13 Ιουλ 2015

«Στο σφυρί» τα ασημικά του κράτους ύψους 50 δισ. ευρώ για ανάπτυξη και τράπεζες

Σημείο-κλειδί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αλλά και τη διάσωση της Ελλάδας και της οικονομίας της αναδεικνύεται το
ταμείο των 50 δισ. ευρώ, που βρέθηκε και στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της πλειοψηφίας των ομολόγων του στη Σύνοδο Κορυφής.

Τελικά, το εν λόγω Ταμείο θα εδρεύει στην Αθήνα -και όχι στο Λουξεμβούργο όπως ήταν η αρχική επιδίωξη των Ευρωπαίων ηγετών- θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποκωδικοποιώντας τα όσα έχουν δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά με τη συμφωνία το αποτέλεσμα είναι το εξής: τα ασημικά της χώρας θα ξεπουληθούν με στόχο τα 50 δισ. ευρώ προκειμένου να μην καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου Ελλάδα και Ευρώπη να δώσουν τα χέρια και να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία, προκειμέου η ΕΚΤ να ανοίξει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. Κι όλα αυτά χωρίς ο Αλέξης Τσίπρας να έχει καταφέρει να πετύχει κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν όλο το βράδυ -ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 σήμερα το πρωί- με τους Ευρωπαίους εταίρους να βάζουν όλο και περισσότερο το μαχαίρι στο λαιμό του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο -που αν και διαψεύθηκαν, ωστόσο καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει- ήθελαν να τον εξωθήσουν στην παραίτηση.

Τριετές πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ
Όσον αφορά στο πρόγραμμα -όπως τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ- θα ανέρχεται στο ποσό των 86 δισ. ευρώ με τριετή ορίζοντα.

Ωστόσο η Αθήνα θα πρέπει μέσα σε δυο ημέρες μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχει νομοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη