24 Απρ 2015

Διπλό μήνυμα από Μέρκελ σε Τσίπρα

Mήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ανάμεσά τους και η Αθήνα, απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, χθες από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας» τόνισε. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, που συναντήθηκε και με τους κ. Φρανσουά Ολάντ και Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, εμφανίσθηκε «πολύ αισιόδοξος» ότι «σύντομα θα αποτυπωθεί σε επίσημη καταγραφή η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», η οποία, όπως είπε, συνομολογήθηκε από τους συνομιλητές του. Την ίδια στιγμή, πάντως, κι ενώ η Αθήνα ζητεί ένα έκτακτο Eurogroup και ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν χθες ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της, προκειμένου να έρθει πιο κοντά σε μια συμφωνία.


Στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, διαπιστώθηκε σύγκλιση σε ορισμένα ζητήματα, αλλά και απόλυτη διαφοροποίηση σε άλλα. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές είχαν σπεύσει πριν από τη συνάντηση να επισημάνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καλύψει το 70% της απόστασης για μία συμφωνία και είναι σειρά των εταίρων να μετακινηθούν, υπογραμμίζοντας, με έμφαση, ότι «εάν επιλέξουν τη ρήξη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Εργασιακά, ασφαλιστικό και ΦΠΑ είναι τα ζητήματα στα οποία η Αθήνα εμφανίζεται αμετακίνητη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο διπλωματικός σύμβουλος της κ. Μέρκελ, Μέγερ Λάντρουτ, και διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, έγινε αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί στο διάστημα από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο έως τώρα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σύγκλιση σε τρία σημεία: στην πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον και το επόμενο έτος στην κλίμακα του 1,2% -1,5%, στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στη μετατροπή της Γ.Γ. Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή με ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Οσον αφορά τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη, ο κ. Τσίπρας προέβαλε για τον ΦΠΑ το επιχείρημα ότι εάν δεν γίνει περισσότερο αποτελεσματικός ο μηχανισμός είσπραξης, η όποια αύξηση δεν θα φέρει αποτελέσματα. Για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα το θέμα της περικοπής συντάξεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε επιμονή από γερμανικής πλευράς, υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση θα βρει ισοδύναμα μέτρα, για παράδειγμα με φορολόγηση υψηλών εισοδημάτων, που θα εξασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη