Το junk food και γενικά οι επεξεργασμένες τροφές έχουν επίπτωση όχι μόνο στη ζυγαριά μας που αρχίζει να δείχνει… ολοένα και μεγαλύτερα νούμερα, αλλά και στην λειτουργία του μυαλού μας σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι τα τρανς-λιπαρά που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με την απώλεια μνήμης στους άντρες. Τα τρανς-λιπαρά προστίθενται στα τρόφιμα για τη βελτίωση της γεύσης, της υφής και της διάρκειας ζωής τους και είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
Η νέα έρευνα αναφέρει ακόμη, ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τρανς-λιπαρών οδηγεί σε φτωχότερη μνήμη στους άντρες ηλικίας 45 ετών και κάτω. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι άντρες που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ήταν πιο πιθανό να θυμούνται 12 λέξεις λιγότερες σε ένα τεστ μνήμης, σε σχέση με εκείνους που απέφευγαν να καταναλώνουν τέτοιου είδους τρόφιμα.
«Τα τρανς-λιπαρά συνδέονται πιο έντονα με χειρότερη μνήμη στους άνδρες κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών τους χρόνων. Η κατανάλωση αυτών των ουσιών έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τη διάθεση, δύο ακόμη πυλώνες της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ωστόσο, απ’ όσο γνωρίζουμε δεν είχε αποδειχθεί κάποια σχέση με τη μνήμη ή τη γνωστική λειτουργία», εξήγησε η Dr Beatrice Golomb από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
«Εγώ συνηθίζω να λέω στους ασθενείς μου, ότι ενώ τα τρανς-λιπαρά αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, αλλά μειώνουν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων», είπε ακόμη η ίδια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, στην έρευνα συμμετείχαν 1.018 άντρες και γυναίκες, με τους άντρες να είναι κατά μέσο όρο από 45 ετών και κάτω.
Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι τα τρανς-λιπαρά που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με την απώλεια μνήμης στους άντρες. Τα τρανς-λιπαρά προστίθενται στα τρόφιμα για τη βελτίωση της γεύσης, της υφής και της διάρκειας ζωής τους και είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
Η νέα έρευνα αναφέρει ακόμη, ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τρανς-λιπαρών οδηγεί σε φτωχότερη μνήμη στους άντρες ηλικίας 45 ετών και κάτω. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι άντρες που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ήταν πιο πιθανό να θυμούνται 12 λέξεις λιγότερες σε ένα τεστ μνήμης, σε σχέση με εκείνους που απέφευγαν να καταναλώνουν τέτοιου είδους τρόφιμα.
«Τα τρανς-λιπαρά συνδέονται πιο έντονα με χειρότερη μνήμη στους άνδρες κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών τους χρόνων. Η κατανάλωση αυτών των ουσιών έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τη διάθεση, δύο ακόμη πυλώνες της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ωστόσο, απ’ όσο γνωρίζουμε δεν είχε αποδειχθεί κάποια σχέση με τη μνήμη ή τη γνωστική λειτουργία», εξήγησε η Dr Beatrice Golomb από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
«Εγώ συνηθίζω να λέω στους ασθενείς μου, ότι ενώ τα τρανς-λιπαρά αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, αλλά μειώνουν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων», είπε ακόμη η ίδια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, στην έρευνα συμμετείχαν 1.018 άντρες και γυναίκες, με τους άντρες να είναι κατά μέσο όρο από 45 ετών και κάτω.