21 Απρ 2015

Το «αυτογκόλ» , ο «μήνας του μέλιτος» και ο «λαγός στο καπέλο» του Αλέξη Τσίπρα

H επικείμενη κατ οίκον κράτηση του Σάββα Ξηρού σκίασε την συνάντηση Κέρι- κοτζιά χθες στην Ουάσιγκτον και θέτει σε
δοκιμασία τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε μια στιγμή που η χώρα μας αναζητά συμμάχους, δεν έχουμε και πολλούς, τόσο σε Ευρώπη όσο και έξω από αυτή.

Δεν είναι λίγοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο που κάνουν λόγο για επικοινωνιακό και πολιτικό αυτογκόλ σε μια κρίσιμη στιγμή σε ότι αφορά τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την νομοθετική αυτή ρύθμιση. Η Αθήνα πάντως προς το παρόν έχει αποφασίσει να μην κάνει πίσω σε αυτό το θέμα υποκύπτοντας στις Αμερικανικές πιέσεις.
Ήδη από τις δηλώσεις καλωσορίσματος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο State Department, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι έθεσε το ζήτημα της τρομοκρατίας, αναφέροντας πως «οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Ο κύριος Κέρι, διά του πλέον επίσημου τρόπου, επισφράγισε τη θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, βάσει των διατάξεων του νέου νόμου του Νίκου Παρασκευόπουλου, μετά την δήλωση του πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς πως «η απελευθέρωση του Ξηρού δεν είναι φιλική πράξη».
Αμέσως μετά την συνάντηση, σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, ο κύριος Κοτζιάς επανέλαβε πως εξήγησε τη θέση της χώρας: «Είναι μια στάση που καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν 11 αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές και εξήγησα ότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες δεν θα αφεθεί ελεύθερος αλλά θα είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες».

Ο μήνας του μέλιτος και ο «λαγός» του Τσίπρα
Την ίδια στιγμή καμπανάκι κινδύνου μπορεί να θεωρηθεί για το Μέγαρο Μαξίμου η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ που δείχνει ότι ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση τελείωσε.
Το ποσοστό απαισιόδοξων σε σχέση με τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά εννέα μονάδες (32,5%), ενώ αυτό των αισιόδοξων έπεσε κατά 4,5 μονάδες (21%).
Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ προκαλεί φόβο στο 56% (45,5% τον Μάρτιο), ελπίδα στο 12% (11%), κανένα συναίσθημα στο 23% (26,5%), ενώ το 9% απαντά πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα (17% τον Μάρτιο).
Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί πως η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης είναι σωστή σε ποσοστό 45,5%, λανθασμένη σε ποσοστό 39,5% και κάποτε σωστή, κάποτε λανθασμένη σε ποσοστό 8,5%.

Το ποσοστά αυτών που θεωρούν πως είναι σωστή η στρατηγική της διαπραγμάτευσης έπεσε κατά 10 μονάδες (55,5%), ενώ αυτοί που τη θεωρούν λάθος είναι κατά 12% περισσότεροι.Με κακούς έως μέτριους βαθμούς αξιολογούν οι πολίτες τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης σε πολλά πολιτικά μέτωπα.

Τα πιο μελανά σημεία είναι οι τομείς της Μετανάστευσης και της Εγκληματικότητας και Ασφάλειας, όπου οι πολίτες βαθμολογούν την κυβέρνηση με 3 και 3,7 στα 10, αντίστοιχα. Μάλιστα, ο βαθμός που απέσπασε τις περισσότερες απαντήσεις και στις δυο περιπτώσεις ήταν το μηδέν. Καθώς ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές προέρχεται από συντηρητική δεξαμενή που έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή λόγω της αντιμνημονιακής στάσης του κόμματος.

Ο μοναδικός τομέας όπου η κυβέρνηση βαθμολογείται «πάνω από τη βάση» είναι η Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, με 5,5 στα 10. Αντίθετα, σε Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση, Υγεία, και Παιδεία οι επιδόσεις της κυβέρνησης κυμαίνονται μεταξύ του 4,2 και του 4,6.
Το 59,5% κρίνει θετική ή πολύ θετικά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο οποίος παραμένει και ο μακράν δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (55% θετική γνώμη).
Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον έχει η παρουσία του αφεντικού της GAZPROM Αλεξέι Μίλερ και η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό. Τι θα προκύψει και το αν θα βγει…λαγός από το καπέλο του Αλέξη Τσίπρα θα φανεί στο μέλλον

 .crashonline.g
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη