2 Ιουν 2015

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Θανάσης Χειμωνάς φέρονται να
επιθυμούν να βρεθούν στην κούρσα, εφόσον καταφέρουν όλοι να συγκεντρώσουν τις υπογραφές 250 συνέδρων για την επικύρωση της υποψηφιότητάς τους. Την ίδια ώρα όμως, γρίφος παραμένει το κατά πόσον θα θελήσει να κάνει την ‘έκπληξη’ και να θέσει υποψηφιότητα στο ‘παρά ένα’ ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, αλλάζοντας πιθανώς τα δεδομένα, αφού οι συσχετισμοί δυνάμεων στο εσωτερικό του συνεδρίου, μετά την εκλογή συνέδρων της προηγούμενης εβδομάδας, φέρονται να ευνοούν τόσο εκείνον όσο και την Φώφη Γεννηματά, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι δεν ‘ελέγχει’ και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Από τις αποφάσεις του συνεδρίου, τέλος, εξαρτά την τελική απόφασή του για την στάση που θα κρατήσει ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στο περιθώριο των προσυνεδριακών διαδικασιών, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη αρχίσει να ‘ξεδιπλώνουν’ την στρατηγική τους για το μέλλον του κόμματος.

Να γίνει το ΠΑΣΟΚ καταλύτης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου επιθυμεί η Φώφη Γεννηματά που μιλά για ‘ανοιχτό διάλογο’ με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου κέντρου. Η ίδια απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις περί διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, στοχεύοντας αντίθετα στην ανασύστασή του και την επανένωση του ιστορικού χώρου που κάλυπτε με την ανανεωτική αριστερά, υπέρ μίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρώην υπουργός αντιδρά ακόμα στις απόψεις περί εκλογής οργάνων από το ΠΑΣΟΚ, ενώ θυμίζει με κάθε ευκαιρία την απόφαση για εκλογή προέδρου από τη βάση -που είναι και το δυνατό της σημείο- στις 14 Ιουνίου…

Την εκλογή από το συνέδριο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, και όχι γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπως διευκρινίζει, θέλει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Προτείνει ακόμα, την εκλογή από το ίδιο Σώμα είτε αναπληρωτή γραμματέα είτε αντιπροέδρου του κόμματος, με στόχο, όπως λέει με νόημα, όποιος εκλεγεί να είναι πρόεδρος και όχι αρχηγός… Ο πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ σε κάθε επίπεδο, με τα σύμβολα και την κληρονομιά του να μην παραγράφονται. Επιθυμεί όμως μαζί και τη Δημοκρατική Παράταξη, ζητώντας το πρόγραμμα για μετεξέλιξη του χώρου να πάρει εντολή από το Συνέδριο, εξού και προτείνει την σύσταση μία επιτροπής που θα οργανώσει τον αναγκαίο διάλογο. Εφόσον οι προσπάθειες αυτές καρποφορήσουν, επιθυμεί νέο συνέδριο του κόμματος στα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016.

Εντολή μετασχηματισμού της παράταξης διεκδικεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που απευθυνόμενος κυρίως σε ανθρώπους της νέας γενιάς, μιλά για «νέο κόμμα, νέα σχέση, νέα εμπιστοσύνη». Ο Αρκάς βουλευτής, ρίχνει το βάρος του στα όργανα, τονίζοντας ότι στην νέα παράταξη, δεν θα πρέπει να εκλέγονται απλά, αλλά να συζητούν σε βάθος και να είναι αυτά που θα ασκούν πολιτική.

Υπέρμαχος της ενωμένης Κεντροαριστεράς δηλώνει ο Θανάσης Χειμωνάς, που θέλει όμως το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει με το όνομα και τα σύμβολά του, να κρατήσει τα θετικά και να διαγράψει τα αρνητικά του παρελθόντος του. Όταν ρωτάται για σενάρια τύπου ‘ευρωπαϊκού μετώπου’, ο ίδιος, δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ, ούτε όμως από την άλλη πλευρά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όπως είναι αυτός σήμερα
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη