24 Αυγ 2015

Στα 4 οι"" αγορές""!!!!

«Βουτιά» 5,5% στη Γαλλία, 4,7% στη Γερμανία, 3,8% στο Λονδίνο και 10,5% στην Αθήνα -Διορθώνουν μετά το μέσο της συνεδρίασης οι
δείκτες στη Wall Street - «Μαύρη Δευτέρα» στα ασιατικά χρηματιστήρια: Πτώση 8,49% στη Σανγκάη, 4,61% οι απώλειες για τον Nikkei

Το αρνητικό παράδειγμα ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησαν στο άνοιγμα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να βυθίζεται κατά 1.000 μονάδες λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών. Ωστόσο μετά το μέσο της συνεδρίασης άρχισε να μαζεύει τις απώλειες του με αποτέλεσμα να χάνει περίπου 100 μονάδες .

Ενδεικτικό της ιδιαίτερα άσχημης κατάστασης που επικράτησε στο άνοιγμα της συνεδρίασης ήταν ο πανικός που κυρίευσε τους επενδυτές με αποτέλεσμα η διοίκηση του NYSE να θέσει σε εφαρμογή τον περίφημο Κανόνα 48 (Rule 48), βάσει του οποίου οι αρχές ελέγχου της Wall Street μπορούν να μην «ανακοινώνουν» την πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) των τριών βασικών δεικτών.

Ο εν λόγω κανόνας δημιουργήθηκε το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενώ για σήμερα τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή καθώς τα futures του S&P 500 έφθασαν να υποχωρούν έως και 20%!

Αναλυτικά η εικόνα που επικράτησε κατά την έναρξη των συναλλαγών ήταν ο Dow Jones να σημειώσει απώλειες 1.089 μονάδων. Και οι 30 μετοχές του δείκτη των blue chips κατέγραφαν ισχυρή πτώση, με μεγαλύτερα θύματα τους τίτλους εταιρειών με σημαντική εξάρτηση από την Κίνα, όπως αυτοί των Apple (-3,8%) και Cisco (-5%).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κανένας επιχειρηματικός κλάδος δεν παραμένει αλώβητος, με τους ενεργειακούς τίτλους να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4%.

Απώλειες 4,19% για τον S&P 500, τον δείκτη που αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά βαρόμετρα τόσο για την αμερικανική βιομηχανία όσο και για την οικονομία. Ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.887 μονάδες, έχοντας εισέλθει σε «φάση διόρθωσης» από την Παρασκευή.

Σφοδρό το πλήγμα στην υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να ξεκινά τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση που ξεπέρασε το 8%, ενώ αυτή τη στιγμή υποχωρεί 4,55% στις 4.491 μονάδες.

«Ο πανικός είναι αυτός που έχει πάρει κεφάλι. Όλα τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα έσπασαν από την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό συνεχίζεται. Οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν παγιδευτεί, η ψυχολογία τους είναι κατακερματισμένη», σημειώνει κορυφαίος trader στο CNBC.

Απόδειξη της παραπάνω άποψης είναι το γεγονός ότι τα futures του επονομαζόμενου «δείκτη φόβου» VIX, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών, σημειώνοντας άνοδο που ξεπερνά το 26% και φθάνοντας στο επίπεδο του 25!.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη