6 Μαΐ 2015

Ερώτηση Καράογλου για τις ζημιές στο Δήμο Θέρμης λόγω κατολισθήσεων


Ποια μέτρα προτίθενται να ληφθούν προκειμένου να...
αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι οικισμοί του Δήμου Θέρμης, από τις εκτεταμένες κατολισθήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ρωτά ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρος Καράογλου, τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου «η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη», ενώ «στους οικισμούς Κάτω Σχολάρι, Τρίλοφος και Καρδία παρατηρούνται οι πιο σοβαρές κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα δυο σπίτια, ένα νηπιαγωγείο και δυο βιοτεχνίες να βρίσκονται κυριολεκτικά στον… αέρα, καθώς το έδαφος έχει υποχωρήσει έως και 6,5 μέτρα».

Σοβαρότερες είναι οι ζημιές στο Κάτω Σχολάρι, όπου οι κατολισθήσεις έχουν επηρεάσει τις αυλές σπιτιών και απειλούν οικοδομές και βιοτεχνικά κτίρια. Στον Τρίλοφο οι κατολισθήσεις δημιούργησαν προβλήματα στη λειτουργία του αστικού δρόμου της περιοχής, εξαιτίας χειμάρρων λόγω του έντονα βροχερού χειμώνα. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η εκτέλεση άμεσων παρεμβάσεων για τη διοχέτευση των ομβρίων και των πηγαίων νερών προς τα γειτονικά ρέματα. Τέλος, στην Καρδία οι κατολισθήσεις απειλούν νεόδμητες οικοδομές και οι κάτοικοι ζουν υπό το φόβο μιας νέας κατολίσθησης.

Οι ζημιές είναι σημαντικές τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στις περιουσίες των πολιτών και για αυτό απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, βάσει των οδηγιών και των υποδείξεων των επιστημόνων, έτσι ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις πριν ξεκινήσει ο επόμενος χειμώνας με ενδεχόμενες βροχοπτώσεις, που θα δημιουργήσουν εκ νέου προβλήματα.



Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ρωτούνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Α) Ποια μέτρα προτίθενται να ληφθούν προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι οικισμοί του Δήμου Θέρμης από τις κατολισθήσεις και Β) Προτίθεται η ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων να συνδράμει τον Δήμο Θέρμης προκειμένου να εκπονήσει τις αναγκαίες μελέτες και να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα για τον κίνδυνο κατολισθήσεων;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη