22 Απρ 2015

Ωχ: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: χωρίς συμφωνία, δεν έχει ούτε ένα ευρώ!

Το ότι δεν υπάρχει περίπτωση ρευστότητας χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τονίζει πως «η ευθύνη ανήκει στην
ελληνική κυβέρνηση», την ώρα που το Brussels Group ετοιμάζεται για ακόμα μία συνάντηση, πριν από εκείνη του EuroWorking Group.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενούα Κερέ, τονίζει πως η Τράπεζα αυξάνει συνεχώς την χρηματοδότηση προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο, δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει, άμεσα ή έμμεσα, το Δημόσιο.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα επιτρέψουν την εκταμίευση των δόσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ και με νόημα συμπληρώνει ότι τα 1,9 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη δοθεί από τα μέλη, ωστόσο, δεν θα εκταμιευτούν προς την Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο ρευστότητας από την ΕΚΤ, ο Γάλλος οικονομολόγος επισημαίνει «δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα με έντοκα γραμμάτια από τη στιγμή που η Αθήνα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει τις δυσκολίες χρηματοδότησης εφαρμόζοντας πολιτικές που θα ανοίξουν το δρόμο για εκταμιεύσεις από τα κράτη - μέλη στο πλαίσιο του προγράμματος και θα αποκαταστήσουν την πρόσβαση στις αγορές.
Τέλος, ο κ. Κερέ τονίζει ότι «η σημερινή κατάσταση σαφώς δεν είναι βιώσιμη» και καλεί τις ελληνικές Αρχές να αναλάβουν άμεση και αποφασιστική δράση προκειμένου να την αναστρέψουν.
Στο μεταξύ, τα βλέμματα στρέφονται στην έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group που έχει ορισθεί για σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα το πρωί θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ της «Ομάδας των Βρυξελλών» και των Ελλήνων οικονομικών εμπειρογνωμόνων, στο Παρίσι.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη