26 Ιουλ 2015

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ????

Παραπάνω από ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία τον
Σεπτέμβριο. Η καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση διαδικασιών προσλήψεων και κυρίως οι μειωμένες πιστώσεις που όπως όλα δείχνουν θα έχει το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη δημόσια εκπαίδευση. Όσο για την δέσμευση για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών δεν αποκλείεται να θυσιαστεί προς χάριν της ιδιότυπης Κοινοβουλευτικής ισορροπίας.

Μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε η προθεσμία αιτήσεων για αναπληρωτέςεκπαιδευτικούς, από τις27 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου του 2015. Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με την εγκύκλιο Λοβέρδου δηλαδή με βάση την προϋπηρεσίααφού το νέο σύστημα προσλήψεων δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ, αν θέλουν να τιμήσουν τη δέσμευση για έναν, έστω και μικρό, αριθμό μόνιμων διορισμών μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, πρέπει να νομοθετήσει «χθες» νέο σύστημα πρόσληψης. Ο τελευταίος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ έγινε το 2008 και ένας καινούργιος θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί το αργότερο από τον Ιανουάριο.

Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνεργάτες τόσο του υπουργού όσο και του αναπληρωτή επιμένουν ότι τηνΔευτέρα η το αργότερο την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Το κλίμα που διαμορφώνεται ωστόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια πολιτική συγκυρία με ιδιόμορφες ισορροπίες στη Βουλή, είναι απολύτως αποτρεπτικό. Οι προθέσεις διαμηνύθηκαν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και κατά τη διάρκεια του γεύματος των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε πρώτη το θέμα αλλά η προειδοποίηση ήταν σαφής και από τον Βαγγέλη Μειμαράκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη: το ν/σ Μπαλτά είναι άκρως ανεπιθύμητο απο την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες μάλιστα «ο Πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση στους προβληματισμούς των κομμάτων».

Συμπέρασμα αν το πολυνομοσχέδιο πέσει θύμα της ιδιότυπης κοινοβουλευτικής ισορροπίας μόνιμοι διορισμοί δεν θα γίνουν εφέτος. Ακόμη και αν το υπουργείο Παιδείας καταφέρει να περάσει τη ρύθμιση είτε στο πολυνομοσχέδιο είτε σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο που αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν υπάρχει κατατεθειμένο, είναι αμφίβολο αν οι πρώτοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μετά από 5 χρόνια θα μπορούσαν να φθάσουν στα σχολεία τους πριν από τοΝοέμβριο, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Το ΑΣΕΠ χρειάζεται τουλάχιστον 2 με 3 μήνες για την προκήρυξη των θέσεων, τις νόμιμες προθεσμίες αιτήσεων, την μοριοδότηση, την ανακοίνωση πινάκων επιτυχόντων, τις ενστάσεις και την τελική ανακοίνωση. Θα πρέπει επίσης να συσταθούν οι οργανικές θέσεις.
Η καθυστερήσεις διακυβεύουν τους μόνιμους διορισμούς

Όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης συνειδητοποιούν τώρα ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε αλληλοσπαραγμό μεταξύ των πολλών διαφορετικών κατηγοριών εκπαιδευτικών που ερίζουν για το ευνοϊκότερο σύστημα προσλήψεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας σπατάλησε πολύ χρόνο σε συζήτηση για να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της εκπαίδευσης ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι αδύνατον να υπάρξει σύστημα προσλήψεων που να μην δυσαρεστήσει η και να αδικήσει κάποιους.

Ο άλλος και καθοριστικότερος σκόπελος είναι ότι ακόμη και αν μπορούσε σήμερα να γίνει διαδικασία πρόσληψης, το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ δεν γνωρίζει ακόμη, τέλος Ιουλίου, πόσους εκπαιδευτικούς μπορεί να προσλάβει είτε ως μόνιμους είτε ως αναπληρωτές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη