16 Μαΐ 2015

«ΑΚΛΟΝΗΤΟ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ECONOMIST: Αφού κέρδισε ο Ολυμπιακός θα κερδίσουμε και εμείς !

«Στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. θα πάμε καλά όμως και υπόλοιπα».





Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Συνέδριο του «The Economist», το οποίο διεξάγεται για δεύτερη μέρα στο ξενοδοχείο Intercontinental. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω του αγώνα Ολυμπιακού – ΤΣΣΚΑ !

Η συμφωνία πρέπει να κλείσει

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνέχεια σημείωσε ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής«. Τόνισε ότι όμως δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι «αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν», γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και «αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες».

“Ασκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης 5ετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

«Οι κοινωνικές ανισότητες εκτινάχθηκαν, οι ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημίες ήταν οι Έλληνες πλούσιοι, « αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα του στο εξωτερικό και φοροδιαφεύγουν μέχρι και σήμερα».

Είπε ότι η φράση «παραλάβαμε καμένη γη» δεν είναι πλεονασμός αλλά μετριοπάθεια στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ναρκοθετημένο έδαφος. Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακλων σχέσεων ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η εντολή των εκλογών ήταν η αλλαγή πολιτικής του μνημονίου και υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση φέρει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη.
«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και μεγάλων αξιών και οραμάτων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε στην πολιτική το αρχικό της νόημα», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές περιβάλλον, «στο ναρκοθετημένο έδαφος» που, όπως τόνισε, «με επιμέλεια έφτιαξε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου».
«Κανένας κίνδυνος για μισθούς – συντάξεις»

«Δεν παραλάβαμε μόνο καμμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων» , είπε για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα Κυβέρνηση. Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. «Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Κόκκινες γραμμές

Όπως είπε ο πρωθυπουργός μια έντιμη συμφωνία θα πρέπει να προθέτει:

- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

- Να μην έχουμε υποχρεώσεις για νέες περικοπές που θα εντείνουν οικονομική ανισότητα

- Αναδιάρθρωση δημόσιου Χρέους

- Ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση στις υποδομές και νέες τεχνολογίες

Τα ανοιχτά ζητήματα

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Αλέξης Tσίπρας υπογράμμισε πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε μια σειρά από ζητήματα, και αισιοδοξούμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία (θεσμικές αλλαγές, ενίσχυση εισπρακτικού μηχανισμού).

Ανοιχτά ζητήματα – όπως είπε παραμένουν κάποιες προτάσεις για την ήδη απορρυθμισμένη αγοράς εργασία και για τη βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος επιμένοντας όμως στα προαπαιτούμενα.

Θέλουμε λύση στο πρόβλημα, όχι απλά συμφωνία, δεν μπλοφάρουμε, είμαστε ειλικρινείς, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη