Το κλίμα μεταξύ των στελεχών είναι αρκετά άσχημο από τον διχασμό που έφερε η
οπισθοχώρηση στις απαιτήσεις –εκβιασμούς των δανειστών.
Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες, τόσο στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ψηφοφορία στην Βουλή. Οι εξελίξεις μοιάζουν μονόδρομος και κανείς δεν βλέπει πως το γυαλί μπορεί να ξανακολλήσει.
Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει συλλογικότητα. Θα χρησιμοποιήσει και το τελευταίο του όπλο που είναι η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που αναφέρει ρητά ότι ο βουλευτής που δεν εφαρμόζει τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος οφείλει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα.
Οι αριστερές τάσεις (Αριστερή Πλατφόρμα, ΚΟΕ, ΔΕΑ) διαφωνούν κάθετα και δείχνουν να βρίσκονται σε μια «πολιτική ακροβασία». Αν ο Πρωθυπουργός δεν «πάει στα άκρα» την σύγκρουση, σκέφτονται αποχή από την ψήφιση των μέτρων αλλά σε μια πρόταση μομφής να στηρίξουν την κυβέρνηση αρκεί βέβαια να μην αποτελείται και από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό είναι πάντως το μικρότερο σε πιθανότητες σενάριο. Τα στελέχη των αριστερών τάσεων (περίπου 30) , που έδειξαν τις διαθέσεις τους στην ψηφοφορία της Παρασκευής, πιστεύουν ότιτα επόμενα 24ωρα θα διαγραφούν από το κόμμα αλλά δηλώνουν έτοιμοι να μην προχωρήσουν στην παράδοση της βουλευτικής τους έδρας. Για την ώρα, διαψεύδουν οποιαδήποτε συζήτηση περί δημιουργίας νέου κόμματος. Στην επιχειρηματολογία τους επισημαίνουν πως «δεν είμαστε εμείς που αλλάξαμε απόψεις», στηρίζονται στις αποφάσεις των συνεδρίων του ΣΥΡΙΖΑ, στο προεκλογικό πρόγραμμά του αλλά κυρίως στο ΟΧΙ που έδωσε το 61,3% στο δημοψήφισμα.
Τέλος, περιμένουν τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύοντας πως πλέον έχει υιοθετήσει τις συμβουλές να αφήσει τους «τρελούς» και «ριζοσπάστες» και να ηγηθεί μιας νέας κεντροαριστεράς.
ΔΣ
http://sirma.info/wp/siriza-zoun-epoches-1991/