επικίνδυνες καταστάσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών με την ελπίδα όλων να είναι η γρήγορη εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, η οποία θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει στους επενδυτές και θα ανοίξει το δρόμο σε νέες τοποθετήσεις εντός της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Θεσμοί περιμένουν την κατάθεση μιας νέας πρότασης από την Ελλάδα, στη βάση της τελευταίας βελτιωμένης πρότασης που είχε καταθέσει ο κ. Juncker στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Πάντως οι ελπίδες για μια συμφωνία αυξάνονται, καθώς χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πήρε τη σύμφωνη γνώμη και των αρχηγών των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Από την άλλη, η ΕΚΤ διατήρησε τον ELA στα ίδια επίπεδα αλλά προχώρησε σε αναπροσαρμογή των collaterals, ανοίγοντας την πόρτα σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόφαση αποτελεί μια ύστατη προειδοποίηση καθώς πρακτικά περιορίζονται οι δυνατότητες των τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης και αυτό διότι το ποσό που μπορούν να δανειστούν από τον ELA συνδέεται με το ύψος των εγγυήσεων.
Όσο μικρότερες είναι αυτές οι εγγυήσεις τόσο στενότερα είναι τα περιθώρια έκτακτης ρευστότητας. Η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για επίτευξη συμφωνίας.
Το«ψαλίδισμα» των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα μέσω του ELA ήρθε, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ως επακόλουθο του γεγονότος ότι το ελληνικό δημόσιο απέτυχε να πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ.
Αυτό οδήγησε αυτομάτως σε νέα μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες για να αντλούν χρήματα μέσω του ELA.