9 Μαρ 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ JEAN-MARC TODESCHINI


Συνάντηση με τον Γάλλο Υφυπουργό Αμύνης, Jean-Marc Todeschini, είχε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνάντηση, εκτός του κ. Todeschini συμμετείχαν ο Γάλλος
Πρέσβης στην Ελλάδα, Jean Loup Kuhn-Delforge, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Christophe Le Rigoleur και εννέα Γάλλοι βουλευτές και σύμβουλοι.

Η συζήτηση, που διήρκεσε μια ώρα και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, περιστράφηκε γύρω από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών. Επικεντρώθηκε μάλιστα σε θέματα όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αγροτικός τομέας, οι εξαγωγές και ο τρόπος λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης στις δυο χώρες.

«Υποδέχτηκα με μεγάλη χαρά σήμερα τον Υφυπουργό Άμυνας της Γαλλίας και την πολυμελή αντιπροσωπία, από τη φίλη χώρα Γαλλία. Συζητήσαμε για τις σχέσεις Γαλλίας - Ελλάδας, αλλά και το ρόλο που μπορεί να έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δυο πλευρών. Ενημέρωσα τον Υφυπουργό, τους Βουλευτές, τον Πρέσβη και τον Γενικό Πρόξενο για τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό, αλλά και για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουμε στην Περιφέρειά μας. Παρουσίασα επίσης το μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, μέσω του ‘Καλλικράτη’ και τις δυνατότητες που έχει ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα για να ενδυναμωθεί και να αναπτυχθεί. Επίσης, επαναβεβαιώσαμε τις πολύ καλές σχέσεις και τη στενή συνεργασία που έχουμε με το Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Todeschini από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή και τόνισε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι ιστορικές και φιλικές. Είχαμε τη δυνατότητα να θέσουμε διάφορες ερωτήσεις και να πάρουμε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας απαντήσεις με εξαιρετική αμεσότητα. Ο κ. Τζιτζικώστας μας κάλεσε να ανακαλύψουμε την Κεντρική Μακεδονία και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, που είναι πάρα πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της περιοχής και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η συζήτηση ήταν πολύ γόνιμη, καθώς μπορέσαμε να ενημερωθούμε για τις αρμοδιότητες που έχει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τις δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Μπορέσαμε έτσι να κάνουμε μια σύγκριση των δυο συστημάτων αυτοδιοίκησης και να εξετάσουμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αφού η πραγματική αποκέντρωση είναι κάτι αρκετά πρόσφατο στην Ελλάδα, σε σχέση με τη Γαλλία. Συζητήσαμε επίσης και για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Οι Γάλλοι τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα, όμως γνωρίζουμε ότι έχει και υποχρεώσεις, τις οποίες οφείλει να τηρεί. Είμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού. Επίσης, τονίσαμε και υπογραμμίσαμε τη σημασία των στρατηγικών μας σχέσεων, που θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη