14 Μαΐ 2015

Όλα είναι μετέωρα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι οποίοι κουνώντας το χαρτί της
έλλειψης ρευστότητας που ταλαιπωρεί τη χώρα τον τελευταίο καιρό (με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε λύσεις, όπως η δέσμευση των αποθεματικών των δήμων), ζητούν γη και ύδωρ.
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται ούτε καν το δημοψήφισμα, ούτε τις επαφές της Ελλάδας με την Αμερική και τη Ρωσία, ούτε και το… BRICS. Ο εκβιασμός των δανειστών είναι ο εξής ένας: θέλετε λεφτά, ολοκληρώστε την πέμπτη αξιολόγηση. Θέλετε περισσότερα λεφτά; Ελάτε να υπογράψουμε μνημόνιο. Εξάλλου τα χτυπήματα τους είναι ανελέητα και προφανώς εντάσσονται στη λογική: θα πρέπει να καταλάβετε ότι η Ευρώπη έχει το πάνω χέρι. Από τη στιγμή που ζητάτε τα χρήματα μας θα κάνετε ότι θέλουμε εμείς. Πως αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αποκάλυψη του Bloomberg, που επικαλούμενο δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, υποστηρίξε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 3 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα θα είναι και μόνιμου χαρακτήρα. Πόσο μάλλον όταν αυτό το δημοσίευμα ήρθε σε μία στιγμή, που στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις και ένα απίστευτο ράβε ξήλωνε σε μέτρα που θα μπορούσαν να πείσουν τους δανειστές για να υπογραφεί η περιβόητη συμφωνία. Σημειωτέον, δε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναγκαστεί να κάνει πίσω σε πολλές κόκκινες γραμμές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κλπ.
Ωστόσο, όπως φαίνεται οι δανειστές δεν πείθονται… Αντιθέτως θεωρούν μονόδρομο μέτρα όπως:
* Μισθοί στα 700-1.000 ευρώ
* Αύξηση ενιαίου ΦΠΑ στο 20%-23%
* Διατήρηση ή και αύξηση των έκτακτων φόρων αλλά και των χαρατσιών που υποτίθεται ότι θα καταργούνταν (βλέπε ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά 1%-5%, φόροι πολυτελείας κλπ.)
Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει πέσει και στο τραπέζι η πρόταση για συντάξεις 300 ευρώ, σενάριο που μέχρι στιγμής τουλάχιστον απορρίπτει η κυβέρνηση.

Οι ωμές παρεμβάσεις των εταίρων στην κυβέρνηση
Ωστόσο, η παρέμβαση των εταίρων προς το έργο της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ, δεν σταματά στην απαίτηση λήψης σκληρών μέτρων αλλά επεκτείνεται και σε πολιτικές παρεμβάσεις. Όπως αποκάλυψε ο εταίρος της κυβέρνησης και πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε συνέντευξη του στη εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στον Real FM, ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει ενημερώσει ότι του ζητούν την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι ζητούν επίμονα από τον Αλέξη Τσίπρα να πετάξει από την κυβέρνηση τον Πάνο Καμμένο γιατί τον θεωρούν αντιμνημονιακό και συνεργαστεί με άλλα κόμματα που είναι πιο θετικά στην προώθηση σκληρών μεταρρυθμίσεων όπως το Ποτάμι.

Οι Ευρωπαίοι «έκαψαν» το χαρτί του δημοψηφίσματος
Την ίδια στιγή, οι Ευρωπαίοι δεν φάνηκε να θορυβήθηκαν ούτε από το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα. «Αν η ελληνική κυβέρνηση κρίνει πως πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα, τότε πρέπει να το κάνει. Ίσως θα ήταν το σωστότερο μέτρο ώστε να επιτρέψουμε στους Έλληνες να αποφασίσουν αν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν το τι πρέπει να γίνει».

Βεβαίως, η σημερινή στάση του Σόιμπλε δεν θυμίζει σε τίποτα τη γερμανική θέση το 2011. Όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι τη λέξη δημοψήφισμα, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί τον πίεσαν να μην προχωρήσει. Ο λόγος; Όπως έχει πει ο ίδιος ο Σόιμπλε, το ενδεχόμενο ενός ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων σε άλλες χώρες της ευρωζώνης έχει περιοριστεί σημαντικά από τότε, έχει «περιθωριοποιηθεί».

Όλα στον αέρα
Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν όλα παραμένουν στον αέρα: από τη συμφωνία μέχρι τους μισθούς και τις συντάξεις. Γιατί; Διότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία και δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες της Ευρώπης τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στην καταβολή των μισθών και συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει να λάβει χρήματα από την Ευρώπη από τον Αύγουστο, παρ” όλο που η χώρα είναι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- συνεπής στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να ταμειακά της διαθέσιμα να έχουν χτυπήσει κόκκινο. Τι θα γίνει λοιπόν εάν η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί;

Άλλωστε ακόμα και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει παραδεχθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για 15 μέρες. Συνεπώς κάποια λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα. Και δεδομένων των πιέσεων που δέχεται από τους δανειστές η κυβέρνηση ή θα πρέπει να κάνει τη μεγάλη κωλοτούμπα και να υποχωρήσει απένναντι στους δανειστές είτε πάει σε ρήξη με ό,τι συνέπειες μπορεία να έχει αυτό…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη