Τεχνογνωσία και εμπειρία από την εκπόνηση ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
(ΣΒΑΚ) μετέφερε στο Δήμου του Σαν Τζουσέπε Βεζουβιάνο της Ιταλίας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παλαιστής και η συνεργάτιδα του ΣΑΣΘ – συγκοινωνιολόγος, Χρύσα Βίζμπα, που είναι και υπεύθυνη της Μονάδας ΣΒΑΚ του Συμβουλίου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον ιταλικό δήμο στο διάστημα 28 – 30 Ιουλίου 2015, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία CIVITAS και την ομάδα εργασίας για θέματα Ενιαίου Σχεδιασμού (CIVITAS- Integrated Planning Thematic Group).
Οι πόλεις που κλήθηκαν ως ειδικοί για την αξιολόγηση (Peer review experts) και παροχή τεχνογνωσίας προς τους διοργανωτές ήταν η Θεσσαλονίκη και η Λιουμπλιάνα.
Ο Δήμος του Σαν Τζουσέπε Βεζουβιάνο, ηγείται της πρωτοβουλίας ανάπτυξης ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο του Βεζούβιου, μια περιοχή 160.000 κατοίκων και οχτώ πόλεων, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε θέματα κινητικότητας.
Ο Δήμος, αποφάσισε να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την εκπόνηση ΣΒΑΚ για την περιοχή, όπου θα πρέπει να ενσωματώνεται και η έννοια της «ανθεκτικότητας» (resilience). Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανάπτυξη του ΣΒΑΚ θα επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση κρίσεων και διαχείριση απρόβλεπτων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας μια πιθανής έκρηξης του ηφαιστείου καθώς και στον τρόπο διαχείρισης και οργάνωσης της κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, «ο Δήμος σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια των πόλεων βρίσκονται στην έναρξη αυτής της προσπάθειας και έκριναν απαραίτητη και μείζονος σημασίας την ανταλλαγή απόψεων με πόλεις, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση ΣΒΑΚ όπως η Θεσσαλονίκη και η Λιουμπλιάνα, όπως και την αξιολόγηση από τις πόλεις αυτές της κατάστασης κινητικότητας στην εν λόγω περιοχή, κάτι το οποίο θεωρήθηκε ότι θα ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητικό για την όλη διαδικασία. Παρείχαμε τη γνώση που αποκτήσαμε από την εμπειρία εκπόνησης του ΣΒΑΚ της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, η οποία αποδεικνύεται ότι είναι πολύτιμη και οφείλουν να την εκμεταλλευτούν και οι τοπικοί φορείς της Θεσσαλονίκης για να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο βιώσιμων αστικών μετακινήσεων στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Συμβουλίων των πόλεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης πραγματοποιήθηκε και τεχνική επίσκεψη στη γύρω περιοχή. Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΣΒΑΚ της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης καθώς και για τη μεθοδολογία η οποία ακολουθήθηκε κατά την εκπόνησή του Σχεδίου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση.
Ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, στην τοποθέτησή του τόνισε τη βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί σε θέματα συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τμημάτων του Στρατού ή της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που θα προκύψουν (πρώτες βοήθειες, ύδρευση, δεξαμενή νερού, άνοιγμα δρομολογίων και σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού), στις έκτακτες περιπτώσεις, για τις οποίες προσπαθεί να είναι προετοιμασμένος ο τοπικός Δήμος.
Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους του ΣΑΣΘ για τη βοήθεια και τη συνδρομή τους ενώ ταυτόχρονα τέθηκαν και θέματα για περεταίρω δυνατότητα συνεργασίας.