30 Μαΐ 2015

Επαναφέρουν την … «ασυλία» στον Καραμανλή

Τα δύο θέματα επανέφερε στο προσκήνιο χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης
Κουτσούκος, απαντώντας ουσιαστικά στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και στις αναφορές του στη Βουλή στα μεγάλα έργα της περιόδου 1996-2004,επί διακυβέρνησης δηλαδή Κώστα Σημίτη.

Υποστηρίζοντας ότι τα μεγάλα έργα εκείνης της περιόδου ήταν αποτέλεσμα επιτυχιών της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά, ο κ. Κουτσούκος, σημείωσε ότι «δεν φταίνε τα μεγάλα έργα για το γεγονός ότι κατέρρευσε η χώρα».

Αντίθετα, υποστήριξε ότι η χώρα κατέρρευσε γιατί από το 2004 μέχρι το 2009 ανατράπηκαν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα. «Και γι’ αυτά δεν ευθύνονται τα έργα. Γι’ αυτά ευθύνεται η κυβέρνηση εκείνης της εποχής και έχει και όνομα και επώνυμο», είπε. «Εσείς όμως, σε μια ιδιότυπη ασυλία που έχετε παράσχει προς τον κ. Καραμανλή, δεν αναφέρεστε ποτέ σ’ εκείνη την περίοδο και στα πρόσωπα που είχαν τότε την ευθύνη», συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα και την εξεταστική για τα μνημόνια, από την οποία ‘εξαίρεσε’ τη διακυβέρνηση Καραμανλή στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί αυτός ο προστατευτισμός;», ρώτησε, γνωρίζοντας πάντως πως δεν θα πάρει απάντηση.

Αν υπάρχουν δύο πράγματα που δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι αφενός η «ασυλία» που θεωρεί ότι παρέχει στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή -για την οποία στην Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο- αφετέρου η μη παραδοχή εκ μέρους της, της υπεύθυνης στάσης που θεωρούν ότι κράτησε το ΠΑΣΟΚ επί πενταετία.Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δε, αναφέρθηκε σε όσα είχε πει νωρίτερα ο υπουργός περί εθνικής συναίσθησης της στρατηγικής διαπραγμάτευσης. «Θα έλεγα ότι είναι το μόνο σημείο που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μαζί του από αυτά που είπε», τονίζοντας τη στάση εθνικής ευθύνης, που εκτιμά ότι κράτησε το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

« Όμως, αυτή την συναίσθηση, κύριε Υπουργέ, δεν μας τη δίνει η Κυβέρνηση διά των πράξεών της και των αντιφάσεών της», είπε, θυμίζοντας ότι όλο το τελευταίο διάστημα ζούμε μία κατάσταση κατά την οποία «ξεκινάει τη Δευτέρα η συμφωνία και την Παρασκευή έχουμε φτάσει στη ρήξη», ή ακόμα περισσότερο «ξεκινάμε το πρωί με τη συμφωνία και το βράδυ φτάνουμε στη ρήξη».

Την ίδια ώρα, λίγο πριν από την κατάθεση του κειμένου παράτασης της δανειακής σύμβασης στην Εξεταστική Επιτροπή, ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχε κάνει λόγο για μία απλή ανακοίνωση του Eurogroup, θύμισε, καλώντας την κυβέρνηση να είναι –ως οφείλει-αυτή που θα αποκτήσει συναίσθηση της εθνικής ευθύνης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη