοθετήσει ώστε η Πρωτοβάθμια Κοινωνική Πολιτική να ασκείται από την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κι αυτό συνέβη, όπως αναφέρει ο Σ.Δανιηλίδης, ενώ προηγήθηκαν πρωτοβουλίες και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που έβαλαν στο στόχαστρο το σχέδιο «Καλλικράτης» και τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, που προς το παρόν έσπευσαν να τα «μαζέψουν» υπό τις έντονες αντιδράσεις των οργάνων της Τ.Α. «Καλούμε την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην ανάκληση του άρθρου αυτού. Στην περίπτωση που δεν αναγνωρίσουν την επικίνδυνη διολίσθηση, στην οποία υπέπεσαν υπό το άγχος να στηρίξουν ‘‘αρεστούς’’, και επιμείνουν στην εφαρμογή του, τότε η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως εκφράζεται μέσα από τα συλλογικά της όργανα, ενωμένη κι αυτή τη φορά θα δώσει τον αγώνα της για την ανάκλησή του», προσθέτει.
Η δήλωση-καταγγελία

Αναλυτικά η δήλωση του Σ.Δανιηλίδη έχει ως εξής:
«Η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση φαίνεται να αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, προκαλώντας εύλογες απορίες ως προς τις πολιτικές στοχεύσεις της, ακόμη και στους αιρετούς που πρόσκεινται στα συνεργαζόμενα κυβερνόντα κόμματα.

»Πριν λίγες ημέρες είχαμε τις δηλώσεις -έως και ανακοινώσεις- υπουργού και στελεχών που μίλησαν για την πλήρη αναδιάρθρωση έως και την κατάργηση του σχεδίου ‘‘Καλλικράτης’’. Μίλησαν, επίσης, για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των οικονομικώς υγιών δήμων προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα για την αποπληρωμή δανείων και υποχρεώσεων, σχέδιο υπαρκτό που τελικά αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις μας. Κάποιοι έριξαν στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμη και την κατάργηση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες από την αφαίμαξη που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με τις περικοπές που ξεπέρασαν το 65%.

»Τελευταία, και όλως αιφνιδίως, πέρασε από τη Βουλή και ψηφίστηκε τροπολογία που εισήχθη μεσάνυχτα και σε πλήρη άγνοια της Τ.Α., με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν προγράμματα κοινωνικοπρονοιακού χαρακτήρα. Καμία ενημέρωση και καμία διαβούλευση. Έτσι εννοεί η κυβέρνηση τη δημοκρατία και τη διαβούλευση; Ή μήπως είναι η νέα αντίληψη περί του πελατειακού κράτους;

»Γίνεται σαφές, πλέον, ότι η ψήφιση του άρθρου, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις ‘‘Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν δράσεις και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού’’, που έγινε υπό το …φως της απολύτου νυκτός, αφού εισήχθη και ψηφίσθηκε την τελευταία στιγμή και σε πλήρη άγνοια της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αποτελεί έμπρακτο βήμα που στοχεύει συνειδητά στην υποβάθμιση του ρόλου της Τ.Α. Είναι μια πράξη που ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα στην περαιτέρω αφαίμαξη και εξασθένιση του ρόλου των δήμων υπέρ άλλων φορέων. Και μάλιστα ήρθε με σκανδαλώδη φωτογραφικό τρόπο ώστε να πριμοδοτήσει ‘‘αρεστούς’’ προς την κυβέρνηση και ‘‘δικούς μας’’ Περιφερειάρχες, ενισχύοντας απροκάλυπτα και αντιδημοκρατικά το πελατειακό κράτος, αυτό που όλοι οι σημερινοί κυβερνώντες κατήγγειλαν και αποκήρυσσαν μετά βδελυγμίας όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Και δεν διστάζουν να το κάνουν θυσιάζοντας την Τ.Α. στο βωμό των μικροπολιτικών και μικροκομματικών συμφερόντων.

»Μέσα από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της πρώην ΚΕΔΚΕ και της ΚΕΔΕ, ως πρόεδρος ή αντιπρόεδρος, έχω την τιμή να διακονώ τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας 20 χρόνια και πλέον. Όλη αυτή η περίοδος σημαδεύθηκε από σκληρούς διεκδικητικούς αγώνες προκειμένου η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει αρμοδιότητες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας που θα προσφέρουν στους συμπολίτες μας άμεσες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα των αναγκών της καθημερινότητας, αυτών που η κεντρική διοίκηση μέσα από τις παθογένειές της και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αδυνατούσε (ή δεν ήθελε) να υπηρετήσει.

»Και πετύχαμε με τον καλύτερο τρόπο να λειτουργούν σήμερα στους δήμους πάνω από 4.500 κοινωνικοπρονοιακές δομές εξυπηρετώντας τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τις δομές για τα ΑΜΕΑ, τα ΚΑΠΗ, τα ΚΗΦΗ, το πρόγραμμα ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά συσσίτια και φαρμακεία, τους δημοτικούς λαχανόκηπους, τα κοινωνικά φροντιστήρια, και τόσα άλλα, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, αξιοποιώντας πάντοτε ευρωπαϊκούς πόρους. Κι όλα αυτά καταξίωσαν στη συνείδηση των συμπολιτών μας την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση ως τον πλέον αξιόπιστο κοινωνικό εταίρο και πυλώνα κοινωνικής στήριξης, κάτι που έγινε εμφανέστερο κατά την περίοδο της κρίσης.

»Όταν πριν από 20 χρόνια αγωνιζόμασταν και διεκδικούσαμε αυτές τις αρμοδιότητες και δυνατότητες, μέσα από τις ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα μιας σειράς συνεδρίων, τότε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν υπήρχε. Όλο αυτό το διάστημα πετύχαμε να προσεγγίσουμε στο μέγιστο βαθμό την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία -στηριζόμενη στις αρχές της ‘‘εγγύτητας’’ και της ‘‘επικουρικότητας’’- θέλει την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή των εξελίξεων, αναθέτοντας στους δήμους το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την άσκηση αρμοδιοτήτων Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας, ακόμη και πρωτοβάθμιας υγείας. Έτσι καταπολεμήθηκε η διαφθορά και το πελατειακό κράτος που μόνο δεινά επισωρεύει στις εθνικές οικονομίες.

»Από το 2012 και εντεύθεν, που διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε, σε συνεργασία με το υπ. Εργασίας, προγράμματα και πόρους από το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), ποτέ κανένα κόμμα, κανένας θεσμός ή φορέας δεν έθεσε θέμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες, προφανώς γιατί και οι ίδιες ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν αφού απέφευγαν συνειδητά -προφανώς- να αγγίξουν τέτοια και τόσο ευαίσθητα θέματα, μια και κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από κανένα νομικό πλαίσιο. Άραγε, τι έχει αλλάξει από τότε; Μήπως μόνο οι ισορροπίες των μικροκομματικών ή μικροπολιτικών συμφερόντων;

»Όλοι οι νόμοι (ΚΔΚ, 3462/2006, 3852/2010-Καλλικράτης), όπως και η Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας, προβλέπουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για αυτά τα θέματα στους δήμους. Και η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει οργανωμένες και άρτια στελεχωμένες υπηρεσίες, και μάλιστα με μεγάλη εμπειρία και γνώση, πράγμα που δεν υπάρχει σε καμιά Περιφέρεια, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρίες το έργο, όπως άλλωστε φημολογείται ότι έχει ήδη γίνει.

»Σε κάθε περίπτωση, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία συνιστά βαρύτατο πλήγμα κατά της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων και πολιτικών σχεδίων της κυβέρνησης κατά των δήμων, όσο κι αν επιχειρείται δια της ‘‘δημιουργικής ασάφειας’’ και με ανακοινώσεις τύπου ‘‘non paper’’, να αμβλυνθούν οι αρνητικότατες εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την ψήφιση της τροπολογίας.

»Ταυτόχρονα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που με βάση τις αρχές της ‘‘εγγύτητας’’ και της ‘‘επικουρικότητας’’ έχει θεσμοθετήσει ώστε η Πρωτοβάθμια Κοινωνική Πολιτική να ασκείται από την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι ενώ η ελληνική Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση πέτυχε, επιτέλους, να καταξιωθεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισάξιος και αξιόπιστος εταίρος, καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις στη γενική κατάταξη, τώρα επιχειρείται να καταβαραθρωθεί και η χώρα μας να βρεθεί πάλι στο τελευταίο σκαλοπάτι. Αυτές είναι οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης;

»Αυτό που επιπλέον δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι -ίσως και το σοβαρότερο- η ανακολουθία και ασυνέπεια λόγων και έργων. Προεκλογικά, και όσο η σημερινή κυβέρνηση ήταν αντιπολίτευση, διαρρήγνυε τα ιμάτιά της υπέρ της στήριξης της Τ.Α., υπέρ της δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας, καταγγέλλοντας με πάθος κάθε έννοια πελατειακού κράτους. Κι έρχεται σήμερα να ανατρέψει τα πάντα, ρίχνοντας ‘‘μαύρο σεντόνι’’ σε όσα διακήρυσσε…

»Μπορεί η ‘‘δημιουργική ασάφεια’’ να …βαφτίζει το κρέας ψάρι, δεν μπορεί, όμως, να βαφτίσει την υποβάθμιση κι αφαίμαξη ως στήριξη παραβιάζοντας κάθε έννοια της Αυτοδιοίκησης, της Δημοκρατίας και της διαβούλευσης.

»Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην ανάκληση του άρθρου αυτού. Στην περίπτωση που δεν αναγνωρίσουν την επικίνδυνη διολίσθηση, στην οποία υπέπεσαν υπό το άγχος να στηρίξουν ‘‘αρεστούς’’, και επιμείνουν στην εφαρμογή του, τότε η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως εκφράζεται μέσα από τα συλλογικά της όργανα, ενωμένη κι αυτή τη φορά θα δώσει τον αγώνα της για την ανάκλησή του».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη