14 Ιουλ 2015

ΧΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 2,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ

Το 2008 η δαπάνη του εσωτερικού τουρισμού αντιστοιχούσε στα 3,87 δισ. ευρώ. Εξι χρόνια, μετά, στο τέλος του 2014, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη χρονιά κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπου ο τουρισμός από τους Ελληνες στη χώρα τους σημείωσε αύξηση, το αντίστοιχο νούμερο έφθασε το 1,63 εκατ. ευρώ.






Νούμερο το οποίο αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2015, αφού οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύει ως μεγάλο χαμένο τον εσωτερικό τουρισμό, με μία πτώση, την οποία οι τουριστικοί φορείς ελπίζουν να μετριάσουν έως το τέλος της σαιζόν στο 30% (έναντι του 50% που υπολογίζεται αυτή την στιγμή) με βασικά ''όπλα'' τις εκπτώσεις σε ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια.

Τις επιπτώσεις των τελευταίων ετών της κρίσης αναδεικνύει και η τελική μελέτη του Sete Intelligence σχετικά με τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα για την περίοδο της μεγάλης πτώσης του εγχώριου τουρισμού, μεταξύ 2008 και 2013 (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), ο εγχώριος τουρισμός μειώθηκε κατά περίπου 62%:

Σύμφωνα με την Έρευνα Διακοπών» της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, η εγχώρια τουριστική δαπάνη ήταν 1,478 εκατ. ευρώ, έναντι 3,868 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη το 2008. Μεταξύ 2008 και 2013, ως αποτέλεσμα της ύφεσης, ο αριθμός ταξιδίων με τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις μειώθηκε κατά 37%, η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 48% και ως αποτέλεσμα, η συνολική Δαπάνη μειώθηκε κατά 67%. Για το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού και της ακτοπλοϊας, εκτιμάται σημαντική αύξηση του εσωτερικού τουρισμού σε σχέση με το 2013 με μία εκτιμώμενη ταξιδιωτική δαπάνη στο 1,626 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το 2013.

Τι λέει το υπουργείο Τουρισμού

Κι αν ο εσωτερικός τουρισμός περνάει μία ακόμη δοκιμασία εφέτος τον Ιούλιο, τα νούμερα, (με εξαίρεση τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες από την ημερομηνία αναγγελίας του δημοψηφίσματος και μετά), δε δείχνουν το ίδιο για τον εισερχόμενο τουρισμό, γεγονός το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο Τουρισμού να διατηρεί αισιόδοξους τόνους.

«Ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες της περιόδου, επιδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα, τόσο στο επίπεδο των αφίξεων όσο και στο επίπεδο των εσόδων, εξέλιξη ευεργετική για την οικονομία της Χώρας που τόσο το χρειάζεται.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των επίσημων φορέων, όπως αυτά επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, των αεροδρομίων της Χώρας και των στοιχείων των Τ.Ο.ς από τις αγορές-στόχους για τον Ελληνικό Τουρισμό, οι αφίξεις εμφανίζουν σημαντική άνοδο, σχεδόν 7% στο σύνολο της χώρας, γεγονός πρωτοφανές αν συνεκτιμηθεί ότι το 2015 ακολουθεί δύο χρονιές ιστορικών ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό».

Το υπουργείο και ο ΕΟΤ επικαλούνται μάλιστα και στοιχεία από τους τουριστικούς φορείς του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Γερμανική Ενωση Ταξιδίων (DRV), η οποία σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα επεσήμανε ότι δεν καταγράφεται πρόβλημα ακυρώσεων στα προγραμματισμένα ταξίδια, κατά τις τελευταίες ημέρες. «Παρατηρείται υστέρηση στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής.
Όμως, το γεγονός ότι αυτό το μέγεθος αποτελεί μικρότερο τμήμα της ζήτησης και το οποίο - σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις θεσμικών φορέων του κλάδου στην Ελλάδα - είναι αναστρέψιμο εφ´ όσον επιστρέψουμε σύντομα στους κανονικούς ρυθμούς, είναι εύλογη η πρόβλεψη ότι το 2015 θα κλείσει, για 3η χρονιά, με θετικό πρόσημο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΤ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη