17 Απρ 2015

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της Ουκρανικής Εκκλησίας-Ποιος είναι ο τρίτος “παίκτης”-Ποιοι ενώνονται!

Υπόγειες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ online σχετικά με
το μέλλον της Ουκρανικής Εκκλησίας. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αποκάλυψαν στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ online πως εντός των επομένων ημερών ενδέχεται να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις με ενοποιήσεις....!!!
Στο σήριαλ μέχρι τώρα πρωταγωνιστούσαν η Ουκρανικής Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας) και το μη αναγνωρισμένο από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία “Πατριαρχείο του Κιέβου”. Πλέον όμως καθοριστικό παράγοντα ενδέχεται να παίξει ένας τρίτος παίκτης!
Πρόκειται για την αυτοαποκαλούμενη “Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία”. Η τελευταία αυτή ομάδα είναι βέβαια πολύ μικρότερη από τις δύο πρώτες, αλλά ικανή να εξυπηρετήσει τα σχέδια του “Πατριαρχείου Κιέβου”, το οποίο ομολογουμένως....κοπιάζει πολύ να πείσει πως νοιάζεται για την ενότητα της Ουκρανικής Εκκλησίας, παραβλέποντας τη δράση των μελών του σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας σε συνεργασία και με τους Ουνίτες!
Διακαής πόθος του “Πατριαρχείου Κιέβου” είναι η αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το στραπάτσο λίγο πριν από το Πάσχα, όταν εκπρόσωπος του Φαναρίου δήλωσε ξεκάθαρα “ας λένε ότι θέλουν δεν τους αναγνωρίζει κανείς”, δεν πτόησε τους ιθύνοντες του “Πατριαρχείου”, οι οποίοι γραπώθηκαν κυριολεκτικά από μια ουδέτερη δήλωση ή καλύτερα δήλωση καλής θέλησης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για ανάγκη ενότητας της ουκρανικής Εκκλησίας σε συνάντηση που είχε αυτός με Ιεράρχες στο Φανάρι.
Για να δείξει λοιπόν το “Πατριαρχείο Κιέβου” πως πορεύεται δήθεν στο δρόμο της ενότητας παίζει το χαρτί της αυτοαποκαλούμενης Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ξαφνικά λίγο πριν από το Πάσχα ο τοποτηρητής αντικαταστάτης της λεγόμενης Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μακάριος είπε ότι η εκκλησία τους θα ήθελε να ξεκινήσει διαδικασία της ενοποίησης με το “Πατριαρχείο Κιέβου” (UOC-KP).
"Τώρα έχει έρθει η ώρα, για δράση. Ούτε μια μέρα να μην περάσει μάταια. Πρέπει να συναντηθούμε, να μιλήσουμε και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Είμαι έτοιμος για αυτό (ένωση των εκκλησιών). Αυτό καταλαβαίνω ότι χρειάζεται και το χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία ", δήλωσε ο τοποτηρητής της αυτοαποκαλούμενης Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας Μητροπολίτης Μακάριος.
Πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ online μάλιστα αναφέρουν πως η “ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία” είναι τώρα έτοιμη να ενωθεί με το “Πατριαρχείο του Κιέβου” χωρίς να διεκδικήσει ηγετικές θέσεις στην UOC-KP.
"Υπάρχουν ορισμένοι όροι. Διάφοροι όροι, αλλά είμαι έτοιμος να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Είμαι έτοιμος να δώσουμε κάτι περισσότερο”, είπε ο Μακάριος.
Δημοσιογράφοι μετέφεραν αυτά τα λόγια προς τον “Πατριάρχη” Φιλάρετο και εκείνος σαν έτοιμος απάντησε αμέσως:
"Αν θέλουν πραγματικά να ενταχθούν - ας ενωθούμε, να ξεκινήσουμε ένα διάλογο, να συζητήσουμε την ένωση επί της ουσίας, και όχι να μιλάμε μόνο για την Ένωση. Γι 'αυτό και τους περιμένουμε”, είπε ο “Πατριάρχης” του UOC-KP.
Μια ενδεχόμενη τέτοια συγχώνευση μπορεί κατά πολλούς να αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς τη δημιουργία ενός μεγάλου πυρήνα στα εκκλησιαστικά δρώμενα της Ουκρανίας, τον οποίον ενδεχομένως δύσκολα θα αντιμετωπίσει η ρωσική πλευρά.
 
http://ekklisiaonline.gr/index.php/ekklisiaonline/item/605-neo-epeisodio-sto-sirial-tis-oukranikis-ekklisias-poios-einai-o-tritos-paiktis-poioi-enonontai
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη