23 Ιουλ 2015

Ο ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ όπου το ρήγμα παραμένει καθώς κάθε μέτωπο εντός του
κόμματος έχει διαμορφώσει τη δική του στρατηγική και κινείται αναλόγως προφανώς μη αναλογιζόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει άμεσα στο ξεκαθάρισμα του κόμματος παρά τις εισηγήσεις που δέχεται από μεγάλη μερίδα βουλευτών καιστελεχών που τον στηρίζουν. Χαρακτηριστική είναι η σχέση του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπου αν και η ίδια έχει προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές να βάλει εμπόδια στο κυβερνητικό έργο -μάλιστα έφτασε σε σημείο να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ζητήσει να παρέμβει στους ομολόγους του- ο πρωθυπουργός πέρα από κάποιες επιπλήξεις, που αν και έγιναν σε έντονο ύφος, δεν έκανε κάποια άλλη κίνηση… Ακόμα και το σημερινό ραντεβού που έγινε σήμερα πραγματοποιήθηκε αφού του ζήτησε η πρόεδρος της Βουλής. Στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου αρκέστηκε στις γνωστές διαρροές, όπου άφηνε εννοηθεί η έντονη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού από τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Αντίστοιχη είναι η στάση που έχει κρατήσει και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον οποίο αν και λίγο πριν τις εκλογές τον είχε παραιτήσει ότι θα παραιτηθεί εάν συνεχίσει να κρατά την ίδια στάση (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), κατά άλλα δεν έχει κάνει ποια ουσιαστική παρέμβαση. Το μόνο που έγινε ήταν στο πλαισιο του ανασχηματισμού ο κ. Λαφαζάνης να αποχωρήσει από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τρίξει τα δόντια τόσο στην κ. Κωνσταντοπούλου όσο και στον κ. Λαφαζάνη, ενώ τους έχει κουνήσει και το χαρτί ότι σε περίπτωση που πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο αυτές θα γίνουν με λίστα.

Τετ α τετ Τσίπρα-Λαφαζάνη
Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβρη, την ώρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι άλλοι διαφωνούντες ζητούν επιτακτικά σύγκληση των οργάνων προκειμένου να τοποθετηθεί το κόμμα για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας και τα μέτρα λιτότητας που έρχονται.

Κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτεται να καλέσει σύντομα σε συνάντηση τον Παναγιώτη Λαφαζάνη προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού πιθανόν να γίνει και αύριο Παρασκευή.
Οι επόμενες κινήσεις του κ. Τσίπρα
Στο πλαίσιο αυτο, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου προς τα τέλη Σεπτέμβρη -ίσως λίγο πριν από εκλογές- προκειμένου να «ανοίξει» το κόμμα στους πολίτες και να διαμορφώσει ευνοϊκότερους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ότι ο ίδιος αποτελεί το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα.

Στον αντόποδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εμφανίζονται αποφασισμένα να ζητήσουν τη άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και μάλιστα διαρκές συνέδριο πριν την 20ή Αυγούστου που ελπίζει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία, ώστε το κόμμα συλλογικά να πάρει θέση για τους χειρισμούς Τσίπρα οι οποίοι αμφισβητούνται.
Βαρύ το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία, που διεκόπη μυστηριωδώς
Στο μεταξύ, λιγότερο από μία ώρα διήρκησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ώρα.

Πρόκειται για το πρώτο κομματικό όργανο που συγκλήθηκε μετά τις δύο ψηφοφορίες που παγίωσαν το ρήγμα στο κυβερνών κόμμα με δεκάδες βουλευτές (39 την περασμένη Τετάρτη και 36 χθες) να καταψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και όπως «ακούγεται» το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ και επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμμετείχε. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πολλά μέλη της ΠΓ εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε εκεί για να τους ενημερώσει και να τους αντιμετωπίσει…
Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά κι αυτό που κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο, παρ” όλο που διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να απελευθερωθεί από τα βαρίδια των συνιστωσών εντός του κόμματος θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, όπου θα συμμετέχει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάποιων ΠΑΣΟΚογενών.

Σε αυτο σημείο μάλιστα, ρόλο αναμένεται να παίξει και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Μητρόπουλος όσο και άλλη ΠΑΣΟΚογενείς εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μέγαλο μέρος του ποσοστού του κόμματος της Κουμουνδούρου οφείλεται στους ίδιους…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη