15 Μαρ 2015

Spiegel: Πρέπει να πληρώσουμε στους Έλληνες τις αποζημιώσεις


Υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα τάσσεται σε αρθρο του το περιοδικό Spiegel, καθώς έτσι, όπως σημειώνει, δεν θα έχει πλέον δικαιολογίες ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρθρογράφος
David Böcking εκτιμά ότι η καταβολή των αποζημιώσεων «θα εμπόδιζε την κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας με το παρελθόν». Σημειώνει επίσης ότι η Γερμανία είχε καταφέρει "με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις, για το αναγκαστικό δάνειο των 476 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που πήραν οι Ναζί». Τονίζει ακόμη ο αρθρογράφος ότι δεν έχουν αποζημιώθεί και άλλα θύματα των ναζί στην Ελλάδα πάλι με τη χρήση τεχνικών επιχειρημάτων και ότι η αποζημίωση που έχει καταβληθεί ήταν μόνο για την καταναγκαστική εργασία με ομαδικές προσφυγές που έγιναν στις ΗΠΑ (σ.σ. κυρίως από εβραικές οργανώσεις για τους Έλληνες Εβραίους).

"Μια τέτοια λύση θα πρέπει να υπάρξει και τώρα για τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και για τις οικογένειές τους",σημειώνει ο Böcking. Τονίζει επίσης ότι σε οικονομικό επίπεδο, είναι εφικτή η αποζημίωση των 28 εκ. που επιδίκασε το ελληνικό δικαστήριο στους συγγενείς των σφαγιασθέντων στο Δίστομο. "Και πολιτικά η αποζημίωση θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα: η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της πολύ μικρότερης Ελλλάδας - όχι λόγω πίεσης αλλά λόγω πεποίθησης", γράφει. Προτεινει δε την ίδρυση μιας επιτροπής για την ναζιστιική Γερμανία, ώστε να διαχωριστεί το παρόν από το παρελθόν της χώρας. «Με μια απόφαση για καταβολή αποζημίωσης θα αποσυνέδεε το παρελθόν από το παρόν της Γερμανίας. Γιατί τα χρήματα θα κατευθύνονταν μόνος προς εκείνους που επηρεάστηκαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο, η οποία τώρα παίρνει ακόμα και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα, θα έχει μια δικαιολογία λιγότερη για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση» καταλήγει το άρθρο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη