19 Μαΐ 2015

H Φωτεινή Αραμπατζή επαναφέρει το ζήτημα απώλειας εισοδήματος των πλημμυροπαθών αγροτών του Ν. Σερρών

Την συνεχιζόμενη αδιαφορία, που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσον αφορά στο καίριο ζήτημα της
αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των πλημμυροπαθών αγροτών του Ν. Σερρών, αναδεικνύει για ακόμη μία φορά η Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική ερώτησή της...
Αφορμή το απαντητικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, που με δίμηνη καθυστέρηση ενημερώνει για τα προβλεπόμενα από τη νέα ΚΑΠ χωρίς καμία μνεία για το καίριο πρόβλημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.
Η Σερραία Βουλευτής μάλιστα υπογραμμίζει ότι επιβαρυντική στην ήδη απελπιστική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος του Ν. Σερρών, είναι και η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με την οποία αποκλείονται από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, οι αρόσιμες καλλιέργειες, που επρόκειτο να καλλιεργηθούν στις πλημμυρισμένες περιοχές και επιδοτούνταν με συνδεδεμένες ενισχύσεις, γεγονός, που στερεί τη λήψη κάποιου, έμμεσου, εισοδήματος από ένα πολύ μεγάλο μέρος των πληγέντων παραγωγών, αφού οι εκτάσεις αυτές στην πλειοψηφία τους θα καλλιεργούνταν με τέτοιες καλλιέργειες (βαμβάκι, τεύτλα, σόγια κ.λ.π.).
Για τον λόγο αυτό η κ. Αραμπατζή ζητά από την Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκαθαρίσει επιτέλους με ποιον τρόπο σχεδιάζεται η αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών και να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις ενέργειες, που πρόκειται να κάνει το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναλυτικά, η ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή έχει ως εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπ’ όψιν
Αναπλ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Θέμα: Αναπλήρωση εισοδήματος των πληγέντων αγροτών του Ν. Σερρών λόγω των τεράστιων καταστροφών από τις πλημμύρες
Τρεις μήνες μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στο Νομό Σερρών οι πληγέντες αγρότες περιμένουν ακόμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τις αρμόδιες Υπηρεσίες λύση στο καίριο ζήτημα της αναπλήρωσης του εισοδήματός τους, που φαίνεται να χάνεται οριστικά λόγω της αδυναμίας τους να καλλιεργήσουν στις εκτάσεις τους, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα παραμένουν πλημμυρισμένες.
Επί του παρόντος, η μόνη απάντηση, που δόθηκε στις εκκλήσεις τους, μέσω σχετικού εγγράφου του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Σερρών, το οποίο και παρελήφθη στις 8 Μαΐου του 2015, αφορά στις προβλεπόμενες διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθήσουν για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στη νέα ΚΑΠ, διαδικασίες, όμως, οι οποίες καθυστέρησαν να ανακοινωθούν κατά δύο ολόκληρους μήνες από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αν και προβλέπονταν σαφώς από τους κοινοτικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να βρίσκονται σε κατάσταση απελπιστικής αβεβαιότητας.
Παραμένει, βεβαίως, χωρίς απάντηση και λύση, το κύριο και ουσιαστικό πρόβλημα, αυτό της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.
Στο παραπάνω απαντητικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρεται μάλιστα ότιαποκλείονται να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, οι αρόσιμες καλλιέργειες, πουεπρόκειτο να καλλιεργηθούν στις πλημμυρισμένες περιοχές και επιδοτούνται με συνδεδεμένες ενισχύσεις, γεγονός, που στερεί τη λήψη κάποιου, έμμεσου, εισοδήματος από ένα πολύ μεγάλο μέρος των πληγέντων παραγωγών, αφού οι εκτάσεις αυτές στην πλειοψηφία τους θα καλλιεργούνταν με τέτοιες καλλιέργειες (βαμβάκι, τεύτλα, σόγια κ.λ.π.).
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Με ποιον τρόπο σχεδιάζεται τελικά η αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες παραγωγών του Ν. Σερρών;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις ενέργειες του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση;


Αθήνα 18-5-2015
Η ερωτώσα Βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη