15 Αυγ 2015

Εγκρίθηκε το μνημόνιο των 86 δισ – Πρώτη δόση 26 δισ ευρώ

Τι προβλέπεται στην απόφαση!
Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς για το τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας που θα ανέλθει στο ποσό των 86 δισ ευρώ μέσω του ESM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Σε συμφωνία με τον ESM για τριετές πρόγραμμα με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράσεις, όπως μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμών, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μ” αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γεγονός που το Eurogroup θεωρεί απαραίτητο. Οι δράσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα καθοριστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση (Οκτώβριος 2015).

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα. Είναι -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.

Επίσης το Eurogroup αποφάσισε ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος θα είναι έως 86 δισ. ευρώ. Σ” αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και (έως) 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Η πρώτη δόση του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ η δεύτερη υποδόση θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό (3 δισ. ευρώ) θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.

Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress test και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.

Αποκλείεται το bail in για τους καταθέτες

Το Eurogroup, όπως τονίζουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απέκλεισε το bail in για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού. Το Eurogroup δεν αποκλείει να υπάρξει συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από ομολογιούχους, απόφαση που θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Αναφορικά με το Ταμείο, το Eurogroup συμφωνεί με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων. Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Πρόκειται για κρατικό επενδυτικό Ταμείο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος [12,5 δις. ευρώ] και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη [12,5 δισ. ευρώ]. Είναι εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου καθώς με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα όποια έσοδα πήγαιναν εξολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους.

Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει και τα βασικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η Βουλή. Συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την ενίσχυση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», την πιθανότητα δημιουργίας «bad bank», ενώ πιθανόν θα υπάρξουν αλλαγές και στο «νόμο Κατσέλη» μετά από τεχνική επεξεργασία.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και παρά τις διαφορές επιλύσαμε και τα τελευταία ζητήματα. Καλωσορίζουμε την συμφωνία. Αν εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα θα έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έγιναν σημαντικά νομοθετικά βήματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, υπήρχαν διαφορές, αλλά λύσαμε τα ζητήματα, τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, «είναι σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου».

Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, επεσήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισεμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυτόν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αξιολογήθηκαν θετικά από τους θεσμούς και αυτό καταδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, επεσήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα εμπλακεί στο πρόγραμμα το φθινόπωρο, καθώς απαιτεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και να καταστεί το χρέος βιώσιμο, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, δεν δίστασε να δηλώσει πως «είναι κρίσιμο για εμάς ότι υπάρχει στήριξη και οικειοποίηση από όλες τις ελληνικές αρχές

Κριστίν Λαγκάρντ

H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πριν από λίγο ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της είναι «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Η ίδια επισήμανε ότι ενθαρρύνθηκε από την προφανή δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε την θέση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Κάλεσε δε να υπάρξει «σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με στόχο να διασφαλίσει ό,τι χρειάζεται προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα.

Νωρίτερα

Για μισή ώρα περίπου διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με τους υπουργούς οικονομικών να επιστρέφουν και πάλι στις θέσεις τους γύρω στις 9 το βράδυ.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να συντάσσεται το κοινό ανακοινωθέν ωστόσο παραμένει το αγκάθι συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο μνημόνιο ενώ υπό εξέταση είναι ακόμα η διαδικασία αποδέσμευσης των δόσεων προς την Ελλάδα

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Eurogroup αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, σε θετικό κλίμα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να βρίσκονται ένα βήμα πριν την επίτευξη συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, καθώς ήδη βρίσκονται στο στάδιο συγγραφής της επίσημης ανακοίνωσης.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως θετικό.

Λίγο νωρίτερα ο Ian Traynor, ανταποκριτής Γκάρντιαν έγραψε στο twitter: Θετική εισήγηση προς του Ευρωπαίους από την Κρ. Λαγκάρντ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη