18 Μαΐ 2015

Ζήτησε συγνώμη από τους Εβραίους η δήμαρχος Καβάλας.

ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ...ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΠ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ...

Συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα αν ένιωσε προσβεβλημένη από τα λεγόμενά της αλλά και από όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με την τοποθέτηση του μνημείου
Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων εβραίων της Καβάλας, ζήτησε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα.

Απευθυνόμενη στα περίπου 100 άτομα που συγκεντρώθηκαν αρχικά στον Δημοτικό Κήπο και ύστερα μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο, μεταξύ των οποίων και λιγοστοί εβραίοι επισκέπτες που ήρθαν από το Ισραήλ για την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις που έγιναν από μέρους της διοίκησης του δήμου Καβάλας.


Η δήμαρχος, εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένη ότι έχουν αρθεί όλες οι παρεξηγήσεις με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και γενικότερα με την εβραϊκή κοινότητα της χώρας και δήλωσε ότι η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα γίνουν πολύ σύντομα, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στους εβραίους Καβαλιώτες που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Παραδέχθηκε πως η ίδια προσωπικά δέχθηκε πολλές πιέσεις μέσα και έξω από τη δημοτική ομάδα της για την οριστική μορφή που θα έχει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων εβραίων της Καβάλας, ωστόσο τόνισε ότι αποτελεί δική της πρωτοβουλία και πολιτική βούληση να στηθεί το μνημείο, υλοποιώντας έτσι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκκρεμούσε από το 2004.

Επισήμανε μάλιστα ότι επί των ημερών τής προηγούμενης δημοτικής Αρχής η τοποθέτηση του μνημείου είχε αναβληθεί τουλάχιστον πέντε φορές προκαλώντας την έντονη και δικαιολογημένη αντίδραση του δωρητή του μνημείου Βίκτωρα Βενουζίου.

Η δήμαρχος, έχοντας απολογητική διάθεση, σημείωσε ότι η όποια αντίδραση υπήρξε από την ίδια οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του μνημείου από πιθανές αντιδράσεις και βανδαλισμούς, ενώ σημείωσε ότι σέβεται τα θρησκευτικά σύμβολά και τιμάει απόλυτα τη μνήμη των Καβαλιωτών συμπολιτών της που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Μάλιστα, απαντώντας σε έναν πολίτη που την προκάλεσε λέγοντας πως είναι ρατσίστρια και ότι η Καβάλα είναι μια ρατσιστική πόλη, η δήμαρχος τόνισε ότι η μέχρι σήμερα ιστορική πορεία της Καβάλας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Σημείωσε με έμφαση ότι η Καβάλα από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπου όλες οι θρησκευτικές κοινότητες, χριστιανοί όλων των δογμάτων, εβραίοι και μουσουλμάνοι ζούσαν σε απόλυτη αρμονία, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα οι Καβαλιώτες σέβονται και τιμούν όλους τους ξένους, τους βοηθούν και τους στηρίζουν έμπρακτα ανεξάρτητα από φυλή και θρήσκευμα.

Η κ. Τσανάκα παραδέχθηκε επίσης ότι μέχρι και την ημέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε καμία εικόνα της μορφής του μνημείου και εμπιστεύτηκε απόλυτα τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού που χειρίστηκε το όλο θέμα. Τόνισε ακόμα ότι αύριο Δευτέρα θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος με την οποία θα τους γνωστοποιεί την πρόθεση του δήμου Καβάλας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του υφιστάμενου μνημείου υποβάλλοντας ως προτεινόμενη ημερομηνία για την τελετή των αποκαλυπτήριων του την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.

Στο τέλος της ολιγόλεπτης συζήτησης που είχε με το συγκεντρωμένος πλήθος η δήμαρχος θυμήθηκε φίλους της, μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Καβάλας που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα αλλά και απογόνους εκείνων των θυμάτων που αποτελούσαν επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας και για τους οποίους η ίδια αλλά και όλη η πόλη έτρεφε αγάπη και σεβασμό.

Νωρίτερα το πρωί , η δήμαρχος επισκέφθηκε το εβραϊκό νεκροταφείο της Καβάλας όπου κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας το οποίο τοποθετήθηκε εκεί από το 1952. Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Καβάλα και οι κάτοικοί της αποτέλεσαν την πρώτη τοπική κοινωνία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που απότισε φόρο τιμής στους συμπολίτες της εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Έτσι, το 1952 η Καβάλα πρώτη ανέγειρε μνημείο στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών της μέσα στον χώρο του εβραϊκού νεκροταφείου.

Στη συνάντηση αυτήν η κ. Τσανάκα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με απογόνους των εβραίων της Καβάλας που είχαν έρθει από την Ιερουσαλήμ για την τελετή των εγκαινίων. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2015
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη