24 Ιουν 2015

Τσίπρας: Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα

«Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είναι η φράση με την οποία ο
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε συνεργάτες του, λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα.
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Η συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, και του προέδρου της Ευρωομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί πρέπει να συνεδριάσουν χωριστά, πριν συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 2 μμ ώρα Ελλάδας.

Ολοένα και αυξάνονται τα «μηνύματα» ότι η συμφωνία για την Ελλάδα παραμένει στον αέρα, ελάχιστα 24ωρα πριν την λήξη της τετράμηνης παράτασης,

Όπως μεταδίδει το Reuters, Οι θέσεις των πιστωτών και της Ελλάδας συνεχίζουν να απέχουν, λίγο πριν την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι.

Όπως τονίζεται, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σήμερα.

Ο ΦΠΑ, οι συντάξεις, η φορολογία των επιχειρήσεων είναι τα κύρια σημεία της διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή. Όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικουύ χρέους δεν συζητείται από τους θεσμούς.

Οι αντάρτες βουλευτές που απειλούν την κυβερνητική πλειοψηφία

Βασικός όρος για την υπογραφή μίας ενδεχόμενος συμφωνίας από τα μέλη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί η πρόβλεψη για την διευθέτηση του χρέους. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας σε χθεσινή ομιλία του κατά την διάρκεια παρουσίασης βιβλίου του Π. Παπακωνσταντίνου χτες, έθεσε τους τρεις όρους για την υπογραφή συμφωνίας στέλνοντας μήνυμα και προς το Μαξίμου:

Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα. Η λιτότητα είναι ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και, βεβαίως, ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία.

Και το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Αν και ο ίδιος αλλά και οι βουλευτές της τάσης δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ενόψει των κρίσιμων διαδικασιών που θα τρέξουν τις επόμενες ημέρες, αξίζει να σημειωθεί ότι κοινοβουλευτικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν εκφραστεί αρνητικά για την ελληνική πρόταση και έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μία συμφωνία υπό αυτούς τους όρους όπως ο Κ. Λαπαβίτσας ο οποίος είναι σταθερός στην άποψή του να επιστρέψει η χώρα στην δραχμή.

Ο Στάθης Λεουτσάκος που έκανε λόγο για εκβιασμό που δεν πρέπει να περάσει στην κυβέρνηση αλλά και ο Δ. Στρατούλης που εξέφρασε την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές» εντάσσονται στα στελέχη της Πλατφόρμας που εν δυνάμει θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν. Στην περίπτωση που ηγετικά στελέχη της Πλατφόρμας καταψηφίσουν την συμφωνία τότε είναι πιθανό να απελευθερωθούν δυνάμεις και από άλλες τάσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα καταψηφίσουν την συμφωνία οι βουλευτές που προέρχονται από την ΚΟΕ και την ΔΕΑ. Στη ΔΕΑ συμπεριλαμβάνονται οι Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαϊτάνη, στην ΚΟΑ ανήκουν οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου Βασίλης Κυριακάκης και η Ελένη Σωτηρίου και Μαρία Τριανταφύλλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ΔΕΑ Αν. Νταβανέλος σε άρθρο του στο r-project υπερασπίζεται τη θέση ότι «η αντίσταση στη συνθηκολόγηση, η πάλη –έστω και την τελευταία στιγμή– για να ακυρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές και την ευρωπαϊκή ηγεσία, είναι μάχη υπεράσπισης και όχι κατεδάφισης της ριζοσπαστικής αριστερής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του».

Στην κατεύθυνση της μη ψήφισης κινούνται και οι δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου αλλά και του Γ. Μιχελογιαννάκη, του Θ. Διαμαντόπουλου ενώ ερωτηματικό παραμένει η τελική στάση που θα κρατήσει η Ζ. Κωσταντοπούλου, η Ραχήλ Μακρή ακόμα και ο Γ. Βαρουφάκης που έχει παραγκωνιστεί από την διαπραγμάτευση. Στους απρόβλεπτους εντάσσονται επίσης ο Στάθης Παναγούλης, ηΆννα Βαγενά και ο Γ. Πάντζας.




Κλοντιάν Γκιουζέλης-nocomments.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη