21 Ιουν 2015

Σε κατάσταση πολιορκίας τράπεζες και επιχειρήσεις

Η αγορά έχει στερέψει από ρευστό, οι πληρωμές καθυστερούν, οι καταναλωτές εκτός από τα απολύτως απαραίτητα, δεν
αγοράζουν τίποτα, ενώ καθημερινά καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων αποσύρονται από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, για τους επιχειρηματίες πρώτο μέλημα ήταν η διασφάλιση των ταμειακών διαθεσίμων των εταιρειών, με τη μεταφορά τους είτε σε ξένες τράπεζες είτε στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, οι τραπεζίτες παρακολουθούν με αγωνία τις εκροές καταθέσεων και προετοιμάζονται τόσο για τα νομικά όσο και για τα πρακτικά προβλήματα επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα έφυγαν από τις τράπεζες περίπου 300 εκατ. ευρώ, την Τρίτη οι αναλήψεις έφτασαν τα 550 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη και την Πέμπτη οι εκροές ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ η Παρασκευή αποδείχθηκε η χειρότερη μέρα.

Παράλληλα, οι μεγάλες επιχειρήσεις ήδη έχουν προετοιμαστεί για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Άλλωστε, η απειλή των capital controls αναφέρεται καθημερινά στα διεθνή media, ενώ η Goldman Sachs σε επιστολή της προς τους πελάτες επισημαίνει «σχετικά με την πιθανότητα επιβολής capital controls ή άλλων περιοριστικών όρων (σσ. στην Ελλάδα) κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις εντολές πωλήσεων σε cash equities, ομόλογα ή παράγωγα τα οποία είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η οριακή κατάσταση από πλευράς ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων στον τομέα των λιανικών πωλήσεων οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπαίνει άνθρωπος στα καταστήματα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη