5 Μαρ 2015

Τράπεζες: "Ρευστό τέλος, στο έλεος του Draghi"

Στην κατάσταση να εξαρτούν τη βιωσιμότητά τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, έχουν περιέλθει οι τράπεζες, με τους τραπεζίτες να δηλώνουν με νόημα ότι στο 95% των περιπτώσεων χρεοκοπίας τραπεζών αυτή επήλθε όχι λόγω κεφαλαιακών αναγκών, αλλά λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Η επισήμανση των τραπεζιτών έρχεται τη στιγμή που

αυξάνονται οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, δεν θα μπορούν να καλυφθούν επί μακρόν με τη συνδρομή των διαθεσίμων φορέων του δημοσίου ή ασφαλιστικών ταμείων, όπως έγινε στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μοναδική δυνατότητα κάλυψης των αναγκών αυτών θα είναι μόνο η παροχή δυνατότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, η οποία και πάλι θα απαιτήσει το funding της ΕΚΤ μέσω ELA.
Όπως αναφέρουν επί λέξει οι τραπεζίτες για να περιγράψουν την κρισιμότητα της κατάστασης, «τα λεφτά της ΕΚΤ είναι αυτά που κρατάνε τις τράπεζες ζωντανές», καθώς οι εκροές καταθέσεων έχουν κατεβάσει τη «στάθμη» της βασικής πηγής χρηματοδότησης των τραπεζών στα 140 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση με τη ρευστότητα των τραπεζών, όπως σημείωνε και χθες το Capital.gr, ανησυχεί πλέον σοβαρά και την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται στην Λευκωσία για την σημερινή σύνοδο της ΕΚΤ, ζητώντας του, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμβάλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα εργαλεία, χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η ΕΚΤ δεν φαίνεται να δίνει το «πράσινο φως» για περισσότερες αγορές εντόκων από τις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του Δημοσίου, ενώ και τα οφέλη από συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αυτό είναι και το κύριο θέμα της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ) θα προκύψουν από τον Ιούλιο, εφόσον βεβαίως η χώρα έχει πράξει τα δέοντα για να παραμείνει εντός ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κρούει τον κώδωνα του επείγοντος «για τις επόμενες 30, ούτε καν 90 ημέρες», για τη συμφωνία μιας νέας δανειακής σύμβασης με ανάληψη της ευθύνης για την υλοποίηση σκληρών μέτρων. Τα σκληρά αυτά μέτρα ακολούθησαν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης που βρέθηκαν με δανεισμό για το χρέος τους και για ένα διάστημα χωρίς τη δυνατότητα να δανειστούν από τις αγορές.

Παράδειγμα η Ιρλανδία, η οποία βγήκε από το «μνημόνιο» το 2013, πέρσι ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη Οικονομία στην Ε.Ε. με ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, και τώρα μπορεί και δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με επιτόκιο μόλις 0,90%, αποπληρώνοντας έτσι τα δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ.



της Νένας Μαλλιάρα


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη