3 Ιουλ 2015

Υπάρχει ελπίδα!

Του Μιχάλη Τουτζιάρη*
«Οι διακοπές τελείωσαν! Μέσα στις επόμενες... ημέρες η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πραγματική εικόνα της οικονομίας. Τα έσοδα καταρρέουν! Η ανεργία καλπάζει! Το ΑΕΠ βυθίζεται! Οι πανηγυρισμοί περί επίτευξης των στόχων του μνημονίου θα κοπάσουν, καθώς η δραματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινωθεί περισσότερο. Το πείραμα απέτυχε! Η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει! Η Ελλάδα μας έχει πτωχεύσει εδώ και 10 χρόνια!

Απλώς ήρθε με καθυστέρηση ο λογαριασμός!

Τα μέτρα που πάρθηκαν αλλά και αυτά που έρχονται δε θα προσφέρουν τίποτε στην οικονομία παρά μόνο μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις που έχουν απομείνει ακόμα στην χώρα θα οδηγήσουν τους περισσότερους επιχειρηματίες στο κλείσιμο τους ή στη μεταφορά σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Η χώρα μας είναι καταδικασμένη! Τα νέα μέτρα που θα έρθουν απλώς δε θα πληρωθούν από κανέναν γιατί λεφτά πλέον δεν υπάρχουν....

Σήμερα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη, αλλά αναμενόμενη, θέση να βλέπουμε τα όνειρα των συνανθρώπων μας να καταρρέουν. Η χώρα αγαπητοί μου οδεύει στην πλήρη καταστροφή. Οι πολιτικές μαριονέτες, εντός και εκτός των τειχών, οδήγησαν τους Έλληνες στην βιαιότερη πτώση βιοτικού επιπέδου εν καιρώ ειρήνης. Πολλοί συμπολίτες μας βοήθησαν κατά ένα μέρος σημαντικά ως γλείφτες των πολιτικών μας και κερδίζοντας σημαντικά κεφάλαια τα οποία περιμένουν στις ξένες τράπεζες την χρεοκοπία της χώρας ή ακόμα και την επιστροφή στη δραχμή που θα τους δεκαπλασιάσει την ισχύ τους. Αυτοί είναι το 1% του πληθυσμού μας, που αγαπάει τη χώρα ,με πρώτους τους πολιτικούς μας.

Στις δύσκολες εποχές-εν καιρώ ειρήνης- που θα περάσουμε τα επόμενα 40 χρόνια εμείς και τα παιδιά μας εύχομαι να καταλάβουμε τα σφάλματα μας και να διαπαιδαγωγήσουμε όσο καλύτερα τη νέα γενιά του τόπου ώστε οι στάχτες να αναγεννήσουν τις χαμένες αξίες και τη δυναμική της Ελλάδας μας.

Κουράγιο! (13/8/2010 16:53 –Ναυτεμπορική)»

Πριν πέντε χρόνια το εν λόγω σχόλιο δέχθηκε αυστηρές κριτικές. Σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι το χειρότερο σενάριο ξετυλίχθηκε μπροστά μας. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και οι εικόνες που κάνουν το γύρο του πλανήτη δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε έναν λαό που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του «μαλάκα»- κατά τα λεγόμενα της Goldman Sachs στην αρχή της κρίσης. «η δουλειά μας είναι να βγάζουμε λεφτά, όχι να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στους Έλληνες πολίτες, δεν υπάρχει εξάλλου νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλευτείς τον μαλάκα»,20.2.2010)."Απόψε τα αστεία έχουν για σπόνσορα τη Goldman Sachs. Και μη σας νοιάζει γι'αυτήν:Είτε γελάσετε,είτε όχι,εκείνη θα κερδίσει χρήματα." έλεγε ο Μπάρακ Ομπάμα στις 2 Μαϊου του 2010.

Το ερώτημα για όλα αυτά τα σχόλια που ακούστηκαν πριν πέντε χρόνια -και θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα- είναι ένα και μοναδικό!Γιατί δώσαμε το δικαίωμα να είμαστε οι «μαλάκες» στον πλανήτη ;

Την απάντηση την γνωρίζετε. Αν η κρίση της Lehman Brothers άλλαξε τους κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα σε μια ημέρα(προς την απόλυτη χειραγώγηση ακόμη και του αέρα που αναπνέουμε), η ελληνική κρίση χρέους θα αλλάξει τους κανόνες του παγκοσμίου χρέους του πλανήτη.

Μη σας γελάει η απόλυτη ηρεμία που παρατηρείται στα διεθνή χρηματοπιστωτικά καζίνο. Οι επόμενες ημέρες προετοιμάζουν τη μεγαλύτερη «μητέρα φούσκα» όλων των εποχών που γνώρισε ο πλανήτης. Της αξιοπιστία του χρήματος! Ο κοπανιστός αέρας του Ντράγκι και της Γιέλεν υπερφούσκωσε τον πλανήτη!Αν η χώρα μας θυσιασθεί στο βωμό του παγκοσμίου χρέους ως μια «νέα Ιφιγένεια», για να φυσήξει ούριος άνεμος στις υπόλοιπες «Ιφιγένειες» του πλανήτη, το κακό θα έχει γίνει και οι ασκοί του Αιόλου θα έχουν ανοίξει.Αν πάλι αποφασίσουν να μας σώσουν, για άλλη μια φορά, τίποτε δε θα αλλάξει καθώς η πορεία της ανθρωπότητας προς ανεξερεύνητα μονοπάτια ξεκίνησε.

Οι κανόνες θα αλλάξουν και πάλι….

Οι «μαλάκες» που θα την πληρώσουν θα έχουν και παρέα…..

Άλαν Γκρίνσπαν(πρώην κεντρικός τραπεζίτης της fed): «Όταν οι αγορές απέχουν πολύ από μια κρίση τότε κάποιες αόρατες δυνάμεις συνωμοτούν στη δημιουργία μιας νέας -κρίσης».

*Ο Μιχάλης Τουτζιάρης είναι οικονομικός αναλυτής



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη