20 Απρ 2015

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “άρπαξαν” τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων όλων των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή τα διαθέσιμα που επαρκούν για 15 ημέρες. Επίσης, εθελοντική είναι η μεταφορά των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, εξαιρούνται από την ΠΝΠ οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι θυγατρικές τους καθώς και για όσες εταιρείες έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης δια της εισαγωγής μετοχών τους σε οργανωμένη αγορά (Παρ. 5, Αρθου 1, Ν. 3429/2005).

Στόχος είναι τα χρήματα να διατεθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του δημοσίου για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά και για την ικανοποίηση των δόσεων προς τους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές με ανεπίσημο σημείωμα αναφέρουν πως “με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους”.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη