24 Ιουλ 2015

Aπάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές

Διευκρινίσεις σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διάθεση 9,9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το χειμώνα του 2015 στην Ελλάδα, δίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών . 

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μωυσιάδης αναφέρει τα εξής:«Επειδή έχουν προκύψει αρκετά ερωτήματα και απορίες με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 23-07-2015 ,σύμφωνα με την οποία θα διατεθούν συνολικά 9,9 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλες περιφέρειες της χώρας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθιστούμε σαφή τα παρακάτω : Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης και να ενισχύσει οικονομικά μια περιφέρεια που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές είναι η ζημιά που έχει προκληθείσ’ αυτή να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ της . Σ’ ότι αφορά στην Π.Κ.Μ. οι ζημιές που σημειώθηκαν αποτιμήθηκαν συνολικά στα 99.938.861,26 ευρώ και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών οι ζημιές ανήλθαν στα 24.968.861,26 ευρώ. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως το ποσό αυτό υπολείπεται κατά πολύ των 421.431,094 ευρώ που είναι το όριο κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ήδη από τις 13-05-2015 είχε υποβάλλειεμπρόθεσμα στο αρμόδιο Υπουργείο ολοκληρωμένο φάκελο με καταγεγραμμένες και κοστολογημένες τις ζημιές που είχαν σημειωθεί από θεομηνίες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, ζητώντας την υποβολή του φακέλου στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Ωστόσο, σύμφωνα και με το απαντητικό έγγραφο που εστάλη στις 02/07/2015 με αριθ. Πρωτ. 71496 από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Συγκεκριμένα η απάντηση αναφέρει μεταξύ άλλων πως «προκειμένου να κινητοποιηθεί το Τ.Α.Ε.Ε. , το κόστος της άμεσης ζημιάς που έχει προκληθεί από την φυσική καταστροφή θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε είτε να υπερβαίνει το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας (κριτήριο μείζονος καταστροφής) είτε να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας επιπέδου NUTS 2(περιφερειακό κριτήριο). Συνεπώς και με δεδομένο ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το όριοκινητοποίησης ανέρχεται στα 421.431,094 εκ. ευρώ , ενώ με βάση τα στοιχεία του συγκεντρωτικού σας πίνακα το σύνολο άμεσων ζημιών ανέρχεται σε 99 εκ. ευρώ περίπου, δεν πληρείται η υποχρεωτική προϋπόθεση του περιφερειακού κριτηρίου και δεν μπορεί να υποβληθεί από το Υπουργείο μας σχετικό αίτημα κινητοποίησης προς το Τ.Α.Ε.Ε».

Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάναμε το χρέος μας και εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης για τις καταστροφές. Ωστόσο η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο είναι ξεκάθαρη και λύνει τις απορίες για το γεγονός ότι η Π.Κ.Μ. δεν συμπεριλαμβάνεται στις Περιφέρειες που θα λάβουν χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης»


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη